Uutiset 2011

Suomen ja Venäjän arktisesta kumppanuudesta keskustellaan Pietarissa

8.2.2011

Ulkoasiainministeriö järjestää yhteistyössä Venäjän ulkoasianministeriön, Luoteis-Venäjän federaatiopiirin ja Pohjoisen tutkimusfoorumin (Northern Research Forum) kanssa Suomen ja Venäjän arktista kumppanuutta käsittelevän kutsuseminaarin Pietarissa 9. helmikuuta 2011.

Ajatus maitten välisestä arktisesta kumppanuudesta nousi esille presidentti Halosen ja presidentti Medvedevin tapaamisessa marraskuussa 2010.

Seminaarin avaavat ulkoasiainministeri Alexander Stubb ja Venäjän presidentin Luoteis-Venäjän täysivaltainen edustaja Ilja Klebanov. Seminaari koostuu kolmesta keskusteluosiosta, joissa tarkastellaan arktista kumppanuutta poliittisen dialogin, teknologiayhteistyön sekä tutkimuksen ja ympäristösuojelun näkökulmista. Puhujina ovat mm. kansanedustajat Artur Tsilingarov ja Ulla Karvo, Rosneftin toimitusjohtaja Eduard Khudainativ, STX Finlandin toimitusjohtaja Juha Hekinheimo sekä Arktisen ja antarktisen instituutin varajohtaja Alexander Danilov.

Dosentti Lassi Heininen ja professori Nikita Lomagin Pohjoisesta tutkimusfoorumista käyttävät seminaarin kommenttipuheenvuorot. Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat maiden arktiset suurlähettiläät Hannu Halinen ja Anton Vasiliev.

Pohjoisen tutkimusfoorumin johtokunnan puheenjohtaja, dosentti Lassi Heininen Lapin yliopistosta toteaa seminaarin avaavan uusia mahdollisuuksia Suomen ja Venäjän väliseen arktiseen vuoropuheluun.

– Suomalaiset ja venäläiset tutkijat ja tutkimuslaitokset ovat tehneet arktista yhteistyötä jo vuosia. Tämä seminaari tarjoaa nyt uudenlaisen mahdollisuuden vuoropuheluun tutkijoiden, elinkeinoelämän, viranomaisten ja päätöksentekijöiden välillä, mikä on myös Pohjoisen tutkimusfoorumin keskeinen tavoite, Heininen sanoo.

Lisätietoja:
Dosentti Lassi Heininen, puh. +358 (0)40 484 4215