Yhteiskuntatieteiden maisteri Tiina Seppälän lisensiaatintutkimuksen mukaan Yhdysvallat käyttää terrorismin vastaista sotaa valta-asemansa rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Toiminnassaan se hyödyntää sodan julkisuuden hallintaa.
YTM Tiina Seppälä tarkastelee lisensiaatintyössään Yhdysvaltain sodan julkisuuden hallintaa ja arvioi miten media edesauttaa tai vaikeuttaa sitä. Lisäksi hän pohtii julkisuuden hallinnan kytköstä sodankäyntiin sekä tämän kytköksen poliittisia ja sosiaalisia vaikutuksia.
Verratessaan terrorismin vastaista sotaa Persianlahden sotaan Seppälä ei havainnut suuria muutoksia sodan julkisuuden hallinnassa. Tietyn tehostamisen hän näkee reaktiona tiedonvälityksen nopeutumiseen ja uusiin toimijoihin globaalilla mediakentällä. Seppälän mukaan Yhdysvaltain johtoasema politiikan, sodan ja median alueilla luo suotuisat puitteet sodalle politiikan välineenä ja median hallinnalle sodan strategiana. Yhdysvallat muokkaa omalta osaltaan niin kansainvälisen politiikan kuin mediankin asialistaa. Oikeutus voimankäytölle on rakennettu terrorismin vastaisesta sodasta.
– Pysyväksi julistettu terrorismin vastainen sota hämärtää vaarallisesti sodan ja rauhan välistä eroa. Samalla sota luonnollistuu mediassa, Seppälä sanoo.
Valtavirtamedia ei Seppälän mukaan riittävästi kyseenalaistanut Yhdysvaltain perusteluja Irakin sodalle (väitetyt joukkotuhoaseet ja Saddamin al-Qaida -yhteydet). Myöhemmin kriittisyys on huomattavasti lisääntynyt ja esimerkiksi amerikkalaiset sanomalehdet New York Times ja Washington Post pyysivät anteeksi myöntyväistä suhtautumistaan Yhdysvaltain Irak-propagandaan.
– Voi miettiä, mitä merkitystä anteeksipyynnöillä tai jälkikäteisellä kriittisyydellä oikeastaan on. Yhdysvallat kykeni joka tapauksessa oikeuttamaan Irakin sodan myöhemmin totuudenvastaiseksi paljastuneiden tietojen avulla. Diktaattori Saddam Hussein saatiin syrjäytettyä, mutta sodan seurauksena on kuollut jo yli 40 000 irakilaista ja 2600 amerikkalaissotilasta, sanoo Seppälä.
Valta-aseman rakentamiseen liittyy Seppälän mukaan voimakas propaganda ja sensuuri etenkin kotirintamalla. Muun maailman miellyttämisestä Yhdysvallat ei ole yhtä riippuvainen. Kansainvälisen järjestelmän vahvimpana valtiona Yhdysvallat toimi vastoin ”maailman yleistä mielipidettä” hyökätessään Irakiin YK:n mandaatin puuttumisesta ja miljoonien ihmisten rauhanmarsseista huolimatta. Seppälä uskoo, että jatkossa Yhdysvaltain on kuitenkin yhä vaikeampaa toimia muusta maailmasta piittaamatta sen arvovalta-aseman rapauduttua tiedustelutietojen vääristelyyn liittyvien skandaalien sekä erityisesti Guantanamon vankileirin ja Abu Ghraibin kidutustapausten myötä.
Tiina Seppälän lisensiaatintyö ”Sota ja sodan julkisuuskuvan hallinta Yhdysvaltojen valta-aseman rakentamisessa ja ylläpitämisessä – Persianlahden sodasta terrorismin vastaiseen sotaan” hyväksyttiin Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa elokuussa 2006.
Lisätietoja:
Tiina Seppälä
Puhelin 040-7262687
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi
LaY/Viestintä/OT