Uutiset 2007
 

Silmänruoka aiheuttaa biojätettä

18.12.2007

Mitä vähemmän yliopiston ravintoloissa syntyy biojätettä, sitä vähäisemmät ovat hintojen korotuspaineet ja sitä laadukkaampaa ruokaa asiakkaille voidaan tarjota.

Lapin yliopistolla toimivissa Fazer Amican ravintoloissa Fellissä ja Petronellassa seurataan säännöllisesti biojätteen määrää. Viimeksi määrää tilastoitiin yhden viikon ajan marraskuussa. Ravintolapäällikkö Liisa Kärkkäinen toteaa, että biojätettä syntyy pääsääntöisesti sen vuoksi, että silmä syö enemmän kuin vatsa vetää.

– Biojäteastiaan päätyy eniten leipää ja salaattia, mutta etenkin niinä päivinä, kun listalla on asiakkaiden suosikkiruokia, kuten lasagnea, biojätettä tulee erittäin paljon. Tarjottimelle ei kuitenkaan kannata kerätä enemmän ruokaa kuin mitä uskoo syövänsä, sillä kaikkia ruokia saa hakea lisää: pataruokia, keittoja, salaattia ja leipää samaan hintaan ja ruokia, joissa annoskoko on rajoitettu, pientä lisämaksua vastaan, Kärkkäinen tähdentää.

Kärkkäisen mukaan viiden viime vuoden aikana biojätteen määrä on hiljalleen laskenut, mutta paljon olisi vielä tehtävissä.

– Tavallisen vilkkaana päivänä kannamme biojätettä roskiin 15–25 kiloa kummastakin ravintolasta, joskus jopa enemmän. Biojätettä kertyy enemmän Petronellassa kuin Fellissä. Biojäte on kuitenkin turhaa hävikkiä, joka lisää painetta nostaa hintoja, etenkin kun ensi vuonna myös raaka-aine- ja henkilöstökulut nousevat. Keskimääräinen hintojen korotustarve on tällä hetkellä 5,12 prosenttia. Vähäinen biojäte alentaa myös hintojen korotuspaineita ja parantaa mahdollisuuksia tarjota entistä laadukkaampaa ruokaa, Kärkkäinen kertoo.

Fellissä ja Petronellassa on seurattu biojätteen määrää vuosituhannen alkupuolelta lähtien. Vuodesta 2005 lähtien biojätteen määrää on seurattu kaksi kertaa vuodessa yhden viikon ajan. Näiden kampanjaviikkojen aikana asiakkaille on jaettu myös tietoa biojätteestä pöydillä olevien esitteiden avulla.

Biöjätteen määrä (g/ateria) Lapin yliopiston Fazer Amican ravintoloissa

Vko/Vuosi 47/2007 6/2007 47/2006
       
Felli 35,53 41,51 36,58
Petronella 44,36 39,36 50,03

Lisätietoja:
Ravintolapäällikkö Liisa Kärkkäinen, puh. (016) 341 2292, felli(at)amica.fi

LaY/Viestintä/Sari Väyrynen