FK Jarmo Männistön väitöstutkimuksen mukaan teknologisten innovaatioiden ohella myös sosiaalisilla innovaatioilla on keskeinen merkitys aluekehitystyössä. Männistön väitöskirja tarkistetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa 14.9.2002.
FK Jarmo Männistön hallintotieteen alaan kuuluvassa väitöskirjassa "Voluntaristinen alueellinen innovaatiojärjestelmä: Tapaustutkimus Oulun alueen ict-klusterista" analysoidaan tuotantojärjestelmän kehitystä ja toimintaa Oulun alueella. Tutkimuksen kohteeksi täsmentyy alueellinen informaatioteknologian tuotantojärjestelmä, joka sai alkunsa jo 1960-luvun alussa. Tutkimuksen mukaan järjestelmän kehityshistoriaan liittyy ennalta arvaamattomia sattumia ja tietoista kehittämistoimintaa. Alueellisen tuotantojärjestelmän toimintamalli Oulun alueelle vakiintui kuitenkin vasta Oulun seudun osaamiskeskusohjelman myötä. |
 Jarmo Männistö on valmistunut ylioppilaaksi Kurikan lukiosta vuonna 1977. Filosofian kandidaatin tutkinnon hän suoritti Oulun ylioipistossa 1985. Valmistumisensa jälkeen hän on toiminut tutkijana sekä Oulun että Lapin yliopistossa.
|
- Teknologisten innovaatioiden ohella sosiaalisella innovaatiolla on keskeinen merkitys edistettäessä aluekehitystä. Usein ei voida edes erottaa innovaatioiden teknologisia ja sosiaalisia osatekijöitä, joiden merkitystä ei ole vielä kunnolla tarkasteltu alueellisen innovaatiojärjestelmän yhteydessä, todetaan tutkimuksessa.
Eri tyyppiset riippuvuusmuodot vaikuttavat oleellisesti sosiaalisten innovaatioiden syntymahdollisuuksiin. Oulun alueen innovaatiojärjestelmässä tämä näkyy erityisesti osaamiskeskusohjelman ja sen rinnalle nousevan kasvusopimuksen voimakkaana legitimoimisena. Tutkimuksen eräs merkittävä johtopäätös onkin, että keskeiset toimijat voivat säätää omalla toiminnallaan alueellista innovaatiojärjestelmää mieleisekseen. Tämä tapahtuu käytännössä nykyään sekä osaamiskeskusohjelman kautta että myös henkilökohtaisten suhteiden avulla.
Tutkimuksen mukaan verkosto on liian yleinen käsite kuvaamaan alueellista tuotantojärjestelmää. Verkoston asemasta tutkimuksessa nostetaankin esille riippuvuuden käsite. Tutkimuksessa käsitellään erilaisia tuotantojärjestelmään liittyviä riippuvuussuhteita, kuten esimerkiksi asiakas- ja alihankintariippuvuutta, rahoitusriippuvuutta sekä rekrytointiriippuvuutta.
- Oulun alueella tuotantojärjestelmien riippuvuudella toisistaan on ollut erittäin suuri merkitys. Koko tuotantojärjestelmä Oulun seudulla on kasvanut nykyisiin mittoihinsa juuri riippuvuuden ansiosta. Toisin sanoen ilman tuotantojärjestelmien riippuvuutta toisistaan Oulun seudun kehitys olisi ollut nykyistä huomattavasti hitaampaa, todetaan tutkimuksessa.
Jarmo Männistön tutkimus sisältää laajan teoreettisen ja empiirisen osion. Tutkimus on luonteeltaan monitieteellinen, toisin sanoen siinä on yhdistelty eri tieteenalojen, kuten hallinto-, alue- ja taloustieteen teoreettisia ja tutkimuksellisia aineksia. Innovaatiojärjestelmän rakenteen ja toiminnan hahmottamisessa on käytetty lähinnä organisaatiotutkimuksen teoreettisia välineitä. Tällöin on kysymys organisaatioiden ja rajoitetun ympäristön välisten suhteiden analysoinnista. Empiirisen osuuden case -tarkastelussa vuorottelevat teoria- ja aineistolähtöiset tutkimusotteet. Aineisto koostuu yritysjohtajien teemahaastatteluista ja erilaisista dokumenteista sekä kirjallisista lähteistä.
FK Jarmo Männistön väitöskirja tarkistetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa 14.9.2002, kello 12.00. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimi professori Juhani Nikkilä Oulun yliopistosta ja kustoksena professori Jari Stenvall Lapin yliopistosta.
LaY/Viestintä/ot