Suurlähettiläs Marilyn Ware: Talouskasvu ja ilmastonmuutoksen hallinta eivät sulje pois toisiaan
5.10.2007
Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettiläs Marilyn Ware totesi vieraillessaan yliopistolla perjantaina 5. lokakuuta 2007, että Yhdysvallat suhtautuu ilmastonmuutokseen vakavasti.
 |
Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettiläs Marilyn Ware vieraili Lapin yliopistolla perjantaina 5. lokakuuta. Suurlähettiläs kävi keskusteluja rehtori Mauri Ylä-Kotolan kanssa sekä luennoi yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle mm. ilmastonmuutoksesta.
Suurlähettiläs Ware totesi, että Yhdysvaltojen ja Euroopan tavoitteet ilmastonmuutoksen hallinnassa ovat samoja, mutta keinot erilaisia. Ware painotti, että on rikottava myytti, että Yhdysvallat ei pidä ilmastonmuutosta tosiasiana. |
– Sekä eurooppalaiset että amerikkalaiset ovat huolestuneita kasvihuonekaasuista ja niiden vaikutuksesta sekä ovat yhtä mieltä siitä, että taloudellinen kasvu on välttämätöntä kansalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Ymmärrämme myös, että taloudellinen kasvu lisää kasvihuonekaasuja, elleivät ihmisten elämäntyyli ja kulutustottumukset muutu.Myytti nojaakin siihen, että Yhdysvallat on ollut viime aikoihin asti suurin kasvihuonekaasujen tuottaja. On kuitenkin muistettava, että Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous: tuotamme 25 prosenttia maailman varallisuudesta viiden prosentin osuudella maailman väestöstä.
– Vaikka emme olekaan mukana Kioton sopimuksessa, ei se tarkoita, että Yhdysvallat ei tekisi mitään ilmastonmuutoksen hallitsemiseksi. Yhdysvallat pyrkii kehittämään tutkimuksen ja teknologisen tuotekehityksen kautta toimenpiteitä, jotka vähentävät kasvihuonekaasuja kansallisesti ja kansainvälisesti. Kehittämällä uutta vähäpäästöistä teknologiaa voimme ratkaista kasvavan energian tarpeen ja samalla vähentää ilman saastumista ja kasvihuonekaasuja. Näin voimme myös rikkoa aiemmin vallinneen yhteyden taloudellisen kasvun ja kasvihuonekaasupäästöjen lisääntymisen välillä.
Waren mukaan Yhdysvaltojen tavoitteena on mm. vähentää bensiinin kulutusta 20 prosenttia seuraavan 10 vuoden aikana sekä kehittää entistä kestävämpiä biopolttoaineita, ydinenergian turvallisuutta sekä edullisia, metaania sitovia teknologioita, joita viedään myös kehittyviin maihin. Yhdysvallat on valinnut nämä keinot, sillä maan talous pohjautuu mahdollisuuksiin ja luovuuteen.
– Pelkkä sääntely estää usein liiketoimintaa, kun taas mahdollisuus ja tarpeet herättävät innovaatioita. Uskomme, että voimme samanaikaisesti sekä kasvaa taloudellisesti että parantaa tuotteita ja prosesseja, jotka varmistavat puhtaamman ympäristön tulevaisuudessa.Kuluvan vuosituhannen viiden ensimmäisen vuoden aikana Yhdysvaltojen kansantalous kasvoi 12 prosenttia ja väkiluku 5,3 prosenttia samaan aikaan kun maan kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat vähemmän kuin 1,6 prosenttia. Lisäksi on arvioitu, että viime vuonna taloutemme kasvoi 2,9 prosenttia, mutta hiilidioksidipäästöt vähenivät 1,3 prosenttia. Tämä osaltaan todistaa, että olemme onnistuneet katkaisemaan talouskasvun ja hiilidioksidipäästöjen kasvun välisen yhteyden. Samaan on pystynyt Eurooppa, mutta toisten keinojen kautta. Meillä on siis samat tavoitteet, mutta pyrimme niihin eri keinojen kautta.
Ware hahmotteli myös tulevaisuutta.
– Haasteenamme on kehittää edullisia, hiiltä puhtaasti polttavia teknologioita sekä puhtaita, uudistuvia vaihtoehtoja raakaöljylle. Vastausten löytäminen edellyttää valtavia taloudellisia ja teknisiä panostuksia vuosikymmenten ajan.
Teksti: LaY/Viestintä/Sari Väyrynen
Kuva: LaY/Viestintä/Niina Huuskonen