Enni Laitisen linovedos, 2024. Teos on esillä Galleria Seinässä avautuvassa kokeellisen grafiikan yhteisnäyttelyssä.
Näyttelysyksy käynnistyy F-talon gallerioissa maanantai-iltana 2. syyskuuta klo 18–19.30 vietettävien avajaisten merkeissä. Koettavaksi tulee kaikkiaan seitsemän erilaista näyttelyä. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin! Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 19. syyskuuta asti.
Galleria Seinässä avautuu kokeellisen grafiikan työpajakurssin satoa esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärässä nähdään Vilma Vitikan valokuvanäyttely, jonka teoksissa tutkitaan naiseutta, kauneutta ja kehollisuutta.
Galleria Kilossa avautuva Regina Salmelan näyttely koostuu väriin perustuvista installaatioista. Galleria Lyhdyssä nähdään Suvi Laakkosen pohjoisen luonnosta ammentavia neulahuovutettuja teoksia. Galleria Kajoon tulee esille Aada Mäkisen unista ja niiden jälkeisistä tunnelmista kertovia öljyvärimaalauksia.
Galleria Kopiossa avautuva Anna Stammler-Gossmannin näyttely esittelee valokuvamateriaalia arktisten alueiden kiertotalouteen keskittyvästä suomalais-argentiinalaisesta CIBIECO-hankkeesta. Galleria Kellarissa nähdään Greta Rimpiläisen grafiikkanäyttely, jonka teoksissa tarkastellaan veden liikettä sekä vesistöjen tuomaa rauhaa ja turvaa.
Galleria Seinä
Koholla
– Kokeellista grafiikkaa
3.9.–19.9.2024
Avajaiset maanantaina 2.9.2024 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Pihla Turunen:
Nimetön. 2024. Linovedos.
Koholla-näyttelyn teokset koostuvat viime keväänä toteutuneen Kokeellinen grafiikka -kurssin teoksista. Grafiikkateosten takana on 13 Lapin yliopiston opiskelijaa, joista suurin osa on kuvataidekasvatuksen toisen vuosikurssin opiskelijoita, mutta mukana on myös muutama luokanopettajaopiskelija Oulusta ja Rovaniemeltä.
Näyttelyn teokset koostuvat esimerkiksi triptyykeistä, omakuvista sekä musiikin pohjalta tehdyistä teoksista. Töiden tekemiseen on käytetty eri taidegrafiikan tekniikoita kuten carborundumia, monotypiaa ja linopainantaa. Joissakin teoksissa näitä tekniikoita on yhdistelty keskenään. Keskeisimpänä teemana teoksille on kuitenkin eksperimentaalisuus.
Hanna Rapo:
Loppua ei näy. 2024. Monotypia.
Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat Henri Huuhka, Heta Kiviharju, Hanna Kukko, Enni Laitinen, Iida-Maria Lumme, Frankie Macnamara, Hanna Rapo, Miia Ruutila, Nelli Simonen, Saara Sulkala, Maria Tenhunen, Venla Tetri ja Pihla Turunen.
Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Vilma Vitikka:
Blooming Bodies
3.9.–19.9.2024
Avajaiset maanantaina 2.9.2024 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Vilma Vitikka. Digitaalinen kollaasi. 2024.
Blooming Bodies -valokuvanäyttelyn teokset tutkivat naiseutta, kauneutta ja kehollisuutta. Digitaalisissa kollaaseissa yhdistyvät alastomat kehot ja kukkivat kasvit kirkkaassa väriloistossa.
Valokuvaaja ja taiteilija Vilma Vitikka haluaa näyttelyllään nostaa jalustalle kehon elämän pyhänä mahdollistajana. Näyttelyn tarkoitus on herätellä katsojaa pohtimaan keho- ja luontosuhteen yhteyttä.
Teokset ovat osa kokeellista ja aktivistista taideprojektia.
Blooming Bodies on projektin ensimmäinen esille tuleminen.
Vilma Vitikka on monialainen tekijä, joka haluaa toimia lempeydestä ja rakkaudesta käsin kokonaisvaltaista hyvinvointia tukien. Hän näkee tulevaisuutensa naisten äänien edistäjänä. Vilma Vitikka on girls girl, joka kannustaa kaikkia ihmisiä toteuttamaan itseään ja elämään omannäköistä elämää.
Lisätietoja:
Vilma Vitikka, vilmviti(at)ulapland.fi
Galleria Kilo
Regina Salmela:
Värin tila
3.9.–19.9.2024
Avajaiset maanantaina 2.9.2024 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Regina Salmela: yksityiskohta väri-installaatiosta, 2024.
– Tilan väri, värin tila. Kun astun tilaan, värit ovat monesti ensimmäinen asia, jonka huomaan. Värit vaikuttavat vahvasti kokemukseeni tilasta ja sen tunnelmasta. Se vaikuttaa mieleen, kehoon ja tunteisiin, Regina Salmela kertoo.
Näyttely koostuu väriin perustuvista installaatioista, värin tiloista, isommista ja pienemmistä. Installaatioiden inspiraationa ovat toimineet Salmelan tilakokemukset ja värimuistot vuosien varrelta sekä menneen kesän aikana syntyneet kokemukset.
– Olivat ne sitten arkisia tiloja ja hetkiä kuten vihreän maton imurointi punaisella imurilla, mustikkametsä, mietitty sisustus tai harkitusti kaakeloidut seinät julkisessa vessassa. Entä joku aivan epämiellyttävä kokemus, minkä värisessä tilassa en viihdy. Installaatioiden lisäksi näyttelyssä on nähtävillä videoteos erilaisista kokemistani värin tiloista, Salmela kuvailee.
Regina Salmela: still-kuva videoteoksesta, 2024.
Prosessi on ollut tutkiskeleva, kokeileva ja leikkisä. Salmela on tutkinut erilaisia tiloja pitäen silmät ja aistit avoinna – nähnyt värejä ja väriyhdistelmiä.
– Olen kolunnut kirpputoreja etsimässä installaatiomateriaaleja. Kokeillut. Värejä, jotka eivät sovi yhteen ja sitten muutoksia. Mielenkiintoisia yhdistelmiä. Vastavärejä, kontrasteja, harmonioita, värien rinnalle epävärejä. Prosessin myötä huomasin myös, etten itse ole tilan väristä erillinen. On kyse myös omasta kehosta, siitä mitä itsellä on päällä, vaatteiden väri, kynsilakan väri. Kun näkee oman heijastuksensa peilistä tai ikkunasta. Itsestä on tullut osa tilan väriä, värin tilaa. Osa kokonaisuutta.
Regina Salmela on maisterivaiheen kuvataidekasvatuksen opiskelija. Taiteilijana hän on utelias ja heittäytyvä. Taiteessa häntä kiehtovat kerroksellisuus, kokemuksellisuus, osallistavuus sekä kierrätysmateriaalien hyödyntäminen. Aikaisemmin hän on tehnyt erityisesti kollaasi- ja performanssitaidetta. Värin tila on hänen ensimmäinen installaationäyttelynsä.
Lisätietoja:
Regina Salmela, resalmel(at)ulapland.fi
Instagram: @reksun
Galleria Lyhty
Suvi Laakkonen:
Pohjoisen luonnon tuntu
3.9.–19.9.2024
Avajaiset maanantaina 2.9.2024 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Suvi Laakkonen:
Jäidenlähtö. 2024. Neulahuovutus.
Pohjoisen luonnon tuntu -näyttely esittelee Suvi Laakkosen neulahuovutettuja teoksia. Teokset ovat kuvauksia ympäröivästä luonnosta ja tunnelmista, joita maisemat muutoksineen ja yksityiskohtineen ovat painaneet vahvimmin taiteilijan mieleen. Koska luonnossa on paljon sellaista, mitä ei yksin kuvalla voi kertoa, villasta on luotu materiaalin sallimissa rajoissa moniulotteisia ja moniaistisia teoksia. Teoksia saa näyttelyssä tarkastella ja tulkita myös tuntoaistia hyödyntäen.
Pohjoisen luonnon tuntu -näyttelyn keskiössä on kahdeksan osainen teossarja Aikoja lapissa, jonka osat edustavat kukin yhtä lapin kahdeksasta vuodenajasta. Kokemuspohjaiset kuvaukset pohjoisen luonnosta ja vuodenaikojen vaihtelun moninaisuudesta on toteutettu yhdistellen neulahuovuttamista ja kirjontaa. Teoksissa on tavoiteltu materiaalin taktiilisten mahdollisuuksien ja tunnun pääsyä olennaiseksi osaksi taiteen kokemusta ja tulkintaa. Moniaistisen kokemuksen toteutumiseksi kuva-aiheiden ja värien ohella teoksissa on käytetty ilmaisukeinoina pinnanmuotoja ja tekstuuria.
Aikoja Lapissa -kokonaisuus syntyi keväällä 2024, osana Arktinen muoti- ja tekstiiliprojekti -kurssia. Sen lähtökohtana toimi havahtuminen taiteen vahvaan visuaaliseen painotukseen ja siitä syntynyt halu huomioida taiteen tulkinnan ulottuvuutena erityisesti tuntoaistittavuutta ja tekstiilitaiteen mahdollisuuksia osana inklusiivisempaa taiteenkokemusta. Teokset muodostavat Laakkosen samaa aihepiiriä käsittelevän pro gradu -tutkielman taiteellisen osuuden.
Lisätietoja:
Suvi Laakkonen, sulaakko(at)ulapland.fi
Galleria Kajo
Aada Mäkinen:
Unista ja niiden jälkeisistä tunnelmista
3.9.–19.9.2024
Avajaiset maanantaina 2.9.2024 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Aada Mäkinen: yksityiskohta teoksesta
Metsätemppeli. 2024. Öljyväri, 120 x 150 cm.
Unista ja niiden jälkeisistä tunnelmista on Aada Mäkisen näyttely, jossa esiintyy ensisijaisesti vuosina 2023–2024 valmistuneita öljyvärimaalauksia. Osa teoksista on toteutettu osana maalauksen työpajaa. Mahdollisuuksien mukaan näyttelyssä on myös esillä Mäkisen muuta tuotantoa. Teoksissa on käsitelty omaa suhdetta uniin, mielikuvituksen monipuolisuuteen ja ympäröivään maailmaan. Teokset kertovat tarinaa unissa vierailluista valtakunnista ja maailmoista. Unien tarinallinen jatkojalostaminen ja kuvittaminen on Mäkiselle rakas harrastus.
Öljyvärimaalaus on Mäkisen lempitapa luoda taidetta. Lapsena hän tutustui Taiteilijaveljekset von Wright – Suomen kauneimmat lintumaalaukset -kirjaan ja se inspiroi häntä omatoimisesti opettelemaan öljyvärimaalauksen saloja. Hänen taiteessaan on usein havaittavissa valojen ja varjojen leikkiä sekä kovia kontrasteja. Teoksiltaan hän toivoo paljon yksityiskohtia ja tavoittelee tyylillään realismia, mutta ei valokuvamaisuutta.
Aada Mäkinen on valmistunut taiteen kandidaatiksi sisustus- ja tekstiilimuotoilusta ja jatkaa maisteriopintojaan tekstiilitaiteen ja kuvataidekasvatuksen parissa. Taiteellisen työskentelyn tukena hän kirjoittaa ja luonnostelee runsaasti. Näytteillä olevan Metsätemppeli -teoksen aihe on suoraan unesta ja sen visualisoinnin tukena on käytetty luonnosten pohjalta tekoälyä.
Lisätietoja:
Aada Mäkinen, aamakine(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Anna Stammler-Gossmann:
Throw away or find a way to circularity
3.9.–19.9.2024
Avajaiset maanantaina 2.9.2024 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Xmas tree of Tierra del Fuego
Ihmisinä olemme omaksuneet lineaarisen “ota, valmista ja heitä pois” -lähestymistavan, joka on vastakkainen luonnossa havaittaville kiertokuluille. Elävässä maailmassa ei ole jätehuoltokeskuksia – yhden lajin jätteet ovat toisen lajin ravintoa, asiat kasvavat ja kuolevat, ja ravinteet palaavat takaisin maaperään. Voimmeko muuttaa lineaarisen ajattelutapamme toimimaan samalla kiertävällä tavalla?
Vaikka kierrätys alkaa tuotteen elinkaaren lopussa, kiertotalous keskittyy jätteen ennaltaehkäisyyn alusta alkaen. Kiertotalouden käytäntöön viemisessä on kuitenkin monia rakenteellisia, lainsäädännöllisiä ja kustannuksiin liittyviä haasteita.
Näyttely esittelee suomalais-argentiinalaista CIBIECO-hanketta (Circular Bioeconomy: From Theory to Practice, 2022–2024). Hanke keskittyy kiertotalouden ideoihin, kuten pääoman luomiseen jätteestä tai talouden pitämiseen kiertotalouden silmukassa, sekä niiden käytännön soveltamiseen pienyrityksissä Suomessa ja Argentiinassa. Näyttelyssä esitellään vierailujen, kenttätyön ja työpajojen aikana kerättyä valokuvamateriaalia Suomesta ja Argentiinasta.
Hanke yhdistää tutkimusta, koulutusta ja paikallista yhteisötoimintaa. Suomalaisten ja argentiinalaisten tutkijoiden ja opiskelijoiden välinen yhteistyö tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia jakaa asiantuntemusta, tietoa sekä kulttuurisia näkemyksiä. Hanketta rahoittaa Team Finland Knowledge -ohjelma. Hankkeen johtavana organisaationa toimii Lapin yliopiston Arktinen keskus Rovaniemellä yhteistyökumppaneinaan Centria-ammattikorkeakoulu Kokkolasta sekä argentiinalaiset yliopistot National University of Río Cuarto ja National University of Tierra del Fuego.
CIBIECO-konsortiohanketta johtava tohtori Anna Stammler-Gossmann toimii sosiaaliantropologina ja Arctic Studies -ohjelman koordinaattorina Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Hän tutkii tapoja, joilla yhteisöt arktisilla ja subantarktisilla alueilla sopeutuvat yhteiskunnallisiin ja ympäristöllisiin muutoksiin. Hänen tutkimuksensa pohjautuu teoreettisiin viitekehyksiin, jotka yhdistävät tilan ja paikan antropologiaa, kylmän käsitteitä, katastrofeja ja pohjoisten alueiden talous- ja ruokajärjestelmiä kiertotalouden ja kestävyyden ideoihin.
Lisätietoja:
Anna Stammler-Gossmann, anna.stammler-gossmann(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Greta Rimpiläinen:
Veden syleilyssä
3.9.–19.9.2024
Avajaiset maanantaina 2.9.2024 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Greta Rimpiläinen:
Suojassa. 2024. Linokaiverrus ja carborundum.
Veden syleilyssä -taidenäyttely tarkastelee veden liikettä sekä vesistöjen tuomaa rauhaa ja turvaa. Siellä missä on vettä, on myös elämää. Näyttely koostuu pääasiassa grafiikan töistä, mutta mukana on myös muilla tekniikoilla toteutettuja tulkintoja veden syleilystä. Osana näyttelyä on Laura Helgersin ja Greta Rimpiläisen tuottama äänimaisema.
Greta Rimpiläinen on kuvataiteilija, yhteisötaiteilija ja soveltavan kuvataiteen opiskelija Lapin yliopistosta. Hän löytää inspiraatiota teoksiinsa liikkeen tutkimisesta ja luonnosta. Greta on kiinnostunut moniaistillisten ja kokemuksellisten tilainstallaatioiden luomisesta.
Greta Rimpiläinen:
Aalto-olentoja. 2024. Linokaiverrus.
– Minulle tärkeintä taiteen tekemisessä on tekemisen kokeminen. Välillä luodessa kaikki huomio ja oleminen on käsillä tekemisessä ja kätten kautta tapahtuvien visuaalisten muutosten seuraamisessa. Silloin ajatukset pysähtyvät ja päässä on hetken aikaa hiljaista. Toivoisin voivani välittää näyttelyn teoksilla tätä rauhan ja hiljaisuuden kokemusta myös katsojalle, Rimpiläinen pohtii.
– Vesi on ollut aina minulle tärkeä elementti rauhoittumisen kannalta. Yksi isoista syistä, miksi muutin Rovaniemelle, liittyy siihen, että kaupungin halki virtaa kaksi jokea. Virtaavan veden ääreen voi pysähtyä katselemaan veden liikettä, ja päästää vapaaksi päässä kehää pyörivistä ajatuksista tai kireyksistä.
Lisätietoja:
Greta Rimpiläinen, grimpila(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP