Kuvassa Jaana Erkkilän linokaiverrustyö Metsä katsoo meitä vuodelta 2020.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö (TaKu) on toteuttanut yhdessä Taideyliopiston vararehtorin Jaana Erkkilä-Hillin kanssa Nuorten Ystävien taideprojektiin kuuluvan näyttelyn Pohjolan koululle Muhokselle. Näyttelyssä on esillä yhteensä 15 teosta, ja ne on ripustettu koulun eteis- ja aulatiloihin, kotitalousluokkaan, oleskelutiloihin sekä aineluokkaan. Näyttely on esillä 6.2.2023 asti.
Näyttelyyn osallistuvat taide- ja kulttuuriopintojen yksikön taiteilijat yliopisto-opettaja Esa Meltaus, emeritaprofessori Tuija Hautala-Hirvioja ja näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen sekä Taideyliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Jaana Erkkilä-Hill, joka on toiminut aiemmin myös Lapin yliopiston kuvataiteen professorina. Heidän teoksensa edustavat useita eri taiteen tekemisen tekniikoita kuten akvarellimaalausta, linokaiverrus- ja carborundumgrafiikkaa, temperamaalausta sekä kivilitografiaa.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö (TaKu) on aikaisemmin tuottanut kolme pienimuotoista näyttelyä Ylitornion vankilaan. Kaksi niistä on Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston rahoittamasta näyttelysarjasta, joka on suunnattu rahaston Taidetta hoitolaitoksiin -teemaan. Myös Pohjolan koululle toteutettu näyttely kuuluu samaan Taidetta hoitolaitoksiin -hankkeeseen. Lisäksi Pohjolan koulun opiskelijat tekevät omaa taidetta Jaana Erkkilä-Hillin järjestämässä grafiikan työpajassa. Työpajassa syntyneet tuotokset tulevat esille erilliseen helmikuussa avautuvaan näyttelyyn Pohjolan koulun tiloihin.

Emeritaprofessori Tuija Hautala-Hirvioja
Ruttotohtori -temperamaalauksensa (2018–2019) vierellä.

Leila Lipiäinen:
Haviseva IV. 2019. Kivilitografia tussilla.
Viime vuodet on keskusteltu laajasti taiteen saavutettavuudesta ja jokaisen kansalaisen oikeudesta kulttuuripalveluihin. Valtio ja kunnat ylläpitävät taidekokoelmia ja sijoittavat teoksia julkisiin rakennuksiin kuten yliopistoihin, virastoihin, kouluihin, palvelutaloihin ja sairaaloihin. Taide kuuluu kaikille, on teema, jonka tulee näkyä ja johtaa taidetoimintaan.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö haluaa tuoda taidetta koettavaksi myös vankiloiden ja koulukotien kaltaisiin harvemmin huomioituihin ympäristöihin. Yksikössä uskotaan taiteen voimaan niin yhteisöjen kuin yksilöidenkin maailmaa avartavana tekijänä.
– Oli merkittävää, että etukäteen suunnitellut näyttelytilat valmistettiin vastaanottamaan teokset. Koulun päärakennus on rakennettu 1938, joten täytyi ottaa huomioon, ettei suoraan seinille voinut kiinnittää teoksia. Sitä varten oli Pohjolan koululla rakennettu kiinnityslistat meidän ilmoittamiin tiloihin ja hankittu tarvittava välineistö teosten esille laittamiseksi. Talon henkilökunta oli suureksi avuksi, ja ripustamiseen osallistui myös Pohjolan koulun rehtori Kimmo Laine, kuvailee näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen näyttelyn yhteisöllistä toteutusprosessia.

Pohjolan koulun rehtori Kimmo Laine ja Jaana Erkkilä-Hill teosta ripustamassa.

Vasemmalla Jaana Erkkilän linokaiverrustyö
Läjä ja oikealla Leila Lipiäisen kivilitografia
Koti.
Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP