Jyrki Tammen työssä on talvinen, lumisateinen hetki Oulangalla. Teoksessa pohjoisen onnenlintu laskeutuu tarkkailemaan ympäristöä punakylkisen petäjän rungolle.
“Diverse” on soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelman opiskelijoiden yhteisnäyttely. Koulutusohjelmassa luontokuvaus ymmärretään hyvin monipuolisena ja laaja-alaisena ilmiönä ja sitä lähestytään paitsi valokuvan mm. myös äänen, videon, tekstin, maalauksen, ympäristötaiteen kuin myös vaellus- ja lumitaiteen keinoin.
Myös näkökulmat vaihtelevat filosofisista pohdinnoista tekniseen ja taiteelliseen kehittymiseen. “Mikä on ihmisen rooli luontokuvassa” ja “Milloin luontokuvasta tulee taidetta” ovat esimerkkejä opintojen parissa pyöriteltävistä kysymyksistä. Näyttelyssä nähtävät teokset ovat kunkin taiteilijan henkilökohtaisia töitä ja niistä jokaista voidaan tarkastella luontokuvana. Kuitenkin, kuten näyttelyn nimi “Diverse” vihjaa, katsoja kohtaa hyvin moninaisen lähestymistavan luontoon erilaisten ilmaisullisten lähtökohtien, tekniikoiden ja näkökulmien kautta.
Heli Tuovinen on luonut teoksensa nykytaiteen keinoin yhdistelemällä päällekkäin lukuisia sosiaalisesta mediasta ja muualta internetistä löytämiään valokuvia. Hän tutkii digitaalisesta kuvatulvasta poimitun aineiston avulla luontokohteisiin liittyviä merkityksenantoja. Linda Sainio tarkastelee teoksensa kautta muutosta maisemassa, paikallisessa suoympäristössä. Teos on kolmen kuvan kollaasi Kivisuolta ja se kysyy katsojalta, “mitä puut kertovat paikasta?”. Riitta Attila pohtii teoksessaan palamisen aiheuttamaa muutosta luonnossa, näkyykö maisemassa luonnon elpymisprosessi vai ihmisen aiheuttama tuho? Jonna Kalliomäki käsittelee teoksessaan, miten ilman paikkoja meillä ei olisi muistoja. Emme kuitenkaan koskaan voi palata ”samaan paikkaan”. The Day We Met on muisto paikasta, jonka kohtaaminen muutti erilaiseksi. Teostaan Dream on kuvailee Anu Tossavainen seuraavalla tavalla: “Olla jotain, kuulua johonkin. Entä jos et ole vettä etkä maata. Kirotuksi kutsutaan, pelolla ajatellaan. Kauneuden ken näkis, suon suloisuuden kokisi, paikaksi puhuttelisi?”.
Jyrki Tammen työssä on talvinen, lumisateinen hetki Oulangalla. Teoksessa pohjoisen onnenlintu laskeutuu tarkkailemaan ympäristöä punakylkisen petäjän rungolle. Kalle Immosen teoksessa tarkastellaan impression kautta näennäisesti staattisen talvimaiseman jatkuvaa muutosta. Valokuvateoksessaan Wings Janette Backman tahtoo tuoda jo ennestään mystisiin ja salaperäisiin revontulimaisemiin vielä yhden uuden lisäulottuvuuden. Tätä varten hän on käyttänyt kuvaa otettaessa kameran päällekkäisvalotustekniikkaa hyväkseen. Osku Tuominen tutkii työssään luontokuvauksen uusia tekniikoita hyvinvoinnin edistäjinä. Hän on kuvannut maisemia 360-videointitekniikalla 6K-formaatissa. Maisemat ovat osa Tuomisen virtuaalisen Green Caren tutkimusta.

Linda Sainio, Kivisuon puut, 2018, 120€
Pigmenttivedos koivuvanerille, ed. 5 + 1 a.p.
Linda Sainio tarkastelee teoksensa kautta muutosta maisemassa,
paikallisessa suoympäristössä. Teos on kolmen kuvan kollaasi Kivisuolta
ja se kysyy katsojalta, “mitä puut kertovat paikasta?”

Riitta Attila, Kun kivet alkavat leijua, 2018, Hinta sopimuksen mukaan
Pigmenttivedos, ed. 5 + 1 a.p.
Riitta Attila pohtii teoksessaan palamisen aiheuttamaa muutosta luonnossa, näkyykö maisemassa luonnon elpymisprosessi vai ihmisen aiheuttama tuho?

Jyrki Tammi, Kuukkeli, 2018, 300€
Chromaluxe, ed. 1 + 1 a.p.
Jyrki Tammen työssä on talvinen, lumisateinen hetki Oulangalla. Teoksessa pohjoisen onnenlintu laskeutuu tarkkailemaan ympäristöä punakylkisen petäjän rungolle.
Lisää teoksia ja valokuvia löydät:
https://www.instagram.com/solunaturekuusamo/
Lisätietoja näyttelystä: Linda Sainio:
lasinio@ulapland.fi
Lisätietoja Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelmasta:
Timo Jokela
timo.jokela@ulapland.fi
+358 7396034
