Taide ja muotoilu
katri-konttinen_web3_550px.jpg
Miltä maailma näyttää nuorten luupeista katsottuna? Katve I -galleriassa avautuvassa Katri Konttisen näyttelyssä on esillä seitsemän luupin sarja. Kuva: Katri Konttinen

Taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioiden näyttelyt joulu-tammikuussa

14.12.2020

Kolme uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioihin joulu-tammikuun ajaksi. Galleria Valossa nähdään Laura Laivamaan tekstiilitaidenäyttely, osana hänen väitöskirjansa taiteellista osiota. Katve I -galleriassa avautuu Katri Konttisen SeeYouth-hankkeessa nuorten parissa tekemää työtä esittelevä näyttelykokonaisuus. Katve II -galleriassa nähdään Oona Koivurannan näkemisen intuitiivista suhdetta vallitsevaan todellisuuteen tarkastelevia valokuvia, osana hänen valokuvauksen sivuaineen opintoja. Pienimuotoisia avajaisia vietetään keskiviikkona 16. joulukuuta klo 18–20 yleisiä kokoontumissuosituksia noudattaen. Näyttelyihin pääsee tutustumaan Arktikumin aukioloaikoina 31. tammikuuta asti. Tervetuloa – terveenä ja maski muistaen!

Galleria Valo

Laura Laivamaa:
Pellavalle piirrettyä pohjoista
17.12.2020–31.1.2021
Avajaiset keskiviikkona 16.12.2020 klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16
Vapaa pääsy.


lauralaivamaa_pellavalle_web1.jpg
Yksityiskohtia jacquard-kudotusta tekstiilistä. Kuva: Laura Laivamaa


Pellavalle piirrettyä pohjoista on ensimmäinen kahdesta näyttelystä, jotka muodostavat Laura Laivamaan väitöskirjan taiteellisen osion. Näyttely rakentuu Laivamaan henkilökohtaisen pohjoisen ja arktisen kuvaamisen ympärille ja on puhtaasti taidetekstiilinäyttely: esillä on niin eri käsityötekniikoin toteutettuja, jacquard-kudottuja kuin digiprintattuja taidetekstiilejä.

Laivamaa on kiinnostunut arktisen ja pohjoisen muotoilun käsitteestä ja on aiemmin perehtynyt arktisen muotoilun visuaaliseen ilmaistavuuteen kaupallisen tekstiilisuunnittelun kautta. Arktinen alue muotoilijan toimintaympäristönä, muotoilijan henkilökohtaisen muotoilijaidentiteetin muokkaajana sekä arktinen ja pohjoinen muotoilijan inspiraation lähteenä ovat olennainen osa Laivamaan tutkimusta, ja hänen taiteellinen työskentelynsä pureutuu näihin teemoihin niin kaupallisen tekstiilisuunnittelun, tekstiilitaiteen kuin uniikkikeramiikan keinoin.


lauralaivamaa_pellavalle_web2.jpg
Yksityiskohtia virkatuista ja jacquard-kudotuista tekstiileistä. Kuva: Laura Laivamaa


lauralaivamaa_pellavalle_web3.jpg
Kudottujen kankaiden viehätys on lanka kerrallaan rakentuvissa pinnoissa. Kuvassa tummansinistä aivinapellavaa ja hopeista kiiltolankaa valkoisella puuvillaloimella. Kuva: Laura Laivamaa

Näyttelysarjan toinen, toistaiseksi nimeämätön näyttely avautuu Posiolla Anu Pentik -galleriassa residenssinäyttelynä tammikuussa 2022.

Laura Laivamaa (os. Smeds, s. 22.8.1984, Tornio) on Lapin yliopiston jatko-opiskelija, teollinen muotoilija (TaM), sisustus- ja tekstiilimuotoilija (TaM), neljännen polven käsityöläinen ja tornionlaaksolaisen hopeaseppäsuvun vesa.

Lisätietoja:
Laura Laivamaa
lauralaivamaa(at)gmail.com
Instagram: @lauralaivamaa



Galleria Katve I

Katri Konttinen:
Meidän tila
17.12.2020–31.1.2021
Avajaiset keskiviikkona 16.12.2020 klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16
Vapaa pääsy.


katri-konttinen_web1.jpg
Mikä innostaa ja inspiroi nuoria? Työpajojen suunnittelussa pohdittiin teemoja, jotka ovat läsnä nuorten jokapäiväisessä elämässä. Kuva: Katri Konttinen


Mikä innostaa ja inspiroi nuoria? Miten taiteen keinoin voidaan herättää nuoria pohtimaan ja tutkailemaan omaa elämäntilannetta sekä tulevaisuuden haaveita? Mitä nuorten näkevät katsoessaan tämänhetkistä elämäänsä ja miten he haluavat näkymään vaikuttaa?

Kevättä 2020 varjosti epävarmuus COVID-19-viruksen vuoksi. Ihmisten väliset kohtaamiset vähenivät minimiin, kun monilla työpaikoilla ja kouluissa siirryttiin etätyöhön. Tilanne näytti huonolta keväälle ja kesälle suunniteltujen tapahtumien osalta. Päivittäisten kohtaamisten jäädessä pois, huomasimme miten merkityksekkäitä ne ovatkaan arjessa.

Meidän tila -näyttely on osa Katri Konttisen työtä kansainvälisessä SeeYouth-hankkeessa, jossa rakennetaan Altantin ylittäviä menetelmiä marginaalissa elävien nuorten voimautumiseen taiteen ja muotoilun keinoin. Kesäkuussa 2020, tautitilanteen hetkellisesti rauhoittuessa, toteutettiin hankkeen puitteissa Etelä-Suomessa nuorille suunnattu työpajaviikonloppu. Näyttely esittelee työpajaviikonlopun suunnittelua ja teemoja, joita nuorten kanssa käsiteltiin. Se esittelee prosessia, jonka kautta paikasta muotoutui meidän tila.

Esillä on valokuvia, työpöytäinstallaatio sekä seitsemän lasisen luupin sarja. Valokuvat kertovat työpajojen suunnitteluun vaikuttaneista teemoista. Työpöytäinstallaatio puolestaan kertoo kahdesta taideperustaisesta menetelmästä, jota käytettiin työpajoissa nuorten kanssa työskennellä.


katri-konttinen_web2.jpg
Näyttelyssä esitellään kaksi työpajoissa käytettyä menetelmää. Kuvassa huolten purkki. Kuva: Katri Konttinen


Lasiset luupit kuvaavat työpajoissa mukana olleita seitsemää nuorta. Lasi on materiaalina äärimmäisen moniulotteinen ja jokainen suupuhallettu luuppi on omanlainen ja erityinen, aivan kuten mukana olevat nuoretkin. Jokaisen luupin näkymä muuttuu katsojansa mukana. Mitä nuoret haluaisivat tulevaisuudessa nähdä omien luuppiensa läpi ja miten he voivat näkymään vaikuttaa? Luupit on alun perin suunniteltu kannanotoksi muotoilun keinoista tarjota meille ikkuna kauneuteen epävarmuuden aikana. Ne on valmistettu osana Lapin yliopiston lasimuotoilun kurssia syksyllä 2020.

Katri Konttinen on Rovaniemellä asuva muotoilija ja taiteen maisteri. Hän työskenteli vuoden 2020 Finnish Design Academy -hankkeessa, ja jatkaa vuoden 2021 alussa työskentelyä SEEYouth-hankkeessa. Konttinen on jatko-opiskelijana Lapin yliopistossa ja häntä kiinnostaa tutkimuksellisesti taiteen ja muotoilun rajapinnoille sijoittuva, monialainen työskentely. Konttinen harrastaa vapaa-ajallaan valokuvausta ja kuvat ovat hänelle tärkeä ilmaisun ja tarinankerronnan muoto.

Lisätietoja:
Katri Konttinen
katri.konttinen(at)ulapland.fi



Galleria Katve II

Oona Koivuranta:
Aurinkomyrskyjä
17.12.2020–31.1.2021
Avajaiset keskiviikkona 16.12.2020 klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16
Vapaa pääsy.


oonakoivuranta_web1.jpg
Oona Koivuranta: Viikuna – yksityiskohta. 2020. Valokuvatuloste.


Oona Koivuranta on hiljattain Rovaniemeltä Helsinkiin muuttanut mediataiteilija. Hän on yksi Oisko 40snt -kollektiivin perustajajäsenistä. Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa opiskeleva kuvaaja tutkii valokuvauksen sivuaineen lopputyönä esitettävässä Aurinkomyrskyjä-näyttelyssään näkemisen intuitiivista suhdetta vallitsevaan todellisuuteen. Töissään Koivuranta kääntää katseen epätavalliseen. Inspiraatiota hän etsii kirpputorien yllättävistä kirjavalikoimista, hienoista luonnonkivistä ja rakkaudesta.

Aurinkomyrskyjä-sarja sai alkunsa syksyllä 2019 kuvaajan vielä asuessa Rovaniemellä. Sarjan alkuperäinen idea lähti kietoutumaan revontulien ja banaanikärpästen ympärille. Kaksi kysymystä mietitytti. Mistä revontulet tulevat? Miksi banaanikärpäset ovat niin vastenmielisiä?

– Samoihin aikoihin jäin ikävöimään viimeistä kokonaisena revittyä viisaudenhammastani, jota en uskaltanut pyytää hammaslääkäriltä, koska en halunnut häiritä, olla jotenkin liian outo. Mietin hammaslääkärin roskakorissa viruvaa hammasta usein, Koivuranta kertoo taiteellisen työskentelynsä lähtökohdista.


oonakoivuranta_web2.jpg
Oona Koivuranta: Sitrushedelmä – pinta. 2020. Valokuvatuloste.


Revontulet syntyvät aurinkomyrskyistä. Aurinkomyrskyt voivat voimakkaina pistää kokonaisia kaupunkeja pimeäksi, aiheuttaa häiriöitä radiotaajuuksilla ja matkapuhelinverkoissa. Aurinkomyrskyt syntyvät, kun auringonpilkkujen magneettikentät yhtyvät ja Auringon kaasukehästä, koronasta, purkautuu magnetisoitunutta plasmaa. Koronan purkaukset näkyvät revontulina.

Aurinkomyrskyt eivät ole tyyntymässä, mutta revontulien perässä liikkuvat turistien virrat pysähtyivät. Yhteinen todellisuutemme jakautui sulavasti kahtia – ennen ja jälkeen. Katseet kääntyivät sisäänpäin. Näyttelyssä esillä olevat mikroskooppikuvat ovat syntyneet koronan jälkeisessä ajassa. Koivuranta huomasi pilaantuneita hedelmiä kuvatessaan löytävänsä tuttuja maisemia.

Lisätietoja:
Oona Koivuranta
oona.koivuranta(at)gmail.com
oonakoivuranta.myportfolio.com


LY / TTK / LP