annamuotka_web.jpg
Anna Muotka: Spirit of Arroyo #7. 2015. Valokuva, 40 x 60 cm.

Taiteiden tiedekunnan F-talon galleriat avautuvat kesätauon jälkeen

4.9.2017

Näyttelysyksy taiteiden tiedekuntamme F-talon gallerioissa polkaistaan käyntiin kuuden näyttelyn voimin. Nähtäville tulee Anna Muotkan subjektiivista näköhavaintoa ja luontosuhdetta yhdisteleviä valokuvateoksia, muotoilualojen ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden suomalaisen muotoilun tulevaisuutta käsitteleviä töitä, Ella Haatajan ajan puutteesta ammentavia akryyli- ja öljyvärimaalauksia, Kaisa Lenkkerin teoksia riittämättömyyden tunteesta sekä Piritta Huhtasen ja Elisa Luhtaniemen kaunista, rumaa ja rumankaunista yhdistelevä yhteisnäyttely. Lisäksi Galleria Kopiossa on esillä 28.8. avautunut englantilaisen tutkijaryhmän 3D3 -yhteisnäyttely. Avajaisia vietetään keskiviikkona 6.9. klo 17 alkaen Hämärä- ja Kellari-gallerioissa sekä muissa galleriatiloissa klo 18 alkaen. Tervetuloa!


Galleria Seinä

Anna Muotka: ARROYO
7.9. – 28.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 6.9.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Näinpä kerran matkallani
metsänpeikon,
korpihärän,
vai oliko se sittenkin kuurapeura?
Kuka minua katsoikaan
ja, mikä tärkeintä,
mitä hän minulle kertoi?


Anna Muotka käsittelee esikoisnäyttelyssään subjektiivista näköhavaintoa yhdistettynä hänelle tärkeään luontosuhteeseen. Teosten tarkastelija on omien kokemustensa summa, jolloin (taide)tulkinnat pohjautuvat aina tähän perustaan. Miten eri tavoin Arroyoa voidaan tulkita; mitä kukanenkin niissä näkee ja kokee? Mitä Arroyo sinulle kertoo?

Näyttely koostuu seitsemästä 60 x 40 cm kokoisesta valokuvateoksesta. Kaikki kuvat ovat taiteilijalle itselleen läheisiä lappilaisia puroja (arroyo) sekä vesimaisemia, jotka on peilattu. Tällöin jokaisesta teoksesta syntyy omanlaisensa musteläikkätesti.

– Vesi on aina kiinnostanut minua elementtinä, jonka vuoksi on ollut luonnollista alkaa tutkia vettä ja varsinkin sen reflektiota maailmasta kameran avulla. Kokemuksen mukana tuoma kuvankäsittely on tuonut vesitutkielmaan oman lisänsä. Itse peilausidea Arroyo -teoksiin syntyi kuitenkin sattumalta. Sattuma onkin yksi parhaista valokuvaajan työkavereista, kertoo Muotka.

Anna Muotka (s. 1990) on valokuvaaja (VAT) ja kuvataidekasvatukseen erikoistuva kasvatustieteiden maisteriopiskelija Lapin yliopistosta, jolle sydäntä lähellä ovat värikkäät luontoaiheiset Lappi-kuvat. Osa teoksista on ollut aikaisemmin esillä Tiera-valokuvaajaryhmän yhteisnäyttelyssä Ivalossa kesällä 2015. Kaikki teokset ovat ostettavissa.

Lisätietoja:
Anna Muotka, annamuotkaphotography(at)gmail.com


Galleria Hämärä

Muotoilualojen 1. vuosikurssin opiskelijat:
Oi maamme muodokas Suomi
– suomalaisen muotoilun tulevaisuus
7.9. – 28.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 6.9.2017 klo 17.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

oimaammemuodokas_web.jpg
Työskentelyä Orientaatio muotoiluun -kurssilla. Kuva: Krista Kuusela

Osaammeko ennustaa miten maailma muuttuu? Millaiseen muottiin muotoilualojen olemus muovautuu? Entä miten nämä kaksi muuttujaa vaikuttavat toinen toisiinsa – vai vaikuttavatko? Lapin yliopiston ensimmäisen vuosikurssin muotoilualojen opiskelijoista koostuva kokoonpano suuntasi katseensa kaukaisuuteen nähdäkseen millaisia muutoksia, mullistuksia ja mahdollisuuksia tulevaisuus saattaa parhaassa tai pahimmassa tapauksessa tuoda tullessaan.

Orientaatio muotoiluun -kurssin hengessä yli satapäinen joukko audiovisuaalisen mediakulttuurin, graafisen suunnittelun, sisustus- ja tekstiilisuunnittelun, teollisen muotoilun sekä vaatesuunnittelun opiskelijoita yhdisti luovuutensa. Taiteen keinoja hyödyntäen he kanavoivat tulevaisuuden visionsa 100 x 140 x 5 kokoisille kapalevyille. Näyttely raottaa nyt verhoa muotoilualojen uusien opiskelijoiden mielenmaisemaan.


oimaammemuodokas_web2.jpg
Kuva: Krista Kuusela

Teokset pyrkivät sekä herättämään kysymyksiä ja keskustelua, että tarjoamaan vaihtoehtoisia ratkaisumalleja suomalaisen muotoilun huomista koskeviin haasteisiin. Teokset peilaavat tätä aikaa ja tämän ajan valossa avataan tulevaisuuden tunneli katsojan silmien eteen. Vaikka yhteistä teemaa lähestyttiin useasta eri tulokulmasta, on näyttelyn sisältö kiteytettävissä muutamiin avainmuuttujiin, jotka toistuvat teoksesta toiseen ja jotka voivat olla ratkaisevassa asemassa suomalaisen muotoilun tulevaisuudesta puhuttaessa. Avainasioita ovat ympäristöystävällisyys, kestävä kehitys, hyvinvointi, arktinen luonto , ilmastonmuutos, teknologian ja kulttuurin symbioosi, kierrätys, eettiset arvot, globalisaatio, kotimaisuus, monialainen yhteistyö, kansainvälisyys, monikulttuurisuus sekä henkisyys.

Lisätietoja:
Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fi
Pinja Metsäkoivu, pinja.metsakoivu(at)ulapland.fi
Päivi Rautajoki, paivi.rautajoki(at)ulapland.fi
Max Juntunen, max.juntunen(at)ulapland.fi
Ritva Jääskeläinen, ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi


Galleria Kilo

Ella Haataja: Milloin on aikaa?
7.9. – 28.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 6.9.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

ellahaataja_web.jpg
Ella Haataja: teos sarjasta Milloin on aikaa?. 2017. 10 x 14 cm. Kuva: Ella Haataja

– Minulla ei ole ollut aikaa. Ei aikaa edes maalata. Aina olisi pitänyt olla tekemässä jotain muuta, jotain hyödyllistä ja järkevää, Ella Haataja kuvailee näyttelynsä lähtökohtia.

Hän päätti uhmata kaikkia suoritusyhteiskunnan lakeja ja maalata silloin, kun kiire ja stressi olivat kovimmillaan. Silloin, kun maailma ei näyttänyt tarjoavan siihen ainoatakaan hyvää syytä. Silloin, kun oikeasti taidetta tarvitsisi juuri eniten. Pieniä hetkiä taiteelle löytyi sieltä täältä ja silloin hän maalasi. Kiireesti, mutta kuitenkin.

Ella Haataja on viidennen vuosikurssin kuvataidekasvatuksen opiskelija. Hänen näyttelynsä on osa Taidekasvatuksen syventävä taideproduktio -kurssia. Kiireestä ja ajan puutteen kokemuksesta syntyi kymmenistä pienistä maalauksista koostuva Milloin on aikaa? -teossarja. Kokonaisuus on maalattu sekatekniikalla lastulevyille akryyli -ja öljyvärejä käyttäen.

Lisätietoja:
Ella Haataja
ella.haataja(at)hotmail.com
+358 40 090 1972


Galleria Lyhty

Kaisa Lenkkeri: TITITYY
7.9. – 28.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 6.9.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

kaisalenkkeri_web.jpg
Kaisa Lenkkeri: yksityiskohta teoksesta Valepukuisia munauksia. 2017. Sekatekniikka. Kuva: Kaisa Lenkkeri

Entä jollei tule kultamunia? Vaikka todella yrittää. Titityy -näyttely käsittelee riittämättömyyden tunnetta – sitä, kun haluaisi antaa, osata ja jaksaa enemmän – ja mielikuvitusta ja leikkiä, joilla nauraa vaatimuksille. Näyttelyn kolme teosta ovat täyttä harkintaa ja oksennusta, laiskuutta ja maanisuutta sekä vastuuta ja hulluutta.

Kaisa Lenkkeri kuluttaa vielä vuoden yliopiston lattioita kuvataidekasvatuksen opiskelijana. Hän ei osaa päättää, ottaako elämän turhan vakavasti vai liian kevyesti. Tämä hankaustilanne muni tämän näyttelyn.

Lisätietoja:
Kaisa Lenkkeri
kaisa.lenkkeri(at)gmail.com


Galleria Kajo

Piritta Huhtanen ja Elisa Luhtaniemi:
Uguus & Uggos
7.9. – 28.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 6.9.2017 klo 18.00

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

uguusuggos_web.jpg
Yksityiskohtia Huhtasen ja Luhtaniemen näyttelyteoksista.

Uguus & Uggos on Huhtasen ja Luhtaniemen yhteisnäyttely, jonka yhdistävänä teemana toimii kaunis, ruma ja rumankaunis. Teokset ovat kokoelma taiteilijoita viehättävistä asioista ja kuvastavat näin ollen heidän ihanteitaan ja mielenkiinnonkohteitaan. Kontrastinsa takia ruma ja kaunis täydentävät toisiaan ja kulkevat käsi kädessä Huhtasen ja Luhtaniemen mielenmaisemissa. Kaunis tarkoittaa harvoin täydellisyyttä ja ruma vain epäviehättävää.

Näyttely esittelee Huhtasen ja Luhtaniemen käyttämiä eri tyylejä, tekniikoita ja työvaiheita. Se on poikkileikkaus heidän jokapäiväisestä taiteellisesta tekemisestään. Huhtanen ja Luhtaniemi korostavat varhaisten työvaiheiden tärkeyttä ja haluavat laskea taiteen tekemisen ja esittelyn rimaa rohkaisemalla muita taideintoilijoita. Kaikki tekijät joutuvat aloittamaan jostakin, ja hiottua ei saa aikaan ilman hiomista.

Huhtanen ja Luhtaniemi esittelevät näyttelyssään luonnoskirjojaan, pidemmälle vietyjä kokeiluja sekä viimeisteltyjä teoksia. Tekniikkaan sisältyy kaikenlainen piirtäminen ja maalaaminen, aina lyijykynästä akryylimaaliin. Sekatekniikka tuo mukaan myös kynsilakan ja glitterin. Pohjamateriaalina toimivat paperi, pahvi, puu ja lasi.

Lisätietoja:
piri.huhtanen(at)gmail.com
elisa.luhtaniemi(at)gmail.com


Galleria Kopio

3D3 researchers
28.8. – 28.9.2017

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

3d3_web.jpg
Valokuvakollaasi: Joanne Whalley ja Lee Miller. Kuva: Leila Lipiäinen

Funded by the Arts & Humanities Research Council (AHRC) The 3D3 Centre for Doctoral Training is a partnership between three UK universities; Falmouth University, Plymouth University and the University of the West of England, Bristol (UWE Bristol). Our focus is on fostering innovation through practice-led research in the creative and performing arts, especially in the interrelated fields of digital design, digital media and digital arts (including music and performance).

Each summer we take PhD students at the end of their first year on a training intensive to ask questions about the nature of artistic research, and to share best-practice in the generation and dissemination of new knowledges. Our generous colleagues at the University of Lapland offered to host this year's training intensive, which is such an exciting opportunity given the strongly established artistic research culture in Finland.

The work presented in this exhibition is from both students and staff connected to the 3D3 consortium, and is at various stags of development. Some of the work is in progress, some drawn from previous exhibitions and installations.

Featured in the exhibition are: Rupert Allan, Becalelis Brodskis, Ciaran Clarke, Becky Gooby, Richard Knight, Sarah Levinsky, Rod Maclachlan, Lee Miller, Tom Milnes, David Prior, Adam Russell, Amble Skuse and Joanne 'Bob' Whalley.

For more information / lisätietoja:
Jaana Erkkilä, jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi


LY / Viestintä / LP