Tutkimuksen mukaan sosiaalialan palvelut voidaan säilyttää laadukkaina ja riittävinä uudistamalla alan henkilöstön tehtävärakenne, parantamalla työoloja ja palkkausta sekä lisäämällä opiskelupaikkoja yliopistoissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.
Sosiaalialan työvoimatarpeita ennakoivan tutkimuksen mukaan sosiaalipalvelut työllistävät yli 7 prosenttia työllisestä työvoimasta. Alan henkilöstöön liittyvät päätökset ovat kauaskantoisia ja vaikuttavat siihen minkälaisia sosiaalipalveluja vanhuksille, lapsille, lapsiperheille, vammaisille, päihdeongelmaisille ja syrjäytymisvaarassa oleville on tarjolla.
Tutkimuksen mukaan vuoteen 2015 mennessä joka kolmas sosiaalityöntekijä jää eläkkeelle. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sosiaalityöntekijöitä on valmistunut keskimäärin 150 vuodessa. Tutkijat esittävät vähintään sadan suoritetun tutkinnon lisäystä yliopistoissa vuosittain, jotta pitkään jatkuneeseen työvoimapulaan sekä alan laajeneviin tehtäviin saataisiin helpotusta.
Myös lähihoitajia tarvittaisiin työmarkkinoille lisää. Lähihoitajatutkinnon suorittaa vuosittain noin 5 700 henkilöä. Työvoiman kysyntä puolestaan edellyttää vähintään kuudentuhannen lähihoitajan valmistumista työmarkkinoille vuosittain.
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille sosionomeille on myös kysyntää. Alan kangistuneet työ- ja tehtävärakenteet sekä johtamiskulttuurit luovat kuitenkin kitkaa työmarkkinoille. Rakenteellisista ongelmista huolimatta vuosittain valmistuvat noin 1 200 sosionomia työllistyvät varsin hyvin. Tutkimuksen mukaan koulutusvolyymi tulisi säilyttää nykyisellä tasollaan.
Sosiaalialan osaamis-, työvoima- ja koulutustarpeiden ennakointihankkeessa (2003–2006) on ennakoitu alan osaamis- ja työvoimatarpeita sekä sosiaalialan koulutustarpeita vuoteen 2015 ulottuvalla ajanjaksolla. Lapin yliopistosta hankkeessa olivat mukana professori Anneli Pohjola, tutkija Tarja Kemppainen ja ammattikorkeakouluosuuden osalta tutkija Merja Borgman.
Lisätietoja:
Tarja Kemppainen
Puhelin (016) 341 2680, 040 519 7624
LaY/Viestintä/OT