Petri Ala-Maunus: yksityiskohta teoksesta Grand Tour 3. 2021. Öljy ja akryyli kankaalle, 29 x 29 cm.
Kolme uutta näyttelyä tulee esille taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioihin 1. huhtikuuta alkaen. Galleria Valossa nähdään Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston järjestyksessään 50. vierailevan taiteilijan Petri Ala-Maunuksen maisemamaalauksia esittelevä Grand Tour -näyttelykokonaisuus. Katve I -galleriaan avautuvassa Katharsis-näyttelyssä nähdään Krista Kuuselan impressionistisia valokuvateoksia. Katve II -galleriaan avautuu Elisa Alaluusuan näyttelytrilogian toinen osa, jossa on esillä yksikanavainen videopiirros Grounded Line. Näyttelyihin pääsee tutustumaan Arktikumin aukioloaikoina 2. toukokuuta asti. Tervetuloa terveenä!
Galleria Valo
Petri Ala-Maunus:
Grand Tour
1.4.–2.5.2021
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16
Vapaa pääsy.

Petri Ala-Maunus:
Grand Tour 1. 2021. Öljy kankaalle, 23 x 24 cm.
Grand Tour on renessanssin ajalta peräisin oleva kulttuurimaisemiin suuntautuvaa matkailua tarkoittava termi. Euroopan 1800-luvun aateliston ja porvariston nuoret miehet tekivät koulutuksensa viimeisenä silauksena “suuren matkan” tutustuen antiikin, keskiajan ja renessanssin monumentteihin. Koronavuosi on asettanut matkustamisen idean aivan uuteen kehykseen. Matkoja ei voi tehdä, rajoitukset kytkevät ihmiset koteihinsa. Maisemia maalatessa ei rajoituksista tarvitse välittää, vaan rata on vapaa ja oma mielikuvitus on rajana.
– Olen maalannut maisemia yli kahdenkymmenen vuoden ajan, eri tavoilla ja uudenlaisia kulmia etsien. Maisemamaalauksen historia lähtien renessanssista on pitkä, mikä tekee siitä kiinnostavan aiheen lähestyä. Sääntöjä ja ennakko-odotuksia on paljon, ja niitä on herkullista tökkiä, Petri Ala-Maunus kertoo.
Uudessa teossarjassa Ala-Maunuksen oma kulttuurimatka suuntautui Rovaniemelle, missä hän on työskennellyt Lapin yliopiston residenssissä Wihurin rahaston stipendiaattina. Näyttelyn teoksissa taiteilija on yhdistellyt eri aikoina tehtyjä maisemamaalauksia toisiinsa hakien romantiikan ajan villin luonnon kokemusta tuotuna tähän aikaan.

Petri Ala-Maunus:
Grand Tour 2. 2021. Öljy ja akryyli kankaalle, 30 x 28 cm.
Maalauksissa paratiisin idylli rikkoutuu, kun maalattu pinta karkaa vapaaseen juoksuun. On kuin maiseman kauneus olisi katoamassa ja maalaus odottaisi konservaattorin pelastavaan käsittelyyn pääsyä. Idylli on särkynyt, kuin matkailuesitteiden paikat, jotka näyttävät aina hienommilta kuin todellisuus – toisaalta myös tylsemmiltä. Maalaukset ovat kuin villejä lapsia, joita ei millään saa kuriin.
– Olen maalannut kaikki näyttelyn teokset Rovaniemellä, mutta pohjoinen luonto niistä puuttuu. Se on ollut varmaan liian lähellä ja maisemiin on pitänyt laittaa sitä kuuluisaa Lapinlisää mukaan. Hulluutta niissä on sitäkin enemmän, taiteilija kuvailee.
Petri Ala-Maunus on Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston 50. vieraileva taiteilija. Stipendiaattiohjelma, jossa Wihurin rahaston taideasiantuntijat valitsevat vierailevat taiteilijat, on aloitettu vuonna 1995.
Galleria Katve I
Krista Kuusela:
Katharsis
1.4.–2.5.2021
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16
Vapaa pääsy.

Krista Kuusela:
Punehtuva. 2020. Digitaalinen valokuva.
Krista Kuuselan näyttelykokonaisuus kantaa nimeä
Katharsis, millä tarkoitetaan puhdistumista, voimistumista, vapautumista ja euforiaa luovaa tunnetilaa ja kokemusta. Impressionististen valokuvien näkymät on luotu kuvaustilanteessa käyttäen kännykkäkameran edessä kristalleja, jotka pirstaloivat kuva-alaa eri tavoin. Kristalliprojektin yhteydessä katharsis edustaa välinekeskeisyydestä vapautumista, epätäydellisyyden viehättävyyttä sekä ympäristön uteliasta tutkimista ja lukemattomia tilaisuuksia hämmästyä lähiluonnon kauneudesta.
Projektin parissa työskentely on ollut eskapismia parhaimmillaan. Imeytyminen henkilökohtaiseen sisäiseen maailmaan, lapsenomaisen leikkisyyden löytäminen ja ajantajun kadottaminen ovat mahdollistaneet terapeuttisen hengähdyksen ja irtaantumisen kokemuksen maailman myllertäessä ympärillä uhkaavana ja epävarmana. Kristalliprojekti on toivon pilkahdus ja värikylpy, kun elämä tuntuu harmaalta ja hataralta.

Krista Kuusela:
Auringonpilkut. 2020. Digitaalinen valokuva.
Parhaimmillaan teokset voivat olla keino huomata, miten jatkuvista huonoista uutisista ja rintakehää puristavasta maailmantuskasta huolimatta kauneutta on yhä jäljellä kaikkialla, kunhan vain käännämme katseemme oikeaan suuntaan.
Katharsiksen jokainen yksittäinen kuva on nimetty suomen kielellä leikitellen. Suomi on kielenä ainutlaatuinen ja sen monisäikeinen, suussa pyörivä vivahteikkuus on rikkaus, jonka elinvoimaisuuteen voi jokainen meistä vaikuttaa.
Valokuvaaja Krista Kuusela on audiovisuaalisen mediakulttuurin neljännen vuosikurssin opiskelija Lapin yliopistossa. Näyttely on osa valokuvauksen sivuaineen produktio-opintoja. Opintojensa ohella Kuusela työskentelee sivutoimisena valokuvausalan yrittäjänä toiminimellään Krista Kuu.
Lisätietoja:
Krista Kuusela, krista(at)kristakuu.fi, krkuusel(at)ulapland.fi
www.kristakuu.fi
Galleria Katve II
Elisa Alaluusua:
Maassa
1.4.–2.5.2021
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-pe 10–17, la-su 10–16
Vapaa pääsy.

Elisa Alaluusua:
Still-kuva Grounded Line -videoteoksesta. 2016. Yksikanavainen videopiirros, stereoääni, 5’55’’ (looped).
Maassa-näyttely on Elisa Alaluusuan näyttelytrilogian toinen osa, jossa on esillä yksikanavainen videopiirros
Grounded Line. Kesällä 2020 nähdyssä Ehdoton-näyttelyssä teos
Unconditional Line nosti katsojan mielen lentoon, kohti taivasta ja yli maiden rajojen liikkuen akselilla Luusua–Lontoo. Jälleen Alaluusua kääntää videokameransa kohti maahan piirrettyjä viivoja. Tällä kertaa merkit eivät löydy lentokentän kiitoradalta, vaan ne on piirretty katuun, jossa ne ohjaavat liikennettä ja puhuvat omaa varoituksista koostuvaa kieltään.
Teos on valmistunut 2016 ja se on kuvattu Alaluusuan toisessa kotikaupungissa Lontoossa. Alaluusua tutkii piirtämispraktiikassaan kokemustamme kodista ja paikkaan kuulumisesta; hän on kiinnostunut ulkopuolisuudesta ja vierauden tunteesta. Alaluusua on kasvanut lappilaisella porotilalla, mutta luonut kuvataiteilijan uransa pääasiallisesti Lontoossa. Arkielämän kontrastit ovat hänelle jatkuva inspiraation lähde.
Alaluusua palaa
Grounded Line -teoksensa äärelle luonnoskirjaansa vuonna 2021 kirjoittamissa pohdinnoissaan, viisi vuotta teoksen valmistumisen jälkeen. Teoksen lähtökohtana oli tutun reitin tallentaminen, matka jonka taiteilija oli pyöräillyt Lontoossa useita kertoja viikossa lukuisten vuosien ajan.
– Kun tutun reitin tallentaa, sitä voi tarkastella uudella tavalla, sitä voi hallita ja siitä voi huomata uusia piirteitä. En halunnut kuitenkaan kuvata muita reitillä liikkujia, autoja, pyöriä, jalankulkijoita, reitin varrelle sijoittuvia kauppoja, koteja tai näkymiä. Tallensin sen mitä en yleensä näe – maassa pyöränrenkaan vieressä vilahtelevat tienpintaan maalatut jäljet, taiteilija kuvailee.
– Kuva on jatkuvassa liikkeessä, mahdoton pysäyttää, väri vilisee silmissä. Aivan kuten elämä ja aika ovat pysäyttämättömiä. Liikkuvan kuvan värit pehmenevät, sulavat toisiinsa, ovat epätarkkoja. Teoksessa eletty aika on tallennettu kronologisesti, mutta editoitu tasarytmiseksi montaasiksi.

Kuva: Elisa Alaluusua
Palaaminen teoksen äärelle oli hyppäys ajassa samanaikaisesti taaksepäin sekä eteenpäin. Video piirtää kuvaa menneisyydessä tehdystä noin puolen tunnin mittaisesta matkasta, mutta se viittaa myös tuleviin vielä tekemättömiin matkoihin.
Teoksen ääniraita on improvisoitu pianolla visualisoinnin pohjalta. Se tukee tunnetta vauhdista ja jatkuvasta liikkeestä. Sävel on epävireinen, ajoittain epävarma, mutta aina eteenpäin suuntaava, aivan kuten pyörällä taittuva matkakin Lontoon keskustan tuntumassa Rotherhithestä Westminsteriin.
– Pyöräily suurkaupungissa antaa tunteen siitä, että olen itse päättämässä vauhdista, omasta etenemisestäni, en muiden aikataulujen armoilla. Pyöräily on tuttua, se pitää minut lähellä maanpintaa. Pyörästä tulee kehon jatke, tuttuakin tutumpi väline, joka vie minut sinne minne minun täytyy päästä. Arkipäivän hallinnan tarve korostuu suurkaupungissa, jossa on paljon hallitsematonta, taiteilija kertoo.
Taiteilija päätti nimetä näyttelytrilogiansa toisen osan ajan hengeen sointuvaksi. Koronaepidemia pakottaa meidät pysymään maassa: lentokoneet eivät juuri nyt vie meitä vapaasti maasta toiseen; ehkä mielikin on maassa. Onneksi maassa on kuitenkin hyvä olla, turvallisesti tutun keskellä.
LY / TTK / LP