SyvaanPaatyyn_550px.jpg
Yksityiskohta Essi Ranttilan teoksesta Gold digger. Akryyli kankaalle, 100 x 100 cm.

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioiden kevätkausi päätökseen kahden yhteisnäyttelyn voimin

12.5.2021

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avautuu kevään viimeinen näyttelykattaus. Gallerioissa Seinä, Hämärä, Kilo, Lyhty, Kajo ja Kopio nähdään kuvataiteen aineopintojen opiskelijoiden yhteisnäyttely. Galleria Kellarissa avautuu puolestaan Lapin yliopiston kokeellisen grafiikan pajan satoa esittelevä näyttelykokonaisuus. Avajaisia vietetään maanantaina 17. toukokuuta klo 18–19.30 turvavälit ja kasvomaskit muistaen. Näyttelyihin pääsee tutustumaan 12. kesäkuuta asti yliopiston aukioloaikojen puitteissa. Tervetuloa!

Galleriat Seinä, Hämärä, Kilo, Lyhty, Kajo ja Kopio

Syvään päätyyn
– Taiteellinen ajattelu ja ilmaisu 2020–2021
18.5.–12.6.2021
Avajaiset maanantaina 17.5.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


SyvaanPaatyyn_web2.jpg
Juulia Lempinen: Nimetön. Akryyli kankaalle, 150 x 90 cm.


Kuvataiteen aineopintoihin sisältyvän Taiteellinen ajattelu ja ilmaisu -kurssin opiskelijoiden yhteisnäyttelyssä sukelletaan syvään päätyyn. Syvänteessä jalat eivät ylety maaperään, jolloin vaihtoehtona on joko oppia uimaan tai upota.

Taiteen maailmassa uimisen seurauksena kurssilaiset ovat saaneet aikaan jännittäviä otantoja luovasta toteutuksesta. Siinä missä yksi on halunnut tutkia leikillisen ulottuvuuden venyvyyttään, on saattanut vieressä työskentelevä ystävä käsitellä sielunsa vaikeampia asioita.

Kokonaisuus on yhdistelmä ihania esteettisiä kutkutuksia ja kamaluutta osoittelevia tulkintoja. Rohkea voisi väittää, että tästä näyttelystä löytyy jokaiselle jotakin. Kellukkeiden käyttäminen näyttelytiloissa on sallittua.

Näyttelyssä ovat mukana taiteiden tiedekunnan opiskelijat Sandra Bencomo, Emmi Emilia, Juho Jusslin, Anni Keskipoikela, Ruu Kumpulainen, Juulia Lempinen, Mirjami Perämäki, Hanna Postma, Essi Ranttila, Venla Sillanpää, Riina Tervo ja Tommi Yläjoki.

Taiteellinen ajattelu ja ilmaisu -kurssin ohjaajina ovat toimineet apulaisprofessori Kalle Lampela, lehtori Tom Engblom ja tuntiopettaja Henri Hagman.

Lisätietoja
Tommi Yläjoki, tylajoki(at)ulapland.fi
Essi Ranttila, essi.ranttila(at)gmail.com
Juulia Lempinen, julempin(at)ulapland.fi
Kalle Lampela, 040 4844229, kalle.lampela(at)ulapland.fiGalleria Kellari

Kokeellista grafiikkaa Kellarissa
18.5.–12.6.2021
Avajaiset maanantaina 17.5.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


KokeellistaGrafiikkaaKellarissa_web1.jpg
Bea-Sofia Limnell ja Reetta Sutinen linokaiverruksia telaamassa.


Lapin yliopiston grafiikan paja on täyttynyt jälleen grafiikan eri tekniikoin tehdyistä laatoista ja vedoksista. Ilmassa on painovärin tuoksun lisäksi innostusta ja nähtävillä on monia upeita onnistumisia. Välillä on pohdittu ratkaisuja yksin ja porukalla. On annettu ohjeita, ideoita ja kannustettu kokeilemaan. Vain tekemällä ja uutta kokeilemalla saa aikaan vedoksia, joiden voi sanoa olevan kokeilevaa grafiikkaa.

On tehty carborundum-grafiikkaa, linoleikkausta, frottaageja, kaiverrettu ja piirretty laattoja, vedostettu syväpainopaperille ja japaninpaperille. On keitetty tärkkelysliimaa, joka mahdollistaa chine collé tekniikan sekä opittu kalkkeripaperin käyttöä. Tärkeintä on ollut oppia uutta ja nauttia siitä.


KokeellistaGrafiikkaaKellarissa_web2.jpg
Ida Takalon grafiikan vedoksia kuivumassa.


KokeellistaGrafiikkaaKellarissa_web3.jpg
Yksityiskohta Bea-Sofia Limnellin carborundum-vedoksesta.


KokeellistaGrafiikkaaKellarissa_web4.jpg
Ella Hurme kaivertaa.


Mukana näyttelyssä ovat taiteilijat Ella Hurme, Anna Kainulainen, Bea-Sofia Limnell, Maria Patrikainen, Niko Seppälä, Reetta Sutinen, Ida Takalo ja Veera Väisänen. Kurssin ohjauksesta vastasi näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.

K-kerroksessa sijaitsevaan Galleria Kellariin pääsee vierailemaan F-talon aulasta hissillä tai kierreportaita käyttäen – tervetuloa!

Lisätietoja:
Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP