Veera-Helander-550px.jpg
Veera Helander: Voisiko johto olla jotain muuta. Sähköjohto ja fimomassa, 2021. Galleria Kilossa avautuva Helanderin näyttely esittelee johtojen hyödyntämistä älyvaatteiden muotoiluprosessissa ja materiaalina.

Syksyn ensimmäiset näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

3.9.2021

Näyttelysyksy käynnistyy F-talon gallerioissa maanantai-iltana 6. syyskuuta klo 18–19.30 avajaisten merkeissä. Tervetuloa terveenä!

Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun toisen opintovuoden opiskelijoiden tutkielmapostereita esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Hämärässä nähdään Emilia Laukkarisen ja Elisa Pölösen ihmisenä olemisen erilaisia ulottuvuuksia tarkastelevia teoksia.

Galleria Kilossa avautuva Veera Helanderin näyttely esittelee johtojen hyödyntämistä älyvaatteiden muotoiluprosessissa ja materiaalina. Galleria Lyhdyssä nähtävässä Emmi Kaireniuksen kahden teoksen sarjassa yhdistyvät puutarhurin ammatti-identiteetti sekä paikan ja kokemuksen tarkastelu.

Timo Jokelan ja Antti Stöckellin kollaasi- ja installaatioteoksia esittelevä yhteisnäyttely Galleria Kajossa vie katsojan vuodenkierrossa muuttuvan luontokulttuurin jäljille. Galleria Kopiossa nähdään Anu kylmäsen videoteos, joka käsittelee katseen ja käsillä tekemisen voimaa, merkitystä sekä kykyä luoda hyvinvointia ja esteettisyyttä elämään.

Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 23. syyskuuta asti.




Lapsuusmuistoista mallistoksi
– Vaatetussuunnittelun 2. opintovuoden
opiskelijoiden yhteisnäyttely
7.–23.9.2021
Avajaiset maanantaina 6.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


RuusuHuhtala_tutkimusposteri_web.jpg
Ruusu Huhtalan tutkimusposterissa suunnitellun malliston inspiraatio on lähtenyt lapsuuden leikeistä ja saduista.


Lapsuusmuistoista mallistoksi on Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun 2. opintovuoden opiskelijoiden tutkielmapostereita esittelevä yhteisnäyttely. Näyttely koostuu keväällä 2021 etäopetuksena toteutetun Lastenvaatetus-kurssin huipentumana suunnitelluista lastenvaatemallistoista.

Opiskelijoiden töissä korostuu tiedon laaja-alainen soveltaminen vaatetusalalla. Tutkielmaposterit esittelevät opiskelijoiden mallistoja sekä niiden taustalla olevia tieteellisiä ja taiteellisia tutkimusmenetelmiä yhdistäviä suunnitteluprosesseja. Kurssilla jokainen opiskelija tutki ja suunnitteli valitsemaansa ikäryhmään soveltuvan vaatemalliston. Suunnittelutyön lähtökohtia olivat muun muassa suunnittelijoiden omista lapsuusajan muistoista kirjoitetut tarinat ja maalaukset sekä kohderyhmäanalyysin perusteella muodostetut tiedolliset viitekehykset.

Näyttely esittelee ainutlaatuisia näkemyksiä vaatteen merkityksistä sekä kyvystä luoda hyvinvointia ja esteettisyyttä lapsille. Suunnittelun ja muodon tutkimuksen ohella opiskelijat ottivat haltuun myös uuden 3D-ohjelmiston käytön kurssin aikana.

Lastenvaatetus-kurssin suunnittelutyön ja muodon tutkimuksen ohjaamisesta 3D-mallinnuksen avulla vastasi Karoliina Laxström yhdessä Anu Kylmäsen kanssa.

Lisätietoja:
Karoliina Laxström, karoliina.laxstrom(at)ulapland.fi
Anu Kylmänen, anu.kylmanen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Emilia Laukkarinen ja Elisa Pölönen:
Hellittämättömän päivittäistä
7.–23.9.2021
Avajaiset maanantaina 6.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Emilia-Laukkarinen_web.jpg
Yksityiskohta Emilia Laukkarinen teoksesta Pysähdy, saa istua. 2021. Puuvärikynät, 48 x 119 cm.


Emilia Laukkarisen ja Elisa Pölösen näyttely tarkastelee ihmisenä olemista ja sen kummallisia, huumorinkin läpäisemiä ulottuvuuksia. Aikaamme leimaa suorituskeskeisyys, kuitenkin uusien ideoiden ja taiteellisen tekemisen taustavoimana on vapaa oleminen ja tyhjä tila.

Laukkarinen käsittelee värikynäteoksessaan pysähtymistä ja sen puhdistavuutta. Pölönen lähestyy teemaa videoteoksellaan, jossa hän tutkii ihmisenä olemisen tapoja ja ihmisyyteen kuuluvaa monisävyistä kokemusmaailmaa.

Oleminen voi olla kummallista, kompurointia tai auvoa ja ihanuutta. Lopulta se on kaikkea sitä ja kaikkinensa – hellittämättömän päivittäistä. Näyttely kuuluu kuvataidekasvatuksen Syventävä taideproduktio -kurssiin.

Lisätietoja:
Emilia Laukkarinen, elaukkar(at)ulapland.fi
Elisa Pölönen, epolonen(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Veera Helander:
Johdon mukainen vaate
7.–23.9.2021
Avajaiset maanantaina 6.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Veera-Helander_web2.jpg
Veera Helander: Yksityiskohta johdotetusta hupparista. 2021. Sekatekniikka. Kuva: Veera Helander


Veera Helanderin näyttely esittelee johtojen kiinnitystä älyvaatteisiin sekä johtoa vaatteeseen liitettävänä materiaalina. Johtoja ei yleensä juurikaan ajatella älyvaateprosessissa ja ne ovat vain väline, jolla muut komponentit saadaan yhdistettyä.

Näyttely liittyy syksyllä valmistuvaan pro gradu -tutkielmaan, joka laajentaa käsitystä mahdollisuuksista, joita suunnittelija voi käyttää pohtiessaan johtojen kiinnitystä vaatteeseen. Taiteellisella näkökulmalla etsitään visuaalisesti kiinnostavia ratkaisuja sekä käytännön parannuksia nykyiseen yleiseen tapaan, jossa johdot vain ommellaan käsin, pienin pistoin piiloon vaatteen sisälle. Tutkimuksessa pohditaan johtoa materiaalisena elementtinä vaatteessa; kuinka johto käyttäytyy, minkälaista johtoa on saatavilla ja voiko suunnittelija vaikuttaa johtojen ulkomuotoon. Pohdinnan alla on myös älyvaatteiden estetiikka.

Näyttelyn tarkoituksena on esitellä visuaalisia ideoita ja inspiroida älyvaatteista kiinnostuneita. Esillä on vaatteita, joissa on sovellettu johtojen käytännöllisiä ja koristeellisia kiinnitystapoja sekä muita teoksia aiheeseen liittyen.

Veera Helander on vaatetuksen maisteriopiskelija ja tulevaisuuteen suuntautunut taidekäsityöläinen.

Lisätietoja
Veera Helander, vhelande(at)ulapland.fi / @madebyveera



Galleria Lyhty

Emmi Kairenius:
Puutarhurin päiväkirja
7.–23.9.2021
Avajaiset maanantaina 6.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


EmmiKairenius_web1.jpg
Emmi Kairenius: Puutarha. 2021. Kasviaines ja epoksihartsivalu.


Puutarhurin päiväkirja on ammatti-identiteetin, paikan ja kokemuksen tarkastelua yhdistävä näyttely.

Emmi Kaireniuksen työnkuva puutarhurina on muokannut hänen tapaansa katsoa ympäristöä. Kasvukausi keväästä syksyyn on nopea, talvi on tallettamisen ja säilömisen aikaa. Ympäristö hahmottuu muuttuvana kokonaisuutena, jossa tapahtuu jatkuvasti pientä liikettä. Taiteilija tutkii teoksissaan hetkellisen kohtaamisen kokemusta sekä vuorovaikutuksen jättämiä jälkiä. Puutarhurin päiväkirja koostuu kahdesta teoksesta, joissa kummassakin on arkinen, tutkiva ote.

Päiväkirja on kesän 2021 aikana toteutettu kasvikohtaamisten tallentamisprojekti.

– Osallistun arjessa ympäristöni muokkaamiseen koskettaen tuhansia kasvi- ja eliöyksilöitä – kaivan, leikkaan, poistan, lisään ja kitken. Kokemus omasta ympäristöstä rakentuu käsieni kautta, muutosta seuraten ja siihen reagoiden. Olen säilönyt teokseeni pienen osan näistä kohtaamisista, Kairenius kertoo.

Päiväkirja koostuu yhteensä 24 reliefimäisestä laatasta, joiden tekniikkana toimii epoksihartsivalu. Epoksihartsi on taiteilijalle uusi materiaali, johon hän on tutustunut teoksen työstämisen kautta. Materiaali muuttuu tekoprosessin myötä nestemäisestä kiinteäksi, lukiten kasviaineksen sisäänsä.

– Toisinaan kasviaines jatkaa omaa prosessiaan valun sisällä kuivuen, haalistuen tai pilaantuen. Synteettisen ja orgaanisen aineksen yhdistäminen kiehtoo minua, Kairenius toteaa.


EmmiKairenius_web2.jpg
Emmi Kairenius: Kitkemisen yhteydessä löytyneet. 2019–2021. Esineinstallaatio.


Kitkemisen yhteydessä löytyneet on kolmiosainen esineinstallaatio. Teos on syntynyt keräämällä ja järjestelemällä kitkemisen yhteydessä löytyneitä metalliesineitä kolmen vuoden ajan, vuosina 2019–2021. Valtaosa esineistä on peräisin Lapin yliopiston piha-alueelta. Esineiden keruu on toiminut tapana luoda merkityksellisyyttä sekä syventää suhdetta omaan ympäristöön.

Satunnaiset, löydetyt esineet kertovat jotain olennaista paikasta, ajasta ja kulkijoista. Kairenius leikittelee teoksensa kautta ajatuksella, että kaikki unohdettu esineistö, romu ja jäte on arvokasta sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävää.

Emmi Kairenius (s. 1993) on Rovaniemellä asuva kuvataidekasvatuksen maisterivaiheen opiskelija.

Lisätietoja:
Emmi Kairenius, ekaireni(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Timo Jokela ja Antti Stöckell:
Vuodenkierrossa muuttuvan luontokulttuurin jäljillä
7.–23.9.2021

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


TimoJokela_metsonpyrstot_web.jpg
Timo Jokelan installaatio lumella ja metson pyrstöillä. 2021, Jokelanvuoma, Kittilä. Kuva: Timo Jokela


Kuvataidekasvatuksen professori Timo Jokela ja soveltavan kuvataiteen yliopistonlehtori Antti Stöckell jakavat yhteisen kiinnostuksen pohjoiseen maisemaan ja vuodenkierron rytmittämiin askareisiin sen sylissä. Molemmille on myös luontaista kerätä ja tallentaa näihin askareisiin liittyviä havaintoja, kokemuksia ja materiaaleja myöhempää käyttöä varten – kollaasien ja installaatioiden tarpeiksi. Taide on Jokelalle ja Stöckellille keino tarkastella omaa paikkaansa pohjoisen muuttuvan luontokulttuurin jatkumossa. Heidän teoksensa käyvät usein myös vuoropuhelua metsän muiden asukkaiden, eläinten ja lintujen kanssa posthumanistisessa, kanssatietämisen hengessä.

Timo Jokela on tuonut näyttelyyn sarjan valokuvadokumentteja installaatioista, joita hän on tehnyt keväthangilla kotikylänsä metsästysmailla mukanaan edellisten syksyjen metsäreissuilla talteen otettuja metson pyrstöjä sekä valokuvia vanhemmista sukupolvista.

– Osana kotikyläni ekokulttuuria kasvoin nuorena metsästäjäksi. Metsästys oli tärkeä toiminta syksyisin; muina aikoina se oli tapa tarkkailla maisemaa ja sen asukkaita, eläimiä ja lintuja. Keväisin, lintujen soidinaikaan, keskustelu kyläläisten kanssa kääntyy yhä helposti metsoihin, tärkeään riistalintuun ja luonnonvaraisen ja koskemattoman metsän symboliin – metsässä on kaikki hyvin, jos kohtaat siellä metsoja, Jokela kertoo.

Teoksissaan Jokela palautti maisemaan niin metsot kuin niiden perässä kulkeneet miehet pohtimaan kuinka metsänhakkuut ja läheinen Euroopan suurin kultakaivos syövät pala kerrallaan kylän metsästysmaita ja metson elinpiiriä sekä muuttavat alueen ekokulttuuria.


AnttiStockell_Lumileikit_web.jpg
Antti Stöckellin teos sarjasta Lumileikit. 2.5.2021, Saivojärvi, Pallastunturi. Kuva: Antti Stöckell


Antti Stöckell on työstänyt sarjallista teoskokonaisuuttaan Lumileikit vuodesta 2009 lähtien. Aiemmin sarja karttui lähinnä huhtikuisilla keväthangilla, sen parhaan mahdollisen kelin aikaan.

– Talvella 2020–2021 otin tavoitteekseni tehdä ympäristötaidetta lunta hyödyntäen jokaisena kuukautena, milloin lunta oli löydettävissä. Tuttujen menetelmien lisäksi oli kehiteltävä uusia tapoja työskennellä lumen kanssa. Olin varuillani kaiken aikaa kelejä ja lumen olemusta tarkkaillen. Samalla herkistyin havainnoimaan ja pohtimaan ilmastonmuutoksen seurauksia talvelle, luonnolle ja talvesta eläville elinkeinoille, Stöckell kertoo.

Aiemmin Stöckell jakoi taiteellisen työskentelynsä kokemuksia tulevien taidekasvattajien kanssa. Nyt hän on aloittanut opetustehtävissä taiteiden tiedekunnan uuden soveltavan kuvataiteen koulutusohjelman parissa, jonka opiskelijat tulevat varmasti saamaan osansa Stöckellin intohimoisesta lumisuhteesta.



Galleria Kopio

Anu Kylmänen:
Naura, opi ja elä
7.–23.9.2021
Avajaiset maanantaina 6.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Anu-Kylmänen_web.jpg


Anu kylmäsen videoteos käsittelee näkemyksiä katseen ja käsillä tekemisen voimasta ja niiden merkityksistä sekä kyvystä luoda hyvinvointia ja esteettisyyttä elämään.

Teoksessa kuvataan prosessia, jossa taiteilija kokee ajan käsityksen uudella tavalla ja joutuu harjoittelemaan pois tehokkuusajattelusta. Se on elämysmatka, joka täyttyy nauramisesta, oppimisesta ja elämisestä. Oikomiset, tehokkuus ja itsekäs ajattelu vain hidastavat perille pääsyä kohteeseen.

Näyttelyssä on esillä matkan aikana lähituotettuja, perinteisin menetelmin toteutettuja materiaaleja ja niistä valmistettuja tuotteita, kuten pajuparkittua hirven ja poron nahkaa.

Videoteoksen katsoja saa valtuutuksen tulkita teoksen kehitystarinaa oman arvopohjansa sekä aistiensa kautta ja toivottavasti myös inspiroituisi ajattelemaan aikaa uuden elämysmatkan verran.

Lisätietoja:
Anu Kylmänen, anu.kylmanen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP