Uutiset 2011

Suomen ensimmäiset perheasioiden sovittelun erityisosaajat valmistuivat

15.12.2011

Seitsemäntoista Suomessa ensimmäistä perheasioiden sovittelun erityisosaajaa on valmistunut verkostomaisesta koulutuksesta. Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluista valmistui neljä alan osaajaa.

Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen johtajan professori Juha Hämäläisen laatiman selvityksen mukaan huoltoriidat aiheuttavat pienimmilläänkin kymmenien tuhansien eurojen kustannukset tapausta kohti.

Erossa riidan osapuolet ja erityisesti eroperheiden lapset kärsivät. Aviopuolisoiden riitatilanteita kohdataan sosiaalityössä jo varhaisessa vaiheessa ja erityisesti lastensuojelun sosiaalityö on avainasemassa. Tässä kohtaamisessa sovittelun tarjoaminen osapuolille olisi hedelmällistä.

Perheasioiden sovittelun osaaminen vaatii pitkää perussosiaalityön kokemusta. Sovittelun voi oppia vain käytännössä sovittelua tekemällä.

Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut organisoi yhteistyössä Oulun- ja Itä-Suomen yliopistojen kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa valtakunnallista Perheasioiden sovittelun erityisosaaja- täydennyskoulutusta, joka toteutettiin työelämälähtöisesti osallistujien työpaikkojen kanssa yhteistyössä.

Koulutuksessa kehitettiin sovittelutyötä tekevien ammatillista pätevyyttä ja erityisosaamista erityisesti perheasioiden sovittelussa. Koulutuksesta ovat vuoden 2011 lopussa valmistuneet valtakunnassa ensimmäiset perheasioiden sovittelun erityisosaajat, kaikkiaan 17.

Lapin ryhmästä ovat valmistuneet Liisa Karinti, Anneli Juotasniemi, Anne Seppänen, Else Ylianttila.

Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö
Marika Pitkänen
Lapin yliopisto, Koulutus- ja kehittämispalvelut
sähköposti: marika.pitkanen(at)ulapland.fi, puh. 040 516 1054