Viimeisimmät näyttelyt
Leila_kuppi_kadet_web.jpg
Leilan lempikuppi. Kuva: Seija Ulkuniemi

Seija Ulkuniemi taiteiden tiedekunnan helmikuun taiteilijana Galleria Lovisassa

30.1.2023

Taiteiden tiedekunnan Galleria Lovisaan tulee helmikuun ajaksi esille Seija Ulkuniemen Runotäti muistojen polulla ja muita kahvi/kuppi/kertomuksia -näyttely. Ulkuniemi on taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen alumni ja hän työskentelee kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa. Näyttelyyn on mahdollista tutustua kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä 1.–27. helmikuuta. Tervetuloa!

– Runotädiksi kutsun suuresti arvostamaani isäni vanhinta sisarta Leila Tulppoa. Hän haaveili urasta opettajana, mutta ei selkävaivansa vuoksi päässyt opettajaseminaariin. Hän teki pääosan elämästään raskasta työtä maatalon emäntänä. Leila-täti oli monella tapaa taiteellinen, eritoten runojen lausunta ja runojen kirjoittaminen olivat hänelle rakkaita, Seija Ulkuniemi kertoo näyttelynsä päähenkilöstä.

– Tallensin tädin muisteluksia vuonna 2018 ennen hänen 90-vuotispäiväänsä. Leila-täti kertoi, miten hänen kiinnostuksensa runouteen heräsi opettajan lausumasta Ferencz Rényi -runosta. Täti luki ääneen tämän sodan julmuuksista kertovan runon. Lisäksi hän lausui oman Syysmuistoja-runonsa, joka välittää sodan kauhuja nuoren tytön kokemana. Nämä videot ovat nähtävissä QR-koodien takaa.


Leila_kahvi_web.jpg
Leilan kahvihetki. Kuva: Seija Ulkuniemi


– Haastattelin runotätiä myös vuonna 2020 kahvikupposen äärellä. Hän kertoi kahvinjuonnin merkityksestä itselleen ja lempikahvikuppinsa tarinan. Täti mainitsi saaneensa häälahjaksi kielokuvioiset kupit, koska morsiuskimpussakin oli rakkaussuhteelle merkityksellisiä kieloja. Toisen lähteen mukaan täti sai kielokupit läheisiltään 60-vuotislahjakseen ja morsiuskimpussa oli tuomenoksia. Olennaisin lienee kuitenkin se tarina, jonka runotäti itse loi elämäänsä muistellessaan.

Runotädin lisäksi näyttelyn kuvissa on yhdeksän muuta Ulkuniemen arvostamaa naista lempikuppeineen. Kuviin liittyviin teksteihin hän on tiivistänyt heidän kertomuksiaan kupeistaan ja kahvinjuonnistaan.


Antsi_kahvi_web.jpg
Antsin kahvihetki. Kuva: Seija Ulkuniemi


– Omistan näyttelyni marraskuussa 2022 edesmenneelle rakkaalle runotädilleni. Hän jätti minulle perinnöksi – ja samalla 60-vuotislahjaksi – kielokupit niiden äärellä jaettuine lukuisine tarinoineen.


Taiteiden tiedekunnan
helmikuun taiteilija Galleria Lovisassa
Seija Ulkuniemi:
Runotäti muistojen polulla ja muita kahvi/kuppi/kertomuksia
1.–27.2.2023

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Ma–pe 7.30–20.00, la–su ja arkipyhinä suljettu

Lisätietoja:
Seija Ulkuniemi
seija.ulkuniemi(at)ulapland.fi

Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP