• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Uutiset 2011
24.5.2011

Seminaari alkuperäiskansojen oikeuksista Meksikossa, Intiassa ja Suomessa

Kansalaisjärjestö Uusi Tuuli ry ja Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti (PYVI) järjestävät yhteistyössä seminaarin, jossa keskustellaan alkuperäiskansojen oikeudesta maahan. Seminaari on keskiviikkona 25.5. klo 13–16 Castrén-salissa Lapin yliopistossa.

Seminaari on osa Uusi Tuuli ry:n järjestämää Meksikon ja Intian alkuperäiskansan edustajien Euroopan kiertuetta. Tilaisuudessa esitellään haasteita, joita alkuperäiskansat kohtaavat maan ja luonnonvarojen käytön myötä. Lisäksi keskustellaan alkuperäiskansojen liikkeistä, jotka kamppailevat säilyttääkseen perinteiset elinkeinonsa ja kulttuurinsa Meksikossa, Intiassa ja Suomessa.

Tilaisuuden avaa Arktisen keskuksen PYVIn tutkija Mika Flöjt. Kaivoskysymyksiin perehtyneen tutkijan mukaan eri maiden alkuperäiskansat kohtaavat samankaltaisia ristiriitoja ja ongelmia liittyen esimerkiksi monikansallisten yritysten kaivoshankkeisiin.

– Mitkä ovat paikallisten oikeudet ja mahdollisuudet vaikuttaa monikansallisten yritysten hankkeisiin? Voivatko he esimerkiksi estää hankkeen, jos katsovat sen uhkaavan perinteisiä elinkeinoja ja kulttuureja? Valitettavan usein he eivät voi, koska poliittiset ja juridiset oikeudet puuttuvat, Flöjt sanoo.

Seminaarissa meksikolainen Elvia Contreras Espinosa puhuu Meksikon alkuperäiskansojen suhteesta maahan ja kaivosteollisuuden tuomiin ongelmiin. Hän edustaa CACTUS-järjestöä, jonka johtaja Bety Cariño tapettiin yhdessä Jyri Jaakkolan kanssa heidän osallistuessaan triqui-yhteisön ihmisoikeuksia puolustaneeseen tukisaattueeseen.

Intialainen Indu Netam kertoo kaivostoiminnasta adivasien mailla ja yhteisöjen vastarinnasta. Meksikolaiseen Triqui-yhteisöön kuuluva Bibiana Martinez de Jesus kuvailee puolestaan naisten vastarintaa San Juan Copalassa.

Suomen Saamelaiskäräjien jäsen Pekka Aikio pohtii saamelaisten kokonaisvaltaista maankäyttötapaa ja viimeaikaista kehitystä.

Seminaariin on vapaa pääsy, ja työskentelykielenä on englanti. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Tutkija Mika Flöjt, Arktinen keskus, p. 040 578 8784, mika.flojt(at)ulapland.fi
Tilaisuuden koordinaattori Senni Luosujärvi, Uusi Tuuli ry, p. 0400 911 891, senni(at)estelle.fi

Kuva- ja haastattelupyynnöt:
Tilaisuuden koordinaattori Senni Luosujärvi, Uusi Tuuli ry, p. 0400 911 891, senni(at)estelle.fi

Seminaarin ohjelma

Tiedote / Lapin yliopisto / Arktinen keskus / Marjo Laukkanen

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK