Uutiset 2008

Sisko Ylimartimolle Onnimanni-palkinto

23.10.2008

Lapin yliopiston taidehistorian lehtori, dosentti Sisko Ylimartimo on saanut Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin jakaman Onnimanni-palkinnon aktiivisesta toiminnastaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja sen tutkimuksen hyväksi.

Palkintolautakunta kiittää Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa työskentelevää Sisko Ylimartimoa tarmokkaasta toiminnasta tutkijana ja opettajana. Lapin yliopistoon kirjankuvituksesta vuonna 1998 väitellyt Ylimartimo kirjoitti toisen väitöskirjan Oulun yliopiston kirjallisuuden oppiaineeseen H. C. Andersenin sadusta Lumikuningatar. Väitöstutkimustensa rinnalla hän on kirjoittanut aktiivisesti tietokirjallisuutta lastenkirjojen kuvittamisesta (muun muassa Tuhannen ja yhden yön satukuvista) ja kuvitusten tulkinnasta. Uusimmissa kirjoissaan hän on tarkastellut H. C. Andersenin henkilöhistoriaa ja satuja sekä L. M. Montgomeryn nuortenkirjojen tyttöhenkilöitä. Ylimartimon tuotanto on usein kohdistunut kansainväliseen lastenkirjallisuuteen, mutta näkökulma on palautunut kotimaisiin kuvittajiin ja kirjailijoihin vertailevan tutkimuksen keinoin.

Onnimanni-palkinto jaettiin Helsingin kirjamessuilla torstaina 23. lokakuuta 2008. Palkintolautakuntaan kuuluivat pääsihteeri Saara Tiuraniemi puheenjohtajana, kuvittaja Jukka Lemmetty, toimittaja, kriitikko Kaisu Mikkola, kirjastonhoitaja Päivi Nordling ja kirjailija ja kuvataiteilija Esko-Pekka Tiitinen.

Vuonna 1993 ensimmäisen kerran jaettu Onnimanni-palkinto myönnetään yhdelle henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä toiminnasta. Sitä ei kuitenkaan voida myöntää kirjailijan, kuvittajan tai kääntäjän työstä.

Sisko Ylimartimo

Taiteen tohtori (1998), Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta
Filosofian tohtori (2003), Oulun yliopisto, humanistinen tiedekunta
Lapin yliopiston taidehistorian lehtori
Oulun yliopiston lastenkirjallisuuden dosentti
Tietokirjailija
Lapin yliopiston Vuoden opettaja -palkinto vuonna 2007

Nuorisokirjallisuutta käsitteleviä teoksia:
– Auringosta itään, kuusta länteen. Kay Nielsenin kuvitustaide ja mahdollisen maailman kuvaamisen keinot. Tekijä: Rovaniemi 1998.
– Lumikuningattaren valtakunta. H. C. Andersenin satu sisäisen kasvun kuvauksena. Tekijä: Rovaniemi 2002.
– Satujen elämää ja elämän satuja. Näkökulmia H. C. Andersenin elämään, tuotantoon ja perintöön. BTJ Kirjastopalvelu Oy: Helsinki 2005.
– Paratiisi ja taikamatto. Tuhannen ja yhden yön maailma satuina ja kuvina. BTJ Kirjastopalvelu Oy: Helsinki 2006.
– Anna ja muut ystävämme. L. M. Montgomeryn elämä ja sankarittaret. Minerva Kustannus Oy: Helsinki 2008.

Lisäksi Ylimartimo on julkaissut artikkeleita, esittelyjä ja kritiikkejä sekä luennoinut nuorisokirjallisuudesta, muun muassa saamelaisista satukuvakirjoista, lastenkirjojen kuvittamisen keinoista ja yksittäisistä kuvittajista, kotimaisesta ja kansainvälisestä kuvakirjataiteesta sekä kuvallisesta ja sanallisesta fantasiasta.

Lisätietoja:
Sisko Ylimartimo, p. (016) 341 2376,
etuinimi.sukunimi@ulapland.fi
Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin toiminnanjohtaja Kaisu Rättyä, p. (03) 3141 8411, sni.johtaja(a)sci.fi

LaY/Viestintä/SV