Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avautuu kuusi näyttelyä osana 22.–28.3.2021 järjestettävän Arctic Design Weekin ohjelmaa. Näyttelyihin pääsee tutustumaan 23.3.–8.4.2021 välisenä aikana yliopiston aukioloaikojen puitteissa. Tervetuloa terveenä ja kasvomaski muistaen!
Gallerioissa Hämärä, Lyhty ja Kajo avautuu taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja alumnien teoksia esittelevä Desolation – Design from Isolation -näyttelykokonaisuus. Näyttelyn teokset tuovat esille pandemia-ajan vaikutuksia muotoilijan arkeen.
Galleria Seinässä nähdään Markus Tornbergin pro gradu -tutkielman taiteelliseen osioon kuuluvia kuvia ja niiden luovaa taiteellista prosessia esittelevä näyttely.
Galleria Kilossa avautuu puolalaisen taiteilija Misia Siennickan eri tieteenaloja yhdistelevä, oman identiteetin etsimistä tarkasteleva näyttelykokonaisuus.
Galleria Kopiossa nähtävä Henni Kuvajan pro gradu -tutkielmaan liittyvä näyttely esittelee käsillä tehtävää muotoilutyötä vaatteen suunnittelussa ja ideoinnissa sekä suunnitteluprosessiin sisältyvää hiljaista tietoa.
Galleria Kellariin tulee esille muotoilualojen opiskelijoiden tekemiä postereita vuosien 2020 ja 2021 Muotoilukohteiden kulttuurinen tulkinta -kursseilta.
Lisäksi F- ja E-talojen välisessä lasikäytävässä nähdään syksyllä 2022 Rovaniemellä ensi-iltaan tulevan Karvalakkioopperan tuotantoon osallistuneiden suunnittelijoiden taiteellista taustatyötä puvustuksen parissa esittelevä näyttelykokonaisuus.
Galleriat Hämärä, Lyhty ja Kajo
Desolation – Design from Isolation
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muotoilunäyttely
23.3.–8.4.2021
F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Vuosi 2020 on jäänyt historiaan poikkeuksellisena vuotena. Uusi normaali ja siihen sopeutuminen toimivat
Desolation – Design from Isolation -muotoilunäyttelyn lähtökohtana. Näyttely tuo esille pandemia-ajan vaikutuksia muotoilijan arkeen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja alumnien teosten kautta. Näyttelyn on suunnitellut ja tuottanut monialainen ryhmä taiteiden tiedekunnan kolmannen vuosikurssin opiskelijoita.
Näyttely järjestetään osana Arctic Design Week -muotoiluviikkoa Lapin yliopiston Lyhty, Hämärä ja Kajo -gallerioissa sekä virtuaalisena myöhemmin tiedotettavassa osoitteessa.
Lisätietoja:
Oona Örmä, Desolation-projektiryhmän koordinaattori, oorma(at)ulapland.fi
Jenni-Liisa Yliniva, Yliopisto-opettaja, Sisustus- ja tekstiilimuotoilu, 040 484 4376, jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi
Galleria Seinä
Markus Tornberg:
Luovuuden ydinprosessia etsimässä
23.3.–8.4.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Markus Tornberg:
Farewell Darling, yksityiskohta teoksesta. 2020. Hiili ja sekatekniikka paperille. 40 x 30 cm.
Näyttelyssään Markus Tornberg esittelee pro gradu -tutkielmansa taiteellisen osion yhteydessä tekemiään kuvia.
Tornberg on tutkinut autoetnografisesti omaa luovaa taiteen tekemisen prosessiaan ennakkoluulottomasti ja kokeellisesti kehittelemänsä uudentyyppisen hiilipiirustuksen ja sekatekniikan keinoin. Tavoitteena on ollut luoda aineistojen pohjalta teoreettinen malli, jonka pohjalta ideoidaan luovuuteen ohjaavaa ja innostavaa oppimateriaalia kuvataidekasvatukseen.
Näyttelyyn on valittu osa tutkimusprosessin aikana syntyneistä teoksista, joiden kuvamaailmoissa tarkastellaan esittävän, figuratiivisen ja abstraktin symbioosia. Kaiken taidetekemisen lähtökohtana ja perusperiaatteina Tornbergilla on mahdollisimman vapaa ilmaisu tietyssä rajatussa viitekehyksessä, nopea intuitiivinen työskentely ja alitajunnasta tajunnanvirtana nousevat ideat. Hän onkin innovatiivinen uuden etsijä ja kokeilija.
Tornberg opiskelee toista vuotta kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijana Lapin yliopistossa ja on valmistumassa vuoden 2021 aikana.
Lisätietoja:
Markus Tornberg, make.tornberg(at)gmail.com, 044 539 7993
Galleria Kilo
Misia Siennicka:
Slavoik
23.3.–8.4.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Kuva: Misia Siennicka
Eri tieteenaloja yhdistelevä
Slavoik-näyttely tarkastelee oman identiteetin etsimistä. Puolalaisen taiteilija Misia Siennickan (s. 1995) tutkimusmatka käynnistyy uudelleen asutetulta Ala-Sleesian alueelta Puolasta, minne vanha kansankulttuuri ei enää kulkeutunut aluetta uudelleen asuttaneiden ihmisten mukana. Musiikkitraditioiden innoittamana Siennicka lähtee matkalleen slaavilaista ja saamelaista kansanperinnettä tutkimalla, löytäen lopulta nykyaikaisia tapoja soveltaa niitä. Tulkitsemalla uudelleen kuvioita kudotuista nauhoista ja muinaisista symboleista sekä yhdistämällä niiden muotokieltä syntyy yksi, kahta eri maailmaa yhdistävä universumi.
Ala-Sleesiassa varttunut taiteilija ei ole koskaan saavuttanut omakohtaista kokemusta kulttuurisesta identiteetistä, joka olisi siirtynyt perimätietona sukupolvelta toiselle. Hän aloitti unohdettujen kansanperinteiden tutkimisen 18-vuotiaana osallistuttuaan slaavilaiselle kansanmusiikkiperinteelle ominaista laulutekniikkaa ”white voicea” opettaviin työpajoihin. Sittemmin hän on ollut mukana useissa kansanmusiikkiprojekteissa.
Misia Siennicka opiskelee Arctic Art and Design -maisteriohjelmassa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän on aiemmin valmistunut arkkitehdiksi Wrocławin teknillisestä yliopistosta. Äänistä, kuvista ja maisemista inspiraationsa hakeva taiteilija on laulanut ja luonut lapsuudestaan lähtien.
Galleria Kopio
Henni Kuvaja:
Hiljaisuuden äärellä
23.3.–8.4.2021
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Hiekka-puvun muotoiluprosessia, 2020. Kuva: Henni Kuvaja
Hiljaisuuden äärellä -näyttely kuuluu Henni Kuvajan pro gradu -tutkielmaan, jossa hän tutkii vaatetussuunnitteluun kuuluvaa käsillä tehtävää muotoilua (draping) vaatteen suunnittelussa ja ideoinnissa sekä suunnitteluprosessiin sisältyvää hiljaista tietoa.
Muotoilu on vaatetussuunnittelussa käytetty vaatteen kolmiulotteinen suunnittelutapa, jossa suunnittelija käsittelee kangasta muotoillen ja asetellen sitä mallinukelle tai suoraan ihmiselle.
Innoituksen muotoilun tutkimiseen Kuvaja sai aiemmissa AMK-opinnoistaan. Näyttely esittelee gradun aineistona toiminutta suunnitteluprosessia ja sen aikana valmistetun puvun. Esillä on myös gradun teon ohessa kirjoitettuja runoja sekä gradua edeltäneellä syventävän vaatetussuunnittelun kurssilla muotoiltu juhlapuku.
– Prosessin aikana olen pohtinut hiljaisuutta ja hiljaisuuden kokemusta, jota haluan välittää pukujen ja runojen maailmasta, Kuvaja kertoo näyttelystään.
Henni Kuvaja on vaatetussuunnittelun maisteriopiskelija Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Tampereella juhlapukeutumisen parissa.
Lisätietoja:
Henni Kuvaja, henni.kuvaja(at)gmail.com
Galleria Kellari
Johtolankoja -posterinäyttely
23.3.–8.4.2021
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Johtolankoja -posterinäyttely esittelee kiinnostavia tulkintoja
arjen esineistä. Kollaasi opiskelijoiden Annu Kuivas, Eeva Vikki,
Eleonora Lakela, Ida Sarisalmi ja Jutta Luukkonen kuvista. 2020.
Pidämme usein arjen esineitä ja teoksia itsestäänselvyyksinä, vaikka niillä on paljon kerrottavaa ajasta ja kulttuurista. Ne ovat täynnä johtolankoja, joita tarkemmin tarkastellessa tarina alkaa hahmottua.
Näyttelyssä opiskelijat ovat valinneet itselleen merkittäviä teoksia ja arkipäivän esineitä tarkasteltavaksi. Tavoitteena on ollut tutun, rutiininomaisen, materiaalisen ja visuaalisen muotoilukohteen pukeminen sanoiksi sekä analysointi historiallisena ja ajallisena teoksena.
Muotoilukohteiden kulttuurinen tulkinta -kurssilla perehdyttiin kiinnostavien kohteiden analyysissä hedelmällisiin näkökulmiin, kuten esimerkiksi kulutus, kansallisuus ja sukupuoli. Näyttelyssä nähdään eri muotoilualojen opiskelijoiden tekemiä postereita vuosien 2020 ja 2021 kursseilta. Posterinäyttely perustuu opiskelijoiden tekemiin analyyttisiin esseisiin sekä niiden pohjalta käytyihin keskusteluihin.
Lisätietoja:
Ohjaavat opettajat
Milla Johansson (2020, 2021), milla.johansson(at)ulapland.fi
Maija Mäkikalli (2020), maija.makikalli(at)ulapland.fi
Lasiputki-näyttelytila
Mielikuvamatka Karvalakkilähetystön juurille
– oopperan pukusuunnittelun produktio
23.3.–8.4.2021
F- ja E-talojen välinen lasikäytävä, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Suunnittelutiimi kävi roadtrip-tutkimusmatkalla Kemijoen
vesivoimalaitoksilla 10.12.2020. Sääolot olivat kurjat, mutta
tutustuminen tapahtumapaikkoihin auttoi syventymään oopperan
mielenmaisemiin. Kuva: Riina Kaarlela
Kemijoen kulttuurituki ry ryhtyi vuonna 2017 suunnittelemaan vuoden 1979 Karvalakkilähetystöön liittyviin tapahtumiin perustuvaa oopperaa. Lähetystö nosti esille Kemijoen patoamisen, joka tuhosi Kemijoen ikivanhan ja elinvoimaisen lohenkalastuskulttuurin. Jokivarren miehet matkustivat kylmästä pohjoisesta karvalakit päässään junalla sateiseen Helsinkiin, marssivat näyttävästi oikeusministeriöön ja vaativat kalakorvauksia vuosikymmeniä eri oikeusasteissa pallotelluista oikeuksistaan. Tapaus aiheutti suurta kuohuntaa aikansa mediassa ja sai nimekseen Karvalakkilähetystö.
Näyttelyssä tuodaan yleisölle näkyväksi taustatyön luonne ja määrä suunniteltaessa vuoden 1979 tapahtumiin perustuvan tarinan puvustusta. Tutkimuksellisessa näyttelyssä on esillä postereita, jotka sisältävät muun muassa hahmosuunnitelmia, suunnitteluprosessin kuvausta, Karvalakkilähetystön historiaa sekä yleistä tietoa oopperapuvustuksesta. Suunnittelijat tuovat näin esille omia mietteitään ja mielikuvia libretosta sekä avaavat kuvallisin keinoin oopperan mielenmaisemaa.

Oopperan hahmoista on luotu moodboardeja tuomaan esille keskeisiä
mielikuvia, värimaailmaa ja puvustuksen tyylisuuntia. Kuva: Marika
Ylisirniö

Luonnoksissa on pyritty kuvaamaan libretosta esiin tulevia ajatuksia ja
mielikuvia sekä mahdollisia pukuinnovaatioita. Toteutustapa on ollut
vapaa. Kuva: Riina Kaarlela
Oopperan tuotantotiimi muodostuu lukuisista taidealan ammattilaisista ja harrastajista. Pukusuunnittelun käynnistää 2020–2021 Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun maisteriopiskelijoista koostuva tiimi. Oopperan ensi-ilta nähdään syksyllä vuonna 2022.
Näyttelyn tekijät ja pukusuunnittelijat:
Karolina Aho, Silvia Jurvansuu, Riina Kaarlela ja Marika Ylisirniö.
Projektin ohjaajat:
Professori Ana Nuutinen, yliopistonlehtori Johanna Oksanen ja yliopisto-opettaja Anu Kylmänen.
Oopperan tuotanto:
Sävellys Tapio Tuomela, libretto Sami Parkkinen, musiikki Lapin kamariorkesteri, videosuunnittelu Heikki Huttu-Hiltunen ja Visual Power/Otso Pakarinen, valosuunnittelu Jukka Huitila, pukusuunnittelu Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutusohjelma, kuoro Kaari-ensemle, kuoronjohtaja Saara Aittakumpu, tuotanto Kemijoen kulttuurituki ry, tuottajat Olli Tiuraniemi ja Jussi Merikanto.
Yhteistyökumppanit:
Suomen Kulttuurirahasto, Lapin rahasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Lapin kamariorkesteri, Rovaniemen taidemuseo, Rovaniemen kaupunki, Lapin yliopisto ja Lapin korkeakoulukonserni.
Lisätietoja:
Marika Ylisirniö, viestintäyhdyshenkilö, maylisir(at)ulapland.fi, 040 848 5426
Riina Kaarlela, projektipäällikkö, kaarlelariina(at)gmail.com, 044 970 0380
Lisätietoja oopperasta:
www.karvalakkiooppera.fi
Instagram: @karvalakkiooppera
LY / TTK / LP