Uutiset 2004

Sivistyksen kehto vai ammattiopisto?

6.9.2004

Lapin yliopiston rehtori Esko Riepula käsitteli lukuvuoden avajaispuheessaan yliopistolaitoksen asemaa muuttuvassa yhteiskunnassa.

  Rehtori Esko Riepulan mukaan yliopisto voi olla muutoksessa mukana positiivisena vaikuttajana vain silloin kun se säilyttää oman identiteettinsä. Vuorovaikutteisuus yliopistojen ja muun yhteiskunnan kesken on johtanut siihen, että yhtä usein kuin yliopistoista kuuluu muutosvaatimuksia yhteiskuntaan, niitä esitetään yhteiskunnasta yliopiston suuntaan, Riepula sanoi.
Rehtori Esko Riepulan mukaan Suomessa yliopistoihin suuntautuvat muutosvaatimukset johtuvat tällä hetkellä eurooppalaisen korkeakoulutusalueen muodostamisesta ja siinä prosessissa mukana olemisesta sekä huolesta, joka kohdistuu tutkimusjärjestelmämme kilpailukykyyn ja tehokkuuteen suhteessa siihen käytettyihin panoksiin, mikä on johtanut koko julkisen tutkimusjärjestelmämme rakenteellista kehittämistä koskevaan selvitystyöhön.

Puheessaan rehtori Riepula kysyikin olemmeko ymmärtäneet oikein tehtävämme pitää huolta nimenomaan suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnista ja vaikuttaa sitä kautta Euroopan ja ihmiskunnan parhaaksi?

- Vaarana näet on, että sovellamme täällä vain muualta tuotuja oppeja tuntematta niiden taustoja ja näkemättä niiden kaikkia vaikutuksia oman yhteiskuntamme kannalta. Olemmeko tässä globalisoitumisen huumassa unohtaneet, että suomalaisille sittenkin tärkeintä on pitää huolta siitä, että suomalaisilla on hyvä olla Suomessa?, Riepula sanoi

Rehtori Riepulan mukaan yleiseurooppalaiseen tutkintorakenteeseen siirtyminen sisältää selvän riskin koulutustasomme laskusta. Kun uutta tutkintorakennetta markkinoitiin, tavoiteltiin koulutuksen kehittämistä ja tutkintojen monialaisuutta. Järjestelmän piti tulla myös nykyistä joustavammaksi salliessaan monitieteisten maisteriohjelmien vakiinnuttamisen.

- Todellisuudessa kehitys näyttää kulkevan vastakkaiseen suuntaan. Kun ydinainesanalyysin nimissä oppiaineet karsivat tutkinnoista ns. epäolennaista, kohdistuu karsinta helposti tutkintoja aiemmin rikastuttaneisiin sivuaineisiin, jolloin koulutuksen monipuolisuudesta joudutaan luopumaan. Myöskään monitieteisistä maisteriohjelmista ei näy enää merkkiäkään, Riepula luetteli.

Samanaikaisesti yliopistotutkimus on EU:n tutkimusrahoituksen hyötytavoitteisuuden sekä sitä kansallisesti seuraavien painotusten johdosta kapea-alaistunut. Yliopistoihin perinteisesti kuulunut pitkäjänteinen perustutkimus on saanut väistyä lyhytjännitteisen soveltavan tutkimuksen tieltä.

Puheessaan Riepula korosti, että itse asiassa perustutkimuksesta on kehittymässä vain ns. huippuyksikköjen etuoikeus. Varoittavana esimerkkinä hän mainitsi Iso-Britannian hierarkisoituneen yliopistojärjestelmän, jossa 80 prosenttia keskeisestä tutkimusrahoituksesta menee kolmelle yliopistolle, vaikka kaikki saavat kyllä kilpailla näistä varoista.

Soveltavan tutkimuksen puolella ollaan Suomessa samanaikaisesti kehittämässä kansallisin voimin eurooppalaiseen järjestelmään vedoten ammattikorkeakoulujen tutkimusympäristöjä.

- Nyt näyttää siltä, että mopo pääsi näissä asioissa käsistä jo edellisen opetusministerin aikana, joten painavia syitä tutkimusjärjestelmämme rakenneselvityksiin kyllä löytyy, Riepula sanoi.

Rehtori Riepulan mukaan ohjauksella on keskeinen rooli toiminnan vaikuttavuudessa. Yliopistojen tulosohjauksessa tämä merkitsee, että ohjausjärjestelmä sisältää tekijöitä, joilla turvataan korkeatasoiset tutkinnot ja yliopistojen halu varmistaa niiden laadukkuus monialaisuutta vahvistamalla. Samoin laadukkaan tutkimuksen ehtona on yliopiston riittävä laaja-alaisuus ja monitieteisyys, joita ohjausjärjestelmän tulee niin ikään tukea.

- Tärkeintä on, että ohjausjärjestelmä tukee yliopistojen kehittymistä yliopistoina; sivistyksen kehtoina ja uutta luovan tiedon yhteisöinä. Perustavana arvolähtökohtana voi olla vain sivistyksen edistäminen sen kaikkein avarimmassa katsannossa. Vain tätä kautta yliopisto säilyttää oikeutensa sille kuuluviin "monopoleihin" kuten tutkijankoulutukseen ja siihen liittyviin tohtorin arvoihin, Riepula sanoi.

Rehtori Esko Riepulan puhe Lapin yliopiston 26. lukuvuoden avajaisissa 6.9.2004 löytyy nettiosoitteesta: www.ulapland.fi/avajaispuheet

Lisätietoja:

Esko Riepula
Puhelin 0400-695 417
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Lapin yliopisto/Viestintä/Olli Tiuraniemi