Taide ja muotoilu
Kotiseudun-imussa_Suvi-Sipola_web.jpg
Yksityiskohta Suvi Sipolan jacquard-kudotusta tekstiilistä, 2022. Teos nähdään kokemuksen muotoilun pää- ja sivuaineopiskelijoiden yhteisnäyttelyssä Galleria Seinässä.

Syys-lokakuun vaihteen näyttelyt Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

22.9.2022

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu maanantai-iltana 26. syyskuuta klo 18–19.30 taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!

Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston kokemuksen muotoilun pää- ja sivuaineopiskelijoiden kotiseutuaiheinen yhteisnäyttely. Galleria Hämärässä nähdään pilaantumisen käsitettä tarkastelevia Annu Kuivaksen valokuvateoksia.

Galleria Kiloon tulee esille Anni Keskipoikelan akryyli- ja sekatekniikkateoksia, joissa pohditaan irti päästämisen mahdollisuuksia suorittamisesta ja täydellisyyden tavoittelusta. Galleria Lyhdyssä nähdään keramiikan monia eri mahdollisuuksia kokeileva Matti-Pekka Karikon installaatioteos. Galleria Kajossa avautuu ihmisten kokemia paineita kuvittava Alina Räisäsen valokuvanäyttely.

Galleria Kopiossa nähdään Johanna Keräsen tekemiä akryylimaalauksia Alphonse Muchan jalanjäljissä. Galleria Kellariin tulee esille Johdatus taiteelliseen ajatteluun -kurssin valokuvauksen työpajaan osallistuneiden opiskelijoiden valokuvateoksia.

Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 13. lokakuuta asti.



Galleria Seinä

Kotiseudun imussa
– Kokemuksen muotoilun opiskelijoiden yhteisnäyttely
27.9.–13.10.2022
Avajaiset maanantaina 26.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Turku_Linnea-Virtanen_web.jpg
Turku. Linnea Virtasen sekatekniikalla toteuttama juliste. 2022.


Uusi kokemuksen muotoilun koulutusohjelma, jonka opetussisällöissä yhdistyvät muotoilu ja matkailututkimus, aloitti toimintansa Lapin yliopistossa syksyllä 2021. Koulutusohjelman pää- ja sivuaineopiskelijoiden ensimmäisessä yhteisessä näyttelyssä on aiheena kotiseutu.

Keväällä 2022 Kuvan elämykselliset muodot -opintojaksolla toteutettiin harjoitustöinä julisteet
sekä jacquard-kudotut tekstiilit. Rovaniemellä valmisteltiin samaan aikaan valtakunnallisten Kotiseutupäivien ohjelmaa ja sen innoittamana opiskelijat reflektoivat teoksissaan omaa asemaansa uudella opiskelupaikkakunnalla kotiseudun imussa.

Opintojaksolla tarkasteltiin muun muassa visuaalisen representaation muotoja sekä sitä, miten erilaiset kuvan rakentamisen keinot vaikuttavat kuvan tulkintaan ja millainen on elämyksellinen kuva. Julisteiden suunnittelua lähestyttiin suomalaisten matkailujulisteiden suunnitteluperinteen näkökulmasta.

Ilmaisutekniikkatyöpajoissa tutustuttiin muun muassa raapekartonkiin, pesutekniikkaan ja puupiirrokseen. Tekstiilisuunnittelun lähtökohtina toimivat julisteet sekä erilaiset ilmaisutekniikan tuotokset. Julisteet toteutettiin Adobe InDesignilla sekä Jacquard-kudotut tekstiilit TC1 (Thread Controller) -laitteella.

Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Katya Adlivankin, Lilla-Maria Haarala, Saija Hakola, Emma Häyrynen, Kristiina Kruuti, Malla Kuusi, Jaana Lokka-Palomäki, Annimari Närvänen, Ekaterina Otavina, Kaislakerttu Ristolainen, Suvi Sipola, Annika Uurtamo, Venla Valmu, Eero Viljanen ja Linnea Virtanen.

Kuvan elämykselliset muodot -opintojakson ohjaavina opettajina toimivat Niina Walter ja Ritva Jääskeläinen.

Lisätietoja:
Yliopistonlehtori Niina Walter, niina.walter(at)ulapland.fi, +358 40 659 8030
Yliopistonlehtori Ritva Jääskeläinen, ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi, +358 40 484 4255



Galleria Hämärä

Annu Kuivas:
Pilalla
27.9.–13.10.2022
Avajaiset maanantaina 26.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Annu-Kuivas-Pilalla_web.jpg
Annu Kuivas: Mustikka No.1, 2022.


Pilaantuminen on kauhean negatiivinen asia nyky-yhteiskunnassa. Nimellisesti pilaantunut ruoka lentää hävikkinä roskiin, ja vanhenevat ihmiset kaihtavat pilaantumistaan kosmeettisin keinoin. Mitä jos pilaantumisesta löytyisikin jotain kaunista?

Pilalla-näyttely esittelee Annu Kuivaksen valokuvauksen sivuaineopintojen lopputyön, joka käsittelee universaalia pilaantumisen käsitettä.

– Mikroskooppikuvauksen keinoin olen kuvannut arkisia, mutta homehtuneita elintarvikkeita ja löytänyt sen ohessa uutta, värikästä elämää. Produktion idea lähti liikkeelle omasta ruokahävikin määrästä, Kuivas kertoo.

Lisätietoja:
Annu Kuivas, akuivas(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Anni Keskipoikela:
Metsänsyli
27.9.–13.10.2022
Avajaiset maanantaina 26.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Anni-Keskipoikela_web.jpg
Anni Keskipoikela: Liian raskas reppu. 2022. Akryyli, kanerva, kahvi ja kuivapastelli kankaalle.


– Nämä ovat kuvia kaipuusta. Tarpeesta olla hoivattavana, tarpeesta hiljaisuuteen ja taakan jakamiseen. Tarpeesta olla hetki jonkin sylissä ja siitä, kuinka vaikeaa se on, kuvailee Anni Keskipoikela näyttelynsä teoksia.

Metsänsyli on Keskipoikelan (s.1999) toinen yksityisnäyttely Lapin yliopistossa, jossa hän opiskelee kuvataidekasvatuksen maisteriohjelmassa. Keskipoikela on työskentelyssään kiinnostunut luonnonmateriaaleista ja kokeellisista tekniikoista, kasvusta ja keskeneräisyydestä.

Teoksissa tutkitaan suorittamisesta, tunnollisuudesta, kiireestä ja täydellisyyden tavoittelusta irti päästämistä ja sitä, missä se ehkä voi onnistua.

Lisätietoja:
Anni Keskipoikela, ankeskip(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Matti-Pekka Karikko:
Evoluutio
27.9.–13.10.2022
Avajaiset maanantaina 26.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Matti-Pekka-Karikko_web2.jpg
Yksityiskohta Evoluutio-keramiikkainstallaatiosta, 2022. Kuva: Matti-Pekka Karikko


Matti-Pekka Karikon Evoluutio-keramiikkainstallaatio on rakentunut viiden vuoden aikana ja viidessä paikassa. Installaation ensimmäiset osat on tehty syksyllä 2017 ja viimeisimmät valmistuvat tähän näyttelyyn.

Teos on matkakertomus saven kanssa työskentelemisestä, erilaisten savilaatujen ja lasitteiden ominaisuuksien kokeilemisesta sekä oman muotokielen vahvistumisesta.

Pyrkimyksenä on myös ollut keramiikkaan liittyvien ekologisten ongelmien huomioiminen henkilökohtaisen taiteellisen työskentelyn tasolla. Installaatiossa on hyödynnetty yli jäänyttä savea ja teoksen osista muodostuu savien, lasitteiden ja pintakäsittelyjen mallipala-arkisto. Arjen muoviesineet ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen valumuotteina ja teoksen osat on poltettu muiden töiden ohessa, sitä mukaa kuin uuniin on mahtunut.

Evoluutio sijoittuu installaatiotaiteen, muotoilun ja kuvanveiston välimaastoon. Teoksen pienten osasten muoto kumpuaa ikiaikaisen käyttöesineen – kulhon tai kupin – käteen sopivasta perusmuodosta, mutta saa installaatiossa uuden roolin.

Lisätietoja:
Matti-Pekka Karikko, mkarikko(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Alina Räisänen:
Odotuksia
27.9.–13.10.2022
Avajaiset maanantaina 26.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Alina-Räisänen-Kunnollisuus_web.jpg
Alina Räisänen: Kunnollisuus. 2022. Valokuva, printti, 35 x 49 cm.


Alina Räisäsen Odotuksia-valokuvaprojekti kuvailee ihmisten kokemuksia heihin kohdistuvista paineista. Kuvat on otettu Rovaniemellä vuoden 2022 aikana, ja kuvien malleina toimivat Räisäsen hyvät ystävät sekä uudet ja vanhat tutut.

– Kävin kuvattavien kanssa mielenkiintoisia keskusteluja siitä, millaisia odotuksia he kokevat, mistä ne tulevat ja miltä ne tuntuvat. Jokaiseen kuvaan valittiin yhdessä mallin kanssa heijastus, joka kuvastaa koettujen odotusten aiheuttamia mielikuvia, Räisänen kertoo kuvistaan.

Alina Räisänen opiskelee audiovisuaalista mediakulttuuria ja valokuvausta Lapin yliopistossa. Odotuksia on hänen valokuvauksen sivuaineopintojen lopputyö.

– Idea näyttelyä varten syntyi, kun joku jossain puhui odotusten heijastamisesta ihmisiin, ja näin heti mielessäni projektorilla valaistut potretit. Minua kiinnosti se, minkälaisia visuaalisia lopputuloksia eri kokemusten pohjalta saataisiin luotua, Räisänen kuvailee.

Lisätietoja:
Alina Räisänen, alraisan(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Johanna Keränen:
Sen seitsemän vuotta
27.9.–13.10.2022
Avajaiset maanantaina 26.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Johanna-Keränen_web.jpg
Johanna Keränen: Brightness of Day. 2018. Taidejäljennös Alphonse Muchan Times of the Day -teossarjan teoksesta.


Johanna Keränen aloitti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan 2016–2017 tekemään taidejäljennöstä osana maalauksen työpajaopintoja. Hän lähti työstämään 155 x 55 cm kokoista akryylimaalausta Alphonse Muchan Times of the Day -sarjan viimeisestä teoksesta The Night’s Rest vuodelta 1899.

Innostus ja hulluus veivät mukanaan ja pian koko Muchan neljän teoksen sarjan pohjat nojasivat ateljeen seinää vasten. Kurssityötä viimeistellessä hän kävi maalauksenopettaja Esa Meltauksen kanssa keskustelun projektin paisumisesta:

– Jaa, tuohan on aika pitkä projekti.
– No en mä tiiä. Kyllä mä ne tänä lukuvuonna saan valmiiksi!
– Ei, kyllä sinulla noihin menee seitsemän vuotta.

Seitsemännen opiskeluvuoteni alussa Keränen nostaa nöyrästi hatun päästään ja tunnustaa Esan olleen oikeassa ja hupsun fuksin väärässä. Toisaalta aika ei mennyt myöskään hukkaan, sillä sermit, jotka tuntuivat suorastaan odottaneen juuri näiden maalausten kehystämistä, löytyivät vuonna 2020.

– Nyt olen viisaampi, montaa lämpöistä ja hauskaa tarinaa rikkaampi ja minulla on sisustuselementtinä jäljennökset yhdestä minulle rakkaimmista taidehistoriallisista teoksista. Projekti edustaa minulle henkilökohtaista kasvua ja suhteellisuudentajun rakentumista, Keränen kertoo.

Lisätietoja:
Johanna Keränen, johakera(at)gmail.com



Galleria Kellari

Down Under – Looking to see
27.9.–13.10.2022
Avajaiset maanantaina 26.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Down-under_web1.jpg
Kuva: Oona Kaitera


Galleria Kellarissa nähdään Johdatus taiteelliseen ajatteluun -kurssin valokuvauksen työpajaan osallistuneiden opiskelijoiden valokuvateoksia.

Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Emilia Göös, Ada Höyhtyä, Oona Kaitera, Laura Karjalainen, Milla Kauppila, Riku Keskipoikela, Vilma Kivimäki, Pilvi Klemola, Kiia Knuutila, Miia Nikkarinen, Kerttu-Ilona Pajala, Veera Rutanen ja Emmi Valtonen.

Valokuvauksen työpajan ohjaavana opettajana toimi valokuvauksen yliopisto-opettaja Michael Jacobs.

Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Michael Jacobs, michael.jacobs(at)ulapland.fi



LY / TTK / LP