Taide ja muotoilu
Lola_sisätila_solekko_vaaka.jpeg
Kupoliteltassa oli esillä VillaInno-hankkeen installaatio Spectrum of Wooly Feelings, jonka äärellä pidettiin Braiding the Roots työpajoja. Lola Cervantes 2023.

Taiteen ja muotoilun ketterää maakuntaliikkuvuutta ILO-hankkeen avulla

10.10.2023

ILO-hankkeessa (Innovoidaan Lapissa muotoilun ja taiteen keinoin) taiteiden tiedekunnan käyttöön hankittu maakuntaliikkuvuutta tukeva infra on mahdollistanut tiedekunnan osaamisen näkymisen maakunnan tapahtumissa.  

Kittilän Könkäällä järjestetyssä Solekko Fest -tapahtumassa testattiin näkyvyyden tueksi hankitun kupoliteltan pystytystä ja toimivuutta näyttely- ja tapahtumatilana.

Kupoliteltta toimi näyttely- ja työpajatilana VillaInno – Villakäsityöperinteen uudistaminen (2023–2026) -hankkeen luomille sisällöille; Spectrum of Wooly Feelings -installaatiolle ja Braiding the Roots -työpajalle.

Solekko_installatio_korj.jpg
Timo Jokelan installaatio Navetan takaa ja metsän reunasta. Timo Jokela 2023.

Professori ja ympäristötaiteilija Timo Jokelan teltan kattorakenteista roikkuva installaatio Navetan takaa ja metsän reunasta oli puolestaan tuotettu pohjoisten elämänmuotojen ja ympäristön suhteita tutkivassa Living in the Landscape -hankkeessa. 

Jokelan teltassa esitettiin myös kahden rovaniemeläisen ohjaajan teoksia. Miina Alajärven dokumentaarinen videoteos Ikihonka – tulvakorkeuksien päiväkirja (2023) kertoo yli 500-vuotiaasta Lootinpetäjästä ja vie meidät puun kautta retkelle Rovaniemen paikallishistoriaan. Kirsikka Paakkisen runollinen videoteos When the Mill Hill Trees Spoke to Me (2021) on tutkimusmatka tekijän lapsuuden ympäristöön ja ihmisen luontosuhteeseen.

Jokelan mukaan näppärästi pystyyn laitettu kupoliteltta sekä valo-, ääni- ja projisointikalusta antavat ketterälle taiteelle, muotoilulle ja taidepedagogiikalla hyvät mahdollisuudet lisätä maakuntaliikkuvuutta ja tuoda tiedekunnan taide- ja muotoiluosaamista esille uusille yhteistyötahoille ja yleisöille.

– Kysymys on ketterästä nykytaiteesta, sellaisista taideteoksista, prosesseista ja esillepanoista, joita voidaan viedä sinne missä moninaiset yleisöt jo valmiiksi ovat, toteaa Jokela.

Kulttuuriperintö ja kestävä matkailu kulkevat käsi kädessä Tarinapolku-hankkeessa

Toinen tapahtuma, jossa ILO-hankkeen infraa käytetiin oli 14. syyskuuta Äkäslompolossa avattu Tarinapolku.  Äkäslompolon sukuseuran hallinnoimassa Tarinapolku-hankkeessa yhdistyi paikallisen kulttuuriperinnön tallentamisen ja kestävän matkailun intressit.

Osana hanketta toteutettiin kylää kiertävä tarinapolku, joka esittelee kyltein, taideteoksin ja QR-koodeista löytyvin ääniteoksin kylän historiaa, elinkeinoja, tapahtumia ja henkilöitä.

Yksi mukana olleista taiteilijoista oli Timo Jokela, joka toteutti polulle kaksi teosta.

Teos Sata luuta hauen päässä on järven rannassa kivikautisella asuinpaikalla ja liittyy luonnollisesti kalastukseen ja keväthauen pyyntiin liittyviin tarinoihin. Toinen metsästyksen tarinoihin liittyvä teos Maalinnut oli mettänviljaa löytyy polun varressa Nilivaaran rinteestä.

Maalinnut.jpg
Timo Jokela ympäristöteos Maalinnut oli mettänviljaa Tarinapolun varrella. Timo Jokela 2023.

Jokelan teokset ovat jatkoa hänen aiemmin Äkäsjoen läheisyyteen toteuttamalle Kuerin matka teokselle, joka nosti esille meritaimenen (kuerin) kautta paikallisten huolia Hannukaisen kaivossuunnitelmien vaikutuksesta vesistöihin, kylän elämään ja matkailuelinkeinoon.

– Äkäslompolon sukuseuran hanke yhdistää hienolla tavalla, ei vain eri sukupolvia, tai paikallisia ja matkailijoita, vaan myös alueen monimuotoista yritystoimintaa, kertoo Jokela.

Monimuotoinen ja omaehtoinen taidetoiminta; teatteri, äänitaide ja kuvataide toimii hienona esimerkkinä revitalisaatiosta eli elvyttämisestä, jossa paikallista kulttuuriperintöä ei vain tallenneta, vaan uudistetaan ja muokataan taiteen keinoin uuteen käyttötarkoitukseen. 

– On hienoa, että yliopisto voi tarjota tukea, vaikka vain pientäkin, tällaiselle innostavalle toiminnalle, Jokela sanoo.


Lisätietoja

Timo Jokela
timo.jokela(at)ulapland.fi
p. 040 7393034

Minna Kovero
minna.kovero(at)ulapland.fi
p. 050 5557196