Joukkopako_550px.jpg
Silja Nikula: Osa teoksesta Joukkopako. 2022. Puupiirros kankaalle.

Silja Nikula taiteiden tiedekunnan toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa

28.4.2022

Taiteiden tiedekunnan toukokuun taiteilijana Galleria Lovisassa esittäytyy graafisen suunnittelun koulutusohjelman professori Silja Nikula. Kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä nähdään toukokuun ajan eläimellistä menoa. Tervetuloa tutustumaan!

– Käytän teoksissani eläinhahmoja, koska ne ovat ilmeikkäitä ja usein liikkeessä. Liike voi olla tasaista taaperrusta, sulavaa lipumista tai lentävää loikkaa. Jotkut eläimet vaanivat ja hiipivät – hyökätäkseen saaliin kimppuun, mutta ihan lajitoveritkin voivat kahinoida keskenään, Nikula kertoo teoksistaan.

– Eläinten tarkkoja lajeja ei teoksissani voi juurikaan tunnistaa. Katsoja voi nähdä niissä piirteitä vaikka ukkohaiskiaisesta, mutta puulle veistämisen ja paperille vedostamisen myötä kovakuoriainen on jo jähmettynyt pelkäksi pintakuvioksi.

Elävien olentojen yhteiseloa työstäessä voi pohtia, missä määrin liikkumattomassa kuvatilassa voi luoda illuusiota toiminnasta ja ajallisesta etenemisestä. Liikkeen vaikutelma tekee kuvasta elävän ja luo siihen toden tuntua.


Sinä-senkin_web.jpg
Silja Nikula: Sinä senkin. 2020. Paperileikkaus.


Näyttelyyn on yhdistetty eläinaiheisia teoksia eri vuosilta. Useimmat niistä on toteutettu puupiirtämisen menetelmällä, jossa materiaali määrittelee omat ehtonsa. Erityisesti mäntypuun pehmeässä pinnassa laatan syyt vievät talttaa mukanaan. Paperille hierrettynä lopputulos on pelkistetty, mutta sitä elävöittävät puun pintakuviot. Puupiirrosten lisäksi näyttelyssä on esillä muutamia kokeiluja eri tekniikoilla, kuten paperileikkauksena.

Nikulan kala-aiheiset teokset ovat syntyneet luontoretkien innoittamina. Hän muun muassa vieraili viime kesänä Äkäslompolon Pakasaivolla, johon liittyy kansan keskuudessa syntyneitä uskomuksia. Kirkasvetisessä, pyöreässä ja erityisen syvässä saivojärvessä on uskottu olevan kaksi pohjaa. Jos kalastaja soutaessaan piti liikaa ääntä, kalat pakenivat välipohjan alle.


Pakasaivolta_web.jpg
Silja Nikula: Pakasaivolta. 2022. Otteita puupiirroksista.


Taiteiden tiedekunnan
toukokuun taiteilija Galleria Lovisassa
Silja Nikula:
Eläimellistä menoa
4.–.30.5.2022

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe 7.30–20, la 8–15

Lisätietoja:
Silja Nikula, silja.nikula(at)ulapland.fi


Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP