Uutiset 2021
Kankaanpainantaa-luonnonväreillä_Mikkonen_550px.jpg
Tiina Lammisen ja Emma Mikkosen yhteisnäyttely Galleria Kilossa esittelee kierrätys- ja luonnonmateriaalien moninaisia mahdollisuuksia tekstiilipainatuksessa. Painoblokkeja kierrätysmateriaaleista. Kuva: Emma Mikkonen

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

14.10.2021

Lokakuun loppupuolella taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään runsas kattaus uusia näyttelyitä. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantai-iltana 18. lokakuuta klo 18–19.30. Tervetuloa terveenä!

Galleria Seinässä nähdään Taideperustaisia palveluja matkailuun -hankkeessa kehitettyjä palvelukonsepteja esitteleviä julisteita, esitteitä ja videoita. Galleria Hämärässä nähdään Timo Metsäjoen ja Jyri Huhtalan lyhytdokumenttielokuva, jossa avataan suomalaisen joulupukin mielenmaisemaa seuraamalla jouluaattona työskenteleviä jouluntuojia.

Galleria Kilossa avautuva Tiina Lammisen ja Emma Mikkosen yhteisnäyttely esittelee kierrätys- ja luonnonmateriaalien moninaisia mahdollisuuksia tekstiilipainatuksessa. Otso Kokon näyttely Galleria Lyhdyssä tarkastelee metallia monimuotoisena materiaalina kokeilevan taiteen keinoin.

Reetta Sutisen abstraktit akryylimaalaukset Galleria Kajossa ilmentävät hetkiä taiteilijan elämästä. Rosa Kansalan näyttely Galleria Kopiossa nostaa jalat ja niiden muodot pääosaan eri tekniikoin toteutettujen teosten kautta. Matti-Pekka Karikon valokuvanäyttelyn teoksissa Galleria Kellarissa yhdistyvät mustavalkovalokuvaus ja kasveilla värjääminen.

Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 4. marraskuuta asti.



Galleria Seinä

Luova matkailu avartaa
19.10.–4.11.2021
Avajaiset maanantaina 18.10.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


LuovaMatkailuAvartaa_web2.jpg


TaPaMa – Taideperustaisia palveluja matkailuun -hankkeessa on kehitetty taideperustaisia matkailupalveluita. Luova matkailu avartaa -näyttelyssä on esillä näitä palvelukonsepteja esitteleviä julisteita, esitteitä ja videoita. Hanke tukee Lapin taidemuseoiden ja -gallerioiden uutta asiakastyötä sekä luovien alojen ja matkailusektorin yhteistyötä.

Näyttely mallintaa esityksiä ja työpajoja, jotka johdattajat osallistujat tai yleisön pohjoiseen kulttuuriin, ympäristöön ja luontoon. Palveluja on kehitetty eri taiteiden aloilla. Mukana on tanssia, keramiikkaa, villamaalausta, ympäristötaidetta ja luontovalokuvausta.


LuovaMatkailuAvartaa_web1.jpg


Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat Antti Jokinen, Riko Habaue, Miia Kettunen, Tanja Koistinen, Tatiana Kravtsov, Elina Luiro, Meri Nikula, Paula Sieppi, Antti Stöckell ja yhteistyössä taiteilijat Johanna Kurpat ja Hendrik Kalk, Victoria Mlakar ja Arna Maríudóttir Auðunsdóttir, Tanja Mäkitalo ja Maria Huhmarniemi sekä taiteilijaryhmä Maisemapiiri, johon kuuluvat taiteilijat Minna Kovero, Eliina Hurtig, Pia Lindfors ja Anniina Poikela.

TaPaMa on kehittämishanke, jolle Lapin liitto on myöntänyt Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi, 0407629948



Galleria Hämärä

Timo Metsäjoki ja Jyri Huhtala:
Jouluntuoja – Bringer of Christmas
19.10.–4.11.2021
Avajaiset maanantaina 18.10.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


jouluntuoja_bringer_of_christmas_web2.jpg


Timo Metsäjoen ja Jyri Huhtalan 2019 ensi-iltansa saanut lyhytdokumenttielokuva Jouluntuoja – Bringer of Christmas palaa seikkailuiltaan hetkeksi Rovaniemelle, jossa teos sai myös alkunsa.

Dokumenttia on esitetty aiemmin festivaaleilla niin Euroopassa kuin Aasiassa sekä useissa tapahtumissa Suomessa. Ensi-iltansa teos sai Rauman Blue Sea -filmifestivaaleilla elokuussa 2019. Elokuva on tähän mennessä tekstitetty englanniksi, romaniaksi ja turkiksi. Viimeisimpänä teos valittiin Turkissa 20.–26.10.2021 järjestettävän Foca Film Days:in ohjelmistoon. Näin ollen Jouluntuojaa katsotaan samaan aikaan Suomessa ja Turkissa.

Jouluntuoja kysyy, mikä saa ihmisen tekemään joulupukkina töitä jouluaattona. Mikä saa ihmisen luopumaan omasta joulustaan tuodakseen muille joulun? Dokumentti avaa suomalainen joulupukin mielenmaisemaa ja seuraa joulupukkia työssään.


jouluntuoja_bringer_of_christmas_web3.jpg


Teos vie myös keikkojen jälkeiseen joulupukkien saunailtaan, jossa puidaan niin työn merkityksellisyyttä kuin jaksamista ja sitä, onko tässä lopulta mitään järkeä. Jouluna 2018 Rauman seudulla kuvattu dokumentti avaa joulupukin työn nykytilaa, mutta peilaa myös historiaan. Mikä on muuttunut vuosien varrella ja miksi tätä vuodesta toiseen tehdään, vaikka välillä tuntuu siltä, että ei todellakaan haluaisi tai jaksaisi. Lopulta joulupukin työtä tehdään rakkaudesta lajiin ja ihmisten tarpeista, vaikka ristiriidat ottavatkin yhteen.

Timo Metsäjoki (TaK, restonomi) opiskelee Lapin yliopistossa audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa ja on gradua vaille valmis taiteen maisteri. Hänen pääaineinaan ovat dokumentaarinen ilmaisu, mediataide sekä ääni- ja radioilmaisu.

Lisätietoja:
Timo Metsäjoki, timo.metsajoki(at)gmail.com



Galleria Kilo

Tiina Lamminen ja Emma Mikkonen:
Kankaanpainantaa luonnonväreillä
19.10.–4.11.2021
Avajaiset maanantaina 18.10.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Kankaanpainantaa-luonnonväreillä_Lamminen_web2.jpg
Tiina Lamminen: Blokeilla painettu kangas, värinä paju. Kuva: Tiina Lamminen


Kankaanpainantaa luonnonväreillä -näyttely on katsaus siihen, millaisia mahdollisuuksia kierrätys- ja luonnonmateriaalit voivat tarjota tekstiilialalla. Sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijat Tiina Lamminen ja Emma Mikkonen halusivat projektin aikana oppia ympäristöystävällisen kankaanpainannan menetelmän.

Projektin käytössä olivat suomalaisen yrityksen Naturalindigo oy:n pajusta, kelta- ja punasipulista sekä morsingosta valmistamat luonnonväriuutteet. Painopohjina on käytetty Nextiili ry:n poistokankaita, jotka ovat projektin teemaan sopiva, kestävä valinta.

Kiinnostus kasviväreihin on osa laajempaa muutosta tekstiilialalla. Suomen tavoite on kierrättää kaikki tekstiilimateriaali viimeistään vuonna 2025. Nextiili on tarttunut tähän yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan jätehuollon kanssa. Naturalindigo taas valmistaa kelta- ja punasipuliuutetta teollisuuden sivuvirroista.

Prosessin aikana luonnonväreillä painamisesta muovautui luonteva ja rento menetelmä, jota voi jatkossa hyödyntää muilla painoväreillä painamisen rinnalla tai sijasta. Kasvivärien painojälki on kiehtovaa. Valmiista väriuutteesta sai värisävyjä keltaisesta ruskeaan ja vihreästä siniseen. Poistotekstiilien kirjo toi monipuolisuutta painotyöskentelyyn; miten luonnonvärit kiinnittyvät eri kuiduille ja miten kankaan tekstuuri vaikuttaa lopputulokseen. Värien päällekkäinen painaminen ja painopastojen sekoittaminen toimii hyvin, mikä tekee kasviväreistä monipuolisia käyttää. Painokokeilut toteutuivat kierrätysmateriaaleista valmistetuilla painoblokeilla ja seulalla.

Projekti toteutettiin itsenäisenä työskentelynä vuoden 2021 tammikuun ja lokakuun välisenä aikana. Työskentelyä ohjasi yliopisto-opettaja Jenni-Liisa Yliniva. Kasvivärien parissa työskentely oli innostavaa ja materiaalia syntyi paljon työskentelyn viedessä mukanaan. Teollisesti valmistetut, valmiit kasviväriuutteet nopeuttivat työskentelyä ja kauniita värejä pystyi toistamaan johdonmukaisesti. Lopputulemana oli ilahduttavaa nähdä, että kasviväreillä on paljon potentiaalia kankaanpainannassa. Ympäristöystävälliset kasvivärit luovat osaltaan valoisia tulevaisuudennäkymiä.

Lisätietoja:
Tiina Lamminen, tlammine(at)ulapland.fi, 050 3646674
Emma Mikkonen, emmikkon(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Otso Kokko:
Metallin uudet muodot
19.10.–4.11.2021
Avajaiset maanantaina 18.10.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Otso-Kokko_web.jpg
Prosessin äärellä. Metallin hitsaus. Kuva: M. Kalving


Metalli ilmenee ihmisen arjessa monin tavoin. Se on ainut raaka-aine, joka pystyy kestämään eri sääolosuhteita, rasitusta ja tulen voimaa. Näyttelyn tarkoitus on tuoda esille metallin monimuotoisuus, kestävyys ja tarpeellisuus ympärillämme.

Näyttelyssä tutkitaan kuinka me näemme metallin. Ihmisen perustarpeisiin kuuluu lämmön etsiminen ja sen ylläpitäminen, kuten vaateet, ruoka, suoja ja läheisyys. Silti näemme kuitenkin metallin kylmänä ja teollisena materiaalina, vaikka todellisuudessa se on vahva ja kestävä. Metallin avulla pystymme kohtaamaan raskaat taakat, muutokset kylmästä kuumaan ja ympäristön paineet.

Näyttely on tutkivaa taidetta missä metallin voimaa on koeteltu; teosta on poltettu, jäädytetty ja ruostutettu. Kaikkien näiden kokeiden jälkeen se on näytillä sellaisenaan – sen paljas pinta on arpeutunut ruosteen ja koettelemusten jälkeen. Teoksen vaikuttavuus syntyy juuri metallin voimasta ja pysyvyydestä. Prosessi on kestänyt lähes puoli vuotta, ja sen lopullista ulkonäköä ei ole voinut ennustaa etukäteen.

Otso Kokko on aikaisemmalta koulutukseltaan levyseppähitsaaja. Sittemmin hän on löytänyt metallista myös taiteellisia ulottuvuuksia teollista muotoilua Lapin yliopistossa opiskeltuaan.

Lisätietoja:
Otso Kokko, okokko(at)ulapland.fi
Instagram: www.instagram.com/formsofmetal/



Galleria Kajo

Reetta Sutinen:
Valmis jo nyt, keskeneräinen aina
19.10.–4.11.2021
Avajaiset maanantaina 18.10.2021 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Aamu_ReettaSutinen_web.jpg
Reetta Sutinen: Aamu. Akryyli.


Reetta Sutisen Valmis jo nyt, keskeneräinen aina -näyttelyssä on esillä abstrakteja akryylimaalauksia, jotka ovat hetkiä taiteilijan elämästä. Teokset ovat hetkensä ilmentymiä, jotka ovat kummunneet siitä versiosta valmiutta ja vapautta missä hän on kulloinkin ollut.

– Olen samaan aikaan täysin valmis ja aina matkalla. Olen rakkaudella täydelliseksi luotu, kelpaava juuri sellaisena kuin olen. Silti olen epätäydellinen, teen virheitä ja saan kasvaa. Juuri tämä ajatus on tuonut minulle suurta lohtua kipuiluun oman täydellisyyden tavoitteluni kanssa. Arvoni eivät perustu täydellisyyteen vaan siihen, että Jumala on luonut minut rakkaudella ja tarkoituksella, Reetta Sutinen kertoo.

Sama pätee myös Sutisen matkaan maalaustaiteilijana. Taiteilijuuden alkuhapuilun yrittämisestä on siirrytty vapaampaan tekemiseen. Sutinen on löytänyt oman tapansa ilmaista itseään ja olla aito omassa tekemisessään.

– Olen taiteilijuuden alkumetreillä ja silti jokainen tekemäni teos on täydellisen valmis, kun niin tekijänä päätän. Kuitenkin kolmen tai kolmenkymmenen vuoden päästä olen päässyt pidemmälle matkallani luojana. Voin kertoa erilaisia tarinoita ja tarjota erilaista syvyyttä. Aina valmis, aina matkalla. Niin ihmisenä kuin taiteilijana.

Lisätietoja:
Reetta Sutinen, resutine(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Rosa Kansala:
Varpain jaloin
19.10.–4.11.2021
Avajaiset maanantaina 18.10.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Rosa-Kansala_web.jpg
Roosa Kansala: Puoliltapäivin. 2021. Akryyli kankaalle, 150 x 100 cm


Rosa Kansalan näyttely Galleria Kopiossa nostaa jalat pääosaan eri tekniikoin toteutettujen teosten kautta.

– Lapsena opin, että jalat ovat likaiset ja inhottavat ja aina niihin koskettuaan pitäisi pestä kädet. Omat varpaani myös palelevat helposti ja muuttuvat sinisiksi, enkä halua näyttää niitä kenellekään. Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, kuinka kiehtovia ja mielenkiintoisia jalat voivat olla. Ne on luotu kantamaan meitä päivittäin, emmekä tule edes ajatelleeksi, kuinka tärkeä tehtävä jokaisella varpaalla on, Kansala kertoo.

On aika puhdistaa jalkojen maine ja ihastella niiden hauskoja, kauniita muotoja. Jalkoja kuvaamalla voi kertoa kuljetuista matkoista ja pysähtyä pienten erityisten hetkien äärelle. Mitä kaikkea muuta jaloilla voikaan tehdä kuin kävellä?

Näyttelyn nimi pohjautuu myös Kansalan lapsuuteen. Kun eräänä keväänä alkoi ulkona vihdoin olla riittävän lämmintä, ystävän pikkusisko otti kengät ja sukat pois ja tokaisi: ”Minä menen nyt varpain jaloin!”

Lisätietoja:
Roosa Kansala, rkansala(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Matti-Pekka Karikko:
Värityskirja
19.10.–4.11.2021
Avajaiset maanantaina 18.10.2021 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Matti-Pekka-Karikko_web.jpg
Matti-Pekka Karikko: Hopeagelatiinivedos ja kasvivärjäys, 2021, 24 x 8 cm. Kuva: Matti-Pekka Karikko


Värityskirja on Matti-Pekka Karikon valokuvauksen sivuaineopintojen loppuproduktio. Hiljaista ja pysähtynyttä lähiympäristöä tarkastelevien teosten tekniikassa yhdistyvät mustavalkoinen valokuva ja kasveilla värjääminen.

Pohjimmiltaan näyttelyn teokset ovat sarja kokeiluja. Filmille kuvattujen otosten vedokset on tehty pimiössä, minkä jälkeen niitä on käsitelty kasveilla värjäämällä. Useimmiten työskentely on edennyt yrityksen, erehdyksen ja epäröinnin kautta – matkan varrella ovat kehittyneet niin aihe kuin menetelmätkin.

Lähtökohtana on ollut ajatus, että yksittäinen valokuvavedos ei sinänsä ole valmis teos, vaan sitä voi käyttää kuvataiteellisen prosessin materiaalina ja näin etäännyttää valokuvaa sen dokumentaarisuudesta. Värjääminen tuo oman lisänsä vedokseen ja kuvasta välittyvään tunnelmaan. Lisäksi kuvissa pohditaan ainutkertaisuuden ja toiston suhdetta sekä sitä, miten muotokieli johdattelee värjäämistä ja sommittelua. Vertauskohtaa voi hakea runon sommittelusta kirjan sivulle.

Lisätietoja:
Matti-Pekka Karikko, mkarikko(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP