Uutiset 2011
31.10.2011

Säätiöiltä lähes seitsemän miljoonaa professoreiden tutkimustyöhön

Joukko suomalaisia säätiöitä on perustanut Säätiöiden professoripoolin professoreiden tutkimusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Säätiöt ovat varanneet tarkoitukseen yhteensä 2 225 000 euroa vuosittain seuraavien kolmen vuoden ajan. Tällä voidaan vapauttaa lähes 300 professoria tutkimukseen.

Säätiöiden professoripooli on 17 säätiön yhteinen määräaikainen apurahapooli professoreiden tutkimusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Poolin kautta professoreille myönnetään apurahoja lukuvuoden kestävän tutkimusjakson rahoittamiseksi yhdessä yliopiston kanssa. Tutkimusvapaan aikana yliopisto maksaa 55 % professorin bruttopalkasta, jolloin säätiöiden myöntämä 25 000 euron apuraha kattaa nettopalkan vähennyksen. Poolin haku on avoin kaikilla tieteen aloilla.

Professoripoolin taustalla on huoli siitä, että maamme parhailla tutkijoilla on yhä vähemmän aikaa tutkimukseen. Yliopistojen opetusresurssit eivät ole lisääntyneet opiskelija- ja tutkintomäärien kasvusta huolimatta, ja myös professorien hallinnollinen taakka on jatkuvasti lisääntynyt. Professoripoolista apurahaa voi hakea suomalaisessa yliopistossa vakinaisesti työskentelevä professori, jonka yliopisto sitoutuu vapauttamaan hallinnosta ja opetuksesta lukuvuoden ajaksi. Apuraha myönnetään tutkimukseen ja tutkimusta edistäviin tarkoituksiin. Tutkimuskausijärjestelyn avulla myös nuorempien tutkijoiden on mahdollista pätevöityä professoreiden sijaisina.

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta r.y. ryhtyi keväällä 2011 selvittämään professoripoolin perustamista Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta. Valmistelun aikana kuultiin sekä yliopistoja että Professoriliittoa. Pooli perustettiin tässä vaiheessa kolmen vuoden määräajaksi (2012–2014). Säätiöiden tavoitteena on, että järjestely osaltaan kannustaisi yliopistoja tulevaisuudessa itse järjestämään professoreiden tutkimusvapaiden rahoituksen.

Säätiöiden professoripoolin perustajina on yhteensä 17 säätiötä: Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto, Alli Paasikiven Säätiö, Ella och Georg Ehrnrooths stiftelse, Emil Aaltosen Säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiö – KAUTE, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiö, Orion-Farmos Tutkimussäätiö, Paulon Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Parkinson-säätiö, Svenska Kulturfonden, Svenska Litteratursällskapet i Finland rf., Tauno Tönningin Säätiö, Yksityisyrittäjäin Säätiö sekä Yrjö Jahnssonin säätiö.

Professoripoolin ensimmäinen haku järjestetään vuodenvaihteessa 2011–2012. Tarkempi ajankohta sekä hakuohjeet selviävät marraskuussa poolin kotisivuilta www.professoripooli.fi.

Lisätietoja:
Koordinaattori Mikko-Olavi Seppälä, puh. 0400 868 006, info(at)professoripooli.fi
Yliasiamies Antti Arjava, puh. (09) 6128 1234, antti.arjava(at)skr.fi
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK