Ylonen_Chorus_550px.jpg
Antti Ylönen: Otos Chorus-teoksesta. 2013. Puu / pigmentti. 43 x 57 x 7 cm.

Taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioiden kesänäyttelyt

5.6.2017

Kesän 2017 ajan taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa on esillä kolme näyttelyä. Valo-galleriassa on nähtävillä Antti Ylösen puuveistoksia ja Katve I ja II -gallerioissa Johanna Saarenpään merimaalauksia sekä Mari Kakkosen henkilökuvien utopistisuutta esittelevät näyttelyt. Näyttelyiden avajaisia vietetään tiistai-iltana 6.6. klo 17–19, lämpimästi tervetuloa mukaan!


Galleria Valo

Antti Ylönen:
Jälki ja tunne, puuveistoksia
7.6. – 13.8.2017
Avajaiset tiistaina 6.6.2017 klo 17 – 19. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su klo 10–18, vapaa pääsy.

Ylonen_Sielun_peili_web.jpg

Antti Ylönen: Sielun peili. 2017. Puu (kuusi) / pigmentti. 98 x 75 x 9 cm.


Kuvataiteilija Antti Ylönen (s. 1957) täytti tänä vuonna Suomen tasavallan kanssa pyöreitä vuosia ja päätti sen kunniaksi koota teoksistaan näyttelyn, joka kattaa noin 30 vuotta hänen taiteilijanurastaan. Vanhimmat teokset näyttelyssä ovat 1990-luvulta ja tuoreimmat tältä vuodelta.

Antti Ylösen veistoksissa on alusta alkaen ollut kaksi pääteemaa – aika ja tunne. Kiinnostus puuhun heräsi 80-luvun loppupuolella, kun Ylönen löysi Hailuodon rannalta ajan ja meren muovaaman puukepin, joka alkoi ikään kuin puhua hänelle. Tähän puuseipääseen, jonka muoto toi mieleen eskimoiden harppuunan, tuntui sisältyvän jotain mystistä. Siitä välittyi voimakas tunne kaikesta mitä se oli kokenut. Ja aika – miten se hitaasti mutta vääjäämättä hioo kaikesta turhat säröt pois.

Tämä voimakas tunne – ajan vaikutus kaikkeen mikä meitä ympäröi – on ollut läsnä niin Ylösen taiteen tekemisessä kuin koko hänen elämässäänkin. Hänen veistoksissaan näkyy kunnioitus materiaalia ja sen sisältämää historiaa kohtaan. Ylönen käyttää veistoksissaan mielellään vanhaa jo kerran käytössä ollutta hirttä, joka on kokenut elämänsä kuluessa paljon erilaisia asioita ja nähnyt ajan kulun.

Ylonen_Samsara_web.jpg
Antti Ylönen: Samsara. 2011. Puu (mänty) / pigmentti. 51 x 62 x 10 cm.

Veistosmateriaalina puussa viehättää myös sen luonnonmukaisuus ja lämpö. Jokainen puu on oma persoonansa, jolla on oma identiteetti. Erityisesti sormenjälkiteemaa käsittelevissä teoksissaan Ylönen on tutkinut puun persoonaa. Puun oma sormenjälki, vuosirenkaat sekä puussa olevat halkeamat ja oksan paikat luovat teokseen oman tärkeän elementtinsä.

Antti Ylönen on pitkän taiteilijanuransa aikana hakenut kansainvälisiä vaikutteita työskennellessään muun muassa Espanjassa, Intiassa ja Turkissa. Vuodesta 2002 lähtien on Japanista tullut tärkeä yhteistyökohde, jossa hän on viettänyt yhteensä lähes vuoden usean työskentelyjaksonsa aikana.

Lisätietoja:
Antti Ylönen
+358 50 374 1541
ylonen.antti(at)gmail.com


Galleria Katve I

Johanna Saarenpää:
Merimaalauksia
7.6. – 13.8.2017
Avajaiset tiistaina 6.6.2017 klo 17 – 19. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su klo 10–18, vapaa pääsy.

saarenpaa_purje_web.jpg
Johanna Saarenpää: Purje. 2017. Akryyli kankaalle. 100 cm x 100 cm.

Kaikki palaa aina mereen. Vesi ja meri ovat muodostuneet toistuviksi teemoiksi Johanna Saarenpään maalauksissa. Vesi ja meri merkitsevät salaperäisyyksiä ja arvoituksia, niissä näkyy vuodenaikojen kierto. Ne liittyvät myös seikkailuun, tuntemattomaan ja kaukokaipuuseen. Merimaalauksia -näyttelyssä on esillä värikkäitä pelkistettyjä akryylimaalauksia.

Johanna Saarenpää on kuvataidekasvatuksen opiskelija, joka valmistuu syksyllä 2017 taiteen maisteriksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Lisätietoja:
Johanna Saarenpää
josaaren(at)ulapland.fi.


Galleria Katve II

Mari Kakkonen
Hello Mr. Yellow
7.6. – 13.8.2017
Avajaiset tiistaina 6.6.2017 klo 17 – 19. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su klo 10–18, vapaa pääsy.

marikakkonen_web.jpg
Yksityiskohtia installaatiosta. Kuva: Mari Kakkonen

Maailma muodostuu yksilöistä ja hahmoista, jotka välillä tuntuvat hyvinkin absurdeilta ja kuvitelluilta. Saatamme muodostaa käsityksemme näistä henkilöistä pelkän toisen käden tiedon kautta tai lukemalla heistä kirjoitettuja tekstejä. Emme ehkä koskaan tapaa heitä, mutta tiedämme heistä liikaakin, tai näin saatamme kuvitella. Ovatko he meille olemassa vain muiden luoman mielikuvan kautta?

Mari Kakkonen on kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija, joka käsittelee näyttelyssään henkilökuvien utopistisuutta ja mielikuvan prosessia. Hän lähestyy aihetta piirtämisen keinoin luomalla tilaan mysteerinomaisen installaation, missä kirjoitetut viestit kertovat tarinaa henkilöstä nimeltä Mr. Yellow. Teoksen lähtökohtana on intohimo piirtämiseen ja piirtämisen tekniikoiden soveltaminen tilamaisiksi tarinoiksi.

Lisätietoja:
Mari Kakkonen
mkakkone(at)ulapland.fi


LY / Viestintä / LP