Ennenkaikke_web2.jpg
Giorgia Leonen osallistava installaatio Untangling Complexity. Ryhmä opiskelijoita muutti taiteilijan asettamat esteet mahdollisuudeksi. Prosessia kuvaava video on esillä tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden yhteisnäyttelyssä Seinä, Hämärä ja Lyhty -gallerioissa. Kuva: Giorgia Leone

Syys-lokakuun vaihteen näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

24.9.2021

Neljä uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Avajaisia vietetään maanantai-iltana 27. syyskuuta klo 18–19.30. Tervetuloa terveenä!

Gallerioissa Seinä, Hämärä ja Lyhty nähdään Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden teoksia lukuvuodelta 2020–2021 esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Kiloon tulee esille kuvataidetta ja pukutaidetta yhteen tuova Silvia Jurvansuun teossarja kipujen ja henkisten kamppailujen keskellä voimaantumisesta.

Galleria Kajossa avautuva Pia Laihon valokuvanäyttely käsittelee tunnetiloja ja hetkiä Alzheimerin tautia sairastavan isoäidin kanssa. Hanna Schroderuksen syanotypiateokset Galleria Kopiossa hakevat innoituksensa ranskalaisfilosofien Gilles Deleuze ja Félix Guattari luomasta käsitteistöstä ja filosofiasta.

Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 14. lokakuuta asti.




Galleriat Seinä, Hämärä ja Lyhty

Ennen kaikkea
– Tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden
teoksia lukuvuodelta 2020–2021
28.9.–14.10.
Avajaiset maanantaina 27.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Ennenkaikkea_web1.jpg
Iina Kihlström pohtii kirjoen toteutetulla teoksellaan, onko aikamme jo kulumassa loppuun ja mitä vielä on tehtävissä. Yksityiskohta teoksesta Monesko hetki?. Kuva: Ritva Jääskeläinen


Ennen kaikkea -näyttely koostuu Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden tuotoksista lukuvuodelta 2020–2021. Pintasuunnittelu, Kokeileva tekstiili-ilmaisu ja Tekstiilitaiteen produktiot -opintojaksoilta valikoidut kuosit, materiaalitutkielmat ja taideteokset valottavat tekstiilitaiteen moninaisia ulottuvuuksia. Näytteilleasettajina toimivat sivuaineopiskelijat niin sisustus- ja tekstiilimuotoilun kuin vaatetussuunnittelun, graafisen suunnittelun ja kuvataidekasvatuksen aloilta sekä Arctic Art and Design -maisteriohjelmasta.

Sivuaineen teemana oli Arctic Design Week 2021 -teema Be Proactive, joka asettaa ennakoinnin ja vastuullisuuden muotoilualan keskeiseksi näkökulmaksi. Opiskelijoiden tehtävänä oli pohtia, mitä proaktiivisuus tarkoittaa taiteen näkökulmasta ja miten voisimme valmistautua sellaiseen, josta emme etukäteen tiedä. Teema kirvoitti pohdintoja muun muassa yksilön ja yhteisön vastuusta, epävarmuuksien sietämisestä, joustavuudesta ja lapsuudesta.

Teeman käsittely tulee näkyväksi paitsi teosten aiheissa, myös materiaali- ja tekniikkavalinnoissa. Kestävät arvot ja vastuullisuus näkyvät kiinnostuksena luonnonväreillä värjäämiseen ja kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen taiteessa ja valintoja on tarkasteltu kriittisesti. Proaktiivinen tekstiilitaide näyttäytyy opiskelijoiden työskentelyssä myös vahvasti yhteisöllisenä ja osallistavana.

Lisätietoja:
Tekstiilitaiteen sivuaineen opettajat
Ritva Jääskeläinen, 040 484 4255, ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi
Piia Pyrstöjärvi, 040 734 6427, piia.pyrstojarvi(at)ulapland.fi
Jenni-Liisa Yliniva, 040 484 4376, jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Silvia Jurvansuu:
Cháris – Clothed With Grace
28.9.–14.10.
Avajaiset maanantaina 27.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


Silvia_Jurvansuu_web2.jpg
Silvia Jurvansuu: You Hold My Heart. 2021. sekatekniikka, akryyli ja lehtikulta kankaalle, 80 x 60 cm. Kuva: Silvia Jurvansuu


Cháris – Clothed with Grace on kuvaus kipujen ja henkisten kamppailujen keskellä voimaantumisesta, jossa taiteella on keskeinen rooli. Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi valmistuva Silvia Jurvansuu tutkii teossarjassaan omaa elämänprosessiaan ja sen eri vaiheissa muuttuvaa identiteettiä.

Toivottomuuden keskellä koettu armo on kirjoittanut taiteilijan narratiivia uudelleen ja näyttänyt elämäntapahtumien myötä turmeltuneen identiteetin uudessa valossa. Elämänprosessiin liittyvät teemat esitetään kuvataiteena akryyli- ja sekatekniikkaa hyödyntäen, ja identiteetti nähdään teossarjassa pukutaiteena.


Silvia_Jurvansuu_1_web.jpg
Silvia Jurvansuu: Cháris - Clothed With Grace -teossarjan tunnelmaa sekä pukutaideteos Cháris - Garden Enclosed, 2021. Kuva: Silvia Jurvansuu


Taiteellisen työskentelyn tukena on hyödynnetty autoetnografisen tutkimuksen periaatteita. Suunnitteluprosessissa taiteilija on muun muassa käyttänyt apuna omia päiväkirjamerkintöjään.

– Sydäntä riipaisevien päiväkirjamerkintöjen joukossa on tekstejä ja luonnoksia toivosta ja uskosta itseäni suurempaan Jumalaan, joka pitää elämääni koossa, Jurvansuu kertoo.

Voimaantumisprosessin ydin kiteytyy teossarjan nimessä Cháris (kreik.: Χάρις), joka on vanhaa kreikan kieltä, nykyään erisnimi, ja tarkoittaa muun muassa charmin jumalattaria, kauneutta, ihmisluovuutta, hedelmällisyyttä, hyvyyttä, lempeyttä, mielisuosiota sekä Jumalan armoa.

Teossarjan ja näyttelyn suunnittelu toteutettiin keväällä 2021 Syventävä vaatetussuunnittelu ja Konseptilähtöinen tuotteistaminen -kursseilla, joita ohjasivat Karoliina Laxström ja Johanna Oksanen.

Lisätietoja:
Silvia Jurvansuu, silvia(at)jurvansuu.com



Galleria Kajo

Pia Laiho:
Mielenmaisemia – Landscapes of mind
28.9.–14.10.
Avajaiset maanantaina 27.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


mummo_kahvilla-Pia-Laiho_web.jpg
Pia Laiho: Mummo kahvilla


Mielenmaisemia -näyttelyn valokuvat ovat tunnetiloja ja hetkiä, joihin sisältyy elämäniloa, voimaa ja rauhaa sekä surua, luopumista ja menetystä.

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä sairaus, jonka perimmäistä syytä ei tiedetä. Kaikista dementiasta kärsivistä noin 70–80 prosentilla on Alzheimerin tauti. Vuosittain Suomessa todetaan noin 12 000 uutta tapausta.

Näyttelyn valokuvien lähtökohtana on valokuvaaja Pia Laihon keino lähestyä ja käsitellä tunteita ja muuttuvaa suhdetta isoäidin kanssa, muistisairauden ja vanhenemisen haasteiden kasvaessa. Alzheimerin taudin edetessä isoäiti joutuu muuttamaan omasta kodistaan 96-vuotiaana hoitokotiin ja vastuu isoäidin elämän asioista siirtyy tyttärentyttärelle. Laiho toivoo valokuviensa herättävän tunteita ja ajatuksia muistisairauden ja vanhuuden kohtaamisesta.


mummon_suru-Pia-Laiho_web2.jpg
Pia Laiho: Mummon suru


– Viimeisen vuoden aikana mummoni elämä on muuttunut enemmän kuin moneen vuosikymmeneen. Yhteisiin hetkiimme sisältyy aitoa iloa ja onnea, mutta myös pelkoa, surua ja ahdistusta. Olemme molemmat kohdanneet suuren tuntemattoman ja seisomme yhdessä muistisairauden muodottoman hahmon edessä, Pia Laiho kertoo.

– Olen valokuvannut mummoani, hänen kotiaan, puutarhaansa ja lähimaisemia, jotka pitkään muodostivat hänen koko maailmansa. Tänään hän ei enää muista omaa kotiaan. Olen myös kuvannut omia kotimaisemia. Valokuvieni kautta olen halunnut kohdata tunnetiloja, jotka ovat hyökyneet päälle suurina aaltoina ja pinnalle on ollut välillä vaikea päästä.

Lisätietoja:
Pia Laiho, plaiho(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Hanna Schroderus:
Ham cutting machine
28.9.–14.10.
Avajaiset maanantaina 27.9.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


1-Hanna-Schroderus_web.jpg
Hanna Schroderus: teos sarjasta Difference rather than identity. 2020. Syanotypia, 24 x 31,5 cm.


– Näyttelyni filosofisen viitekehyksen luovat Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin filosofia ja heidän luomansa käsitteet. Olen kokenut läheisyyttä ja tuttuutta syventyessäni heidän teksteihinsä. Useasti lukukokemus on ollut hengellinen kokemus, jolloin olen kokenut hetken elämän ylevyyttä ja toivoa paremmasta, Hanna Schroderus kertoo näyttelystään.

Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin filosofian yhtenä perusajatuksena on käsitteiden ja uuden ajattelun luominen tai vanhan filosofian siirtyminen uuteen aikaan ja siinä ajassa tapahtuvaan ajatteluun. Deleuzen ja Guattarin kirjoitustyyli on epäakateemista ja täynnä metaforia. Kieli ja kirjoittaminen on heille rihmastollinen järjestelmä, jossa käsitteet ja niiden määritelmät viittaavat toisiinsa, limittyvät ja ovat päällekkäisiä. Lukija tuottaa ja jakaa ajattelua tekstin kirjoittajien avustuksella kaiken ollessa muutoksessa.

Deleuzen ja Guattarin filosofian ja käsitteiden pohjalta Schroderus antoi itselleen vapauden kokeilla, leikitellä ja toimia ilman toimintasuunnitelmaa – epäonnistua, testata, tarkistaa, yhdistää ja rajata.


2-Hanna-Schroderus_web2.jpg
Hanna Schroderus: teos sarjasta Under the jarr bell. 2020. Syanotypia, 20 x 23 cm.


Näyttelyssä esillä oleviin syanotypiateoksiin liittyy ajatus muutoksesta ja vedosten uniikista olemuksesta. Samaan virtaan ei voi astua toista kertaa – virta on muuttunut, subjekti on muuttunut, kemiat vanhentuneet, paperi valottunut, kuva valunut viemäriin. Toista samanlaista vedosta ei voi tehdä. Vedostamisprosessiin liittyy aina hallitsemattomuus ja yllätyksellisyys.

– Syanotypiakokonaisuus muuttuu ja muuttaa muotoaan siirtyessään kansioihin, toisiin tiloihin, niistä kotiin, muokkautuu, muuttuu osaobjektiksi, luovuttaa virtoja, dekoodaa virtoja, muuttaa sisältöjä ja lopulta muodostaa ajassa kokonaisuuden galleriatilan seinille, luovuttaakseen osan pois, ollakseen taas uusi, tullakseen taas uudeksi, kuvailee Schroderus teoksiaan Deleuzen ja Guattarin hengessä.

– Tila, lattia, katto, valo, kuvat, ihmiset, heidän puheensa, katseensa, kaikki koneet, koneiden koneet. Ne muodostavat galleriatilaan oman muuttuvan assemblaasinsa.

Lisätietoja:
Hanna Schroderus, hapesone(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP