Maija Albrecht: otos teoksesta Mustaa valkoisella III. 2017. Kuivaneula ja chine collé -menetelmä.
Kolme näyttelyä avautuu kesän ajaksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioihin. Galleria Valossa nähdään kuvataiteilija ja taidegraafikko Maija Albrechtin grafiikkaa ja esineteoksia esittelevä Mustaa valkoisella -näyttelykokonaisuus. Katve I -galleriaan avautuu taiteiden tiedekunnan valokuvauksen opettajakaksikon Anu Jormalaisen ja Pirjo Puurusen yhteinen valokuvanäyttely Päivä Atlantilla. Katve II -galleriassa nähdään Elisa Alaluusuan kansainvälisesti palkittu videoteos Unconditional Line. Näyttelyihin on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina 4.6.–16.8. välisenä aikana. Tervetuloa tutustumaan!
Galleria Valo
Maija Albrecht:
Mustaa valkoisella
– grafiikkaa ja esineteoksia
4.6.–16.8.2020
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe klo 10
–17, la-su 10
–16
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Maija Albrecht:
Ihmisen sokeus. 2018. Kuivaneula, chine collé ja guassi.
Mustan linnun katseessa on jotain syvää ja salaperäistä. Sen edessä voi kysyä itseltään, kuka minä olen.
– Lintutieteellisen kuvituksen perinteessä kuvan malli oli usein kuollut ja täytetty, kärsivällisesti paikoillaan pysyvä lintu. Minun mallini ovat yhä eläviä, piirtämällä kuviteltuja, kuviksi vangittuja. Näyttelyn teoksien myötä ihmettelen elämän kulkua ja kiertoa, pohdin luonnon ja ihmisen suhdetta, Maija Albrecht kertoo.
Albrechtille kuvantekeminen on uteliaisuutta, yritystä hahmottaa ja ymmärtää elämää, sekä hyväksyä kaiken kuolevaisuus. Näyttelyn teokset ovat otos hänen tuotannostaan viime vuosilta. Työt ovat pääosin kuivaneulapiirroksia, kuparilaatoille terävällä piirtimellä piirrettyjä ja niistä vedostettuja grafiikanvedoksia.

Maija Albrecht:
Eteenpäin. 2018. Kuivaneula ja chine collé -menetelmä.
Maija Albrecht on 1967 Turussa syntynyt kuvataiteilija ja taidegraafikko, joka asuu ja työskentelee etelärannikolla Inkoossa. Albrechtin ensisijainen ilmaisuväline on kuivaneulapiirros. Hän aloitti kuvataiteen opintonsa Kankaanpään taidekoulussa ja valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 1998.
Näyttelytoimintansa Albrecht aloitti vuonna 1991 ja hän on teoksillaan edustettuna useissa taidekokoelmissa sekä Suomessa että ulkomailla.
Albrecht työskenteli kevään 2020 Rovaniemellä Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Lapin yliopiston kutsutaiteilijoiden stipendiohjelmassa.

Maija Albrecht:
Vaihtoehtoisia tapoja nähdä. 2016. Kuivaneula ja chine collé -menetelmä.
Lisätietoja:
Maija Albrecht
maija.albrecht(at)gmail.com
Galleria Katve I
Anu Jormalainen ja Pirjo Puurunen:
Päivä Atlantilla – One Atlantic Day
4.6.–16.8.2020
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe klo 10
–17, la-su 10
–16
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Anu Jormalainen:
Arctic Horizon. Sisimiut, Grönlanti, 1.4.2018.
Päivä Atlantilla – One Atlantic Day -valokuvanäyttely on kahden valokuvaajan ja kahden paikan välinen vuoropuhelu.
Anu Jormalainen ja Pirjo Puurunen päättivät toteuttaa yhteisen kuvausprojektin, kun huomasivat matkasuunnitelmia tehdessään olevansa yhtä aikaa Atlantin valtameren rannalla – joskin 12 744 kilometrin ja viiden tunnin aikaeron päässä toisistaan. Jormalaisen taidejournalistinen apurahamatka suuntautui pohjoiselle pallonpuoliskolle Grönlantiin ja
Arctic Sounds -musiikkifestivaalille. Puurunen matkusti eteläiselle pallonpuoliskolle Etelä-Afrikkaan EU -rahoitteisen PARTY-hankkeen opettajavaihtoon.

Pirjo Puurunen:
Southern Shore. Simon’s Town, Etelä-Afrikka, 1.4.2018.
Ennen lähtöä valokuvaajat sopivat kohtaavansa toisensa etukäteen sovittuna päivänä, vaikkakin eri paikoissa: itseään lähimpänä olevalla Atlantin rannalla. Pääsiäissunnuntaina 1.4.2018 Jormalainen kulki kameroineen alle 6 000 asukkaan Sisimiutissa ja Puurunen yli 6000 asukkaan Simon’s Townissa. Molempien kuvausmetodina oli tallentaa visuaalisia havaintojaan rantamaisemien tapahtumista, väreistä ja hehkuvasta valosta, sattumalle sijaa antaen.
Näyttelyn kuvat kertovat niin maapallon mittakaavasta kuin ajan ja paikan suhteellisuudesta – sekä valtameren suuruudesta. Atlantin pohjoisella rantaviivalla väreili vasta kevät, kun eteläiselle rannalle oli tuloillaan jo syksy. Erilaisista maailmoista huolimatta kaukaisten rantojen kuvaajat kulkevat kuvasarjoillaan ajan virrassa myös yhdessä.
Lisätietoja:
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan valokuvauksen opettajat
Anu Jormalainen, anu.jormalainen(at)ulapland.fi
Pirjo Puurunen, pirjo.puurunen(at)ulapland.fi
Galleria Katve II
Elisa Alaluusua:
Ehdoton
4.6.–16.8.2020
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe klo 10
–17, la-su 10
–16
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Elisa Alaluusua:
Unconditional Line. 2015. Yksikanavainen videopiirros, stereoääni, 7 min (loopattu).
Elisa Alaluusuan kansainvälisesti palkittu videoteos
Unconditional Line saa Suomen ensi-iltansa
Ehdoton -näyttelyssä Galleria Katve II:ssa. Teos vie katsojan matkalle, kun taivaalla kuljettu viiva löytää projisoinnissa uuden muotonsa. Maahan piirretyt viivat puhuvat omaa tuntematonta kieltään järjestyksestä ja turvallisuudesta – niiden käskyjä ei tule rikkoa. Teos täydentyy muistojemme kautta viitaten omiin menneisiin matkoihimme.
Elisa Alaluusua tutkii piirtämispraktiikassaan kokemustamme kodista ja paikkaan kuulumisesta; hän on kiinnostunut ulkopuolisuudesta ja vierauden tunteesta. Alaluusua on kasvanut lappilaisella porotilalla, mutta luonut kuvataiteilijan uransa pääasiallisesti Lontoossa.

Elisa Alaluusua:
Unconditional Line.
Arkielämän kontrastit ovat jatkuva inspiraation lähde ja jo vuosien ajan Alaluusua on piirtänyt näkyviä ja näkymättömiä viivoja Kemijärven Luusuan kylän ja Lontoon välille. Unconditional Line on trilogian ensimmäinen osa – sen vaikuttavan ääniraidan on improvisoinut sellolla Vera Leppänen.
Lisätietoja:
Elisa Alaluusua
elisa.alaluusua(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP