Uutiset 2008

Taideopiskelijoiden kuvituksia Waltarin satuihin

9.4.2008

Jyväskylän tämänvuotisten kirjamessujen (12.–13.4.) keskeisenä teemana on Mika Waltari, jonka syntymästä tulee syksyllä kuluneeksi 100 vuotta. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoilta on messuilla esillä kuvituksia Waltarin satuihin.

Kirjailijana varhaiskypsä Waltari julkaisi ensimmäisen satukokoelmansa Dshinnistanin prinssi vuonna 1929. Valikoiman oli kuvittanut Ina Behrsen (Colliander). Vuonna 1932 ilmestyi kokoelma Kiinalainen kissa. Satujen aiheet vaihtelevat lastenkamarin ja perheen sattumuksia kuvaavista kertomuksista tulenkantajasukupolven suosimiin eksoottisiin itämaisiin aiheisiin. Waltarin satuja on julkaistu myös lastenlehdissä.

Kirjailijan syntymän 75-vuotisjuhlan kunniaksi ilmestyi vuonna 1983 saduista valikoima nimellä Kiinalainen kissa. Satuja ja tarinoita 1928–1946. Kirjan yksivärikuvitus on Samppa Lahdenperän käsialaa. Yksittäisistä saduista on Lahdenperän kuvittamana kuvakirjana ilmestynyt Satu kuninkaasta jolla ei ollut sydäntä.  

Idea Waltarin satujen kuvittamisesta taiteiden tiedekunnassa järjestetyllä fantasiakurssilla syntyi kirjailijan tulevan 100-vuotisjuhlan johdosta. Kurssin veti lehtori Sisko Ylimartimo. Kurssilla havaittiin, että Waltarin satuja on – yllättävää kyllä – kuvitettu harvinaisen vähän. Kun Waltarin kirjailijakuvassa on nähty ensisijaisina juuri historialliset romaanit, sadut ovat jääneet enemmänkin marginaaliin.   

Satukuvituksissa on pyritty välittämään Waltarille kirjailijana ominainen herkkyys ja tunteiden voima visuaalisin keinoin. Ilmaisussa on käytetty vaihtelevia tekniikoita: akvarelli- ja peitevärejä, lyijy- ja värikyniä, kollaasia sekä tietokoneella tehtyä kuvankäsittelyä.

Kuvituksissa nähdään viittauksia satujen syntyaikaan, 20- ja 30-lukujen kuvataiteeseen, filmitähtiin ja jopa automerkkeihin. Erityisen inspiroivaksi fantasiakurssilaiset kokivat sen, että sadut oli kirjoittanut nuori Waltari, heidän ikätoverinsa.

Lisätietoja:

Sisko Ylimartimo
Puhelin 050 594 7360
sisko.ylimartimo (at) ulapland.fi