Eemil Karila: otos teoksesta When the solid moment breaks, 2018.
Vuodenvaihteessa taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa nähdään kolme uutta näyttelyä. Eemil Karilan Sielun mielivaltaisia maisemia -näyttely Galleria Valossa käsittelee ihmisyyden perusasioihin kytkeytyviä monisyisiä kysymyksiä maalaustaiteen keinoin. Pinja Metsäkoivun sekatekniikkateokset I can see the light -näyttelyssä Katve I -galleriassa tarkastelevat taivaan valoja ja niiden kautta välittyvää ikuisuutta ja rakkautta. Meri Heikkilä pohtii Katve II -galleriassa Todentuntuista / unenomaista -näyttelynsä valokuvien välityksellä kokemuksiaan unien oudosta tunnelmasta sekä ihmisten kohtaamisesta unessa. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin keskiviikkona 19. joulukuuta klo 18–20!
Galleria Valo
Eemil Karila: Sielun mielivaltaisia maisemia – Arbitrary landscapes of the soul
20.12.2018–20.1.2019
Avajaiset keskiviikkona 19.12.2018 klo 18–20, tervetuloa!
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ma-su klo 10–18, 12.1.2019 lähtien ti-su klo 10-18
Vapaa pääsy.

Eemil Karila: osa teoksesta
Ritual Mafia, 2018.
Eemil Karila käsittelee teoksissaan ihmisyyden perusasioihin kytkeytyviä kysymyksiä, vakavia ja epämiellyttäviäkin asioita, kuten yhteiskunnallista ja seksuaalista hierarkiaa sekä ihmisen suhdetta luontoon ja kuolemaan.
Karilan maalaukset syntyvät kollaasin tapaan osista. Objektit, elementit, symbolit ja figuurit luovat keskinäisiä suhteita ja sanelevat maalauksen kulun – teoksen syntyminen on kuin tarinankerrontaa. Taiteilija inspiroituu taidehistoriasta ja vanhasta kuvastosta, jota hän varioi uudenlaisiin, unenomaisiin ulottuvuuksiin ja maailmoihin. Hän maalaa intuitiivisesti ja seuraa maalauksen tietä, jossa alitajunta ja tiedostamaton luovat unen logiikkaa muistuttavia sielunmaisemia. Taiteessaan Karila nostaa esiin sekä henkilökohtaisia että yhteiskunnallisia aiheita usein kuolevaisuuden teeman eri näkökulmista.
– Maalauksissani usein esiintyvät luurangot kuvaavat minulle ihmisen ideaalia, jolla ei ole ihonväriä eikä sukupuolta. Ne ovat lempeän humoristisia ja osallistuvat tapahtumiin ja tilanteisiin tasa-arvoisesti muiden hahmojen rinnalla. Kuoleman sosiologiassa edesmenneen läheisen poissaoloa lähestytään relationaalisena tilana. Minulle maalauksen metafyysinen maailma on relationaalinen tila, oma todellisuutensa, jonka luon ja jossa olen itse läsnä elävien ja kuolleiden kanssa. Tässä tilassa taustana voi olla Berliini ja sen hedonistinen, dekadentti ilmapiiri tai Lapin maaginen luonto, Karila kertoo.
Karilan teosten varsinainen tutkimisen kohde on kuitenkin ihminen. Hän tähtää metodeillaan taiteen eheyttävään voimaan, joka syntyy assosioidessa ja heijastuu oman minäkuvamme ja identiteettimme luomiseen.
– Maalaaminen on minulle aina hyppy tuntemattomaan, ja teokset merkityksineen avautuvat tarkemmin vasta, kun saan niihin etäisyyttä ajan kanssa. Keräilen vanhoja kirjoja, joista saan materiaalia kollaaseihini sekä inspiraatiota maalauksiini. Vanhojen kuvien kautta pyrin hahmottamaan kyseistä aikaa ja sen suhdetta tähän päivään. Nautin maalatessa prosessista, joka vie minut aina jonkin uuden ajatuksen lähteelle, minkä jälkeen tunnistan itseni alasti nöyränä ihmisyyden pienuudesta, kuvailee Karila työskentelyään.
Eemil Karila (s. 1978, Rovaniemi) on Berliinissä asuva ja työskentelevä, useita menetelmiä ja medioita hyödyntävä kuvataiteilija. Hän valmistui Helsingin kuvataideakatemiasta vuonna 2008 ja on opiskellut myös Viron ja Venezuelan taideakatemioissa. Karila on pitänyt yli 30 yksityisnäyttelyä ja kymmeniä yhteisnäyttelyjä ympäri maailmaa, muun muassa Saksassa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Brasiliassa ja Venezuelassa. Hänen teoksiaan on esimerkiksi Rovaniemen ja Tampereen taidemuseoiden, Antti ja Jenny Wihurin rahaston, Aune Laaksosen (Keravan taidemuseo), Aineen kuvataidesäätiön (Tornio) sekä Miettisen (Berliini) kokoelmissa.
Lisätietoja:
www.eemilkarila.net
Galleria Katve I
Pinja Metsäkoivu: I can see the light
20.12.2018–20.1.2019
Avajaiset keskiviikkona 19.12.2018 klo 18–20, tervetuloa!
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ma-su klo 10–18, 12.1.2019 lähtien ti-su klo 10-18
Vapaa pääsy.

Pinja Metsäkoivu: yksityiskohta teoksesta
Pölyä. 2018. Sekatekniikka, giclée-painatus, 159 x 90cm.
Pinja Metsäkoivu on monipuolinen muotoilija ja taiteilija, joka on erikoistunut kuvituksen ja taiteen käyttöön tilassa. Hän on aktiivinen graafinen suunnittelija ja sisustusarkkitehti, jonka työt osuvat usein muotoilun ja taiteen välimaastoon.
Metsäkoivun
I can see the light -näyttely käsittelee näkemiämme taivaan valoja – ja sen kautta ikuisuutta ja rakkautta. Usein valosaaste peittää tähtitaivaan näkyvistä, mikä eristää meidät luonnosta yhä kauemmas. Linnunradan näky taivaalla etääntyy meistä ja piirtyy fiktioksi kuviin. Pohjoisen kasvatille kaamosajan tähtitaivas on tuttu ja tavallinen näky. Ajatus siitä, että tähtien katseleminen voi olla vain kuvista nähty todellisuus, on vieras – jopa pelottava.
Pohjoisen pimeyden tähtitaivaassa on havaintopaikkoja, joita ei monesta muusta paikasta enää löydy. Se muistuttaa, että ainoa tapa ihmiselle tajuta ikuisuuden ja universumin suuruus on katsoa taivaalle ja nähdä valo, joka on matkannut valovuosia läpi avaruuden osumatta mihinkään muualle kuin havainnoitsijan silmään. Tämä valo kertoo meille jotain, mikä on ollut hetki menneessä ajassa jossain kaukana. Ihmisen olemassaolon aika sen ohella on lyhyempi kuin silmänräpäys, ja silti tieten tahtoen peitämme itseltämme tämänkin näkymän mahdollisuuden.

Yksityiskohta teoksesta
Highs and lows. 2018. Sekatekniikka, giclée-painatus, 70 x 70 cm.
Metsäkoivu toteuttaa teoksensa sekatekniikalla. Hän hahmottelee kokonaisuuden, piirtää ja maalaa käsin sekä toteuttaa teosten osia tietokoneella. Lopullinen toteutus on usein tehty kollaasitekniikalla.
– Työskentelyprosessissa tila ja ympäristö ovat tärkeä osa teoksien toteutumista. Tilan ja kuvan yhdistämisessä kiintoisaa on se, että taide voidaan sijoittaa myös paikkoihin, joissa sitä ei tavallisesti ole totuttu näkemään. Tällöin se saavuttaa myös katselijoita, jotka eivät ehkä muuten ajautuisi taiteen pariin. Teoksia suunniteltaessa otan huomioon tilan materiaalit, värit ja muodot, jotta teokset olisivat mahdollisimman luonnollinen osa tilaa, Metsäkoivu kertoo.
– Samalla tämä on minulle opettelua tehdä teoksia näyttelytilaan, eikä esimerkiksi funktionaaliseen julkitilaan, hän lisää. Näyttelyssä nähdään muun muassa tapettiteos, jossa näyttelytilan käyttö on tärkeässä roolissa.
Metsäkoivu toimii yliopisto-opettajana graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa Lapin yliopistossa. Hän on kotoisin Rovaniemeltä ja asuu nykyisin perheineen Ranskan Alpeilla. Luonto ja perhe ovat usein inspiraationa teoksille. Arktikumin Katve I -galleriassa nähtävä näyttely on hänen toinen yksityisnäyttelynsä. Hän on aikaisemmin osallistunut myös erilaisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa.
Lisätietoja:
Pinja Metsäkoivu
pinja.metsakoivu(at)gmail.com
+358 40 012 8957
www.pinjametsakoivu.com
Galleria Katve II
Meri Heikkilä
Todentuntuista / unenomaista
20.12.2018–20.1.2019
Avajaiset keskiviikkona 19.12.2018 klo 18–20, tervetuloa!
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ma-su klo 10–18, 12.1.2019 lähtien ti-su klo 10-18
Vapaa pääsy.

Meri Heikkilä: osa teoksesta
Olit siellä. 2018. Digitaalinen tuloste.
Unimaailmassa vallitsee oudon epätodellinen tunnelma. Uni voi tuntua hyvin todentuntuiselta, vaikka sen todellisuus olisi järjenvastainen. Toisinaan unessa on mukana henkilöitä joiden läsnäolon tiedostaa, mutta henkilöä ei tunnista. Unien hahmot saattavat yllättäen vaihtua ja henkilöt sekoittua.
Meri Heikkilä pohtii näyttelyn valokuvien välityksellä kokemuksiaan unien oudosta tunnelmasta, sekä ihmisten kohtaamisesta unessa. Unien pohtiminen on tekijälle kiehtovaa, sillä unet ovat kaikessa omituisuudessaan ainutlaatuinen osa elämää ja inspiraation lähde.
Näyttelyn valokuvat on toteutettu kaksoisvalottamalla järjestelmäkameralla kaksi ruutua yhdeksi kuvaksi. Jälkikäsittelyä on pyritty tekemään mahdollisimman vähän. Intuitiivisen ja kokeellisen menetelmän myötä valokuvat olivat tekijälle täynnä yllätyksiä. Näyttely on osa valokuvauksen sivuaineopintojen produktiota.
Meri Heikkilä on kotoisin Rovaniemeltä ja viimeistelee graafisen suunnittelun maisteriopintoja Lapin yliopistossa.
Lisätietoja:
Meri Heikkilä
meriheikkila.illustrations(at)gmail.com
LY / TTK / LP