Taide ja muotoilu
Kim_Saarinen_READ_web.jpg
Pysäytyskuva kansainvälisesti palkitun ohjaajan, elokuvaajan ja leikkaajan Kim Saarisen videoteoksesta (2022), jossa tutustutaan hänen menneisiin videotuotantoihinsa ja avataan filosofioita tuotantoprosessien taustalta. Teos nähdään muotoilualojen opiskelijoiden ja alumnien READ-yhteisnäyttelyssä. Kuva: Kim Saarinen

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioiden näyttelyt osana Arctic Design Weekin ohjelmaa

15.3.2022

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avautuu neljä näyttelyä osana 21.–27.3.2022 järjestettävän Arctic Design Weekin ohjelmaa. Avajaisia vietetään maanantaina 21. maaliskuuta klo 18–19.30, ja näyttelyihin pääsee tutustumaan 7. huhtikuuta asti Lapin yliopiston F-talon aukioloaikoina. Tervetuloa!

Gallerioissa Seinä, Hämärä, Kilo ja Lyhty avautuu tutkimusta, taidetta ja muotoilua yhdistävä READ-näyttelykokonaisuus, jonka toteutuksesta vastaa ryhmä taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoita.

Galleria Kajossa nähdään kulutusta ja kertakäyttöisyyttä pohdiskeleva Hanna Postman Trash Art -näyttely, jossa on esillä pääosin jätemateriaaleista valmistettuja osittain interaktiivisia teoksia.

Galleria Kopiossa avautuu Hanna Savolaisen pro gradu -tutkielmaan liittyvä Tuftattu-tekstiilitaidenäyttely, jossa tarkastellaan tuftaustekniikan mahdollisuuksia opetuksessa, materiaalitutkimuksessa, tuotannossa ja taiteelliseen työskentelyssä.

Galleria Kellariin tulee esille Teija Estabrookin maalauksia, jotka käsittelevät seksuaalisen hyväksikäytön traumaa, henkilökohtaisia kipeitä muistoja ja mielikuvia koetuista tapahtumista. 



Galleriat Seinä, Hämärä, Kilo ja Lyhty

READ – Inspiroidu ajattelemaan!
22.3.–7.4.2022
Avajaiset ma 21.3. klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


READ_web2.jpg
Näyttelyn visuaalisen ilmeen ovat suunnitelleet Meri Nyman ja Ella Partanen.


Lapin yliopiston gallerioissa Seinä, Hämärä, Kilo ja Lyhty avautuu tutkimusta, taidetta ja muotoilua yhdistävä näyttelykokonaisuus, joka kantaa nimeä READ (Research, Art and Design). Näyttelyn on järjestänyt ja koonnut ryhmä taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoita osana Arktinen muotoiluprojekti -kurssia.

Näyttelykokonaisuus esittelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan alumnien ja opiskelijoiden monialaista osaamista. Taiteilijat ja muotoilijat avaavat ajatuksiaan siitä, millä tavoin suunnitteluaktiviteetti nivoutuu yhteen tutkimuksen kanssa, ja miten opinnot ovat heijastuneet heidän omaan taiteelliseen tekemiseensä. Näyttelyvieraan on mahdollista kokea teoksissa muun muassa sitä, millä tavoin tekemisen kautta hankittu tieto muistuttaa tutkimusta.

Näyttelyyn osallistuvat taiteiden tiedekunnan opiskelijat Kaisu Kilpijärvi, Krista Kuusela, Topi Juusola ja Veera Helander sekä alumnit Antti Stöckell, Hanna Schroderus, Heidi Lintula, Janne Pekkala, Kim Saarinen, Maria Tuunanen ja Piritta Mettovaara.

Lisätietoja:
Elli Ojala, eojala(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Hanna Postma:
Trash Art
22.3.–7.4.2022
Avajaiset ma 21.3. klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Postma_TrashArt_web2.jpg
Hanna Postma: Yksityiskohta teoksesta, 2022. Kuva: Hanna Postma


Näyttelyn nimi, Trash Art, tiivistää Hanna Postman teosten teeman hyvinkin yksinkertaisesti. Kertakäyttöisyys ja kulutus ovat pohdituttaneet taiteilijaa jo useamman vuoden, joten teokset on valmistettu pääosin materiaaleista, jotka mielletään jätteeksi. Kierrättämällä olemassa olevia materiaaleja Postma pyrkii luomaan uutta jo olemassa olevasta ja pois heitettävästä. Osassa teoksista taiteilija on hyödyntänyt vanhojen teostensa materiaaleja ja käyttänyt ne uudelleen.

Katsoja voi pohtia mitä tutut materiaalit ovat alun alkujaan olleet ennen teoksiksi muuntumistaan. Samalla hänellä on myös mahdollisuus vaikuttaa teosten ilmeeseen, sillä osa teoksista on interaktiivisia. Katsoja saa ikään kuin leikkiä teoksella avaamalla ja sulkemalla sen yksityiskohtia. Näin on mahdollista vaikuttaa sekä teoksen ulkoasuun että omaan kokemukseensa teoksesta.

Taiteilijan toiveena on, että teokset saavat katsojan pohtimaan erilaisten jätemateriaalien potentiaalia taiteen tekemisen materiaalina, tai jopa miettimään omia kulutus- ja kierrätystottumuksiaan. Onko taiteen mahdollista vaikuttaa vaikka se ei olisikaan kokijasta ensisijaisesti vaikuttavaa? Voiko abstrakti taide herättää tunteita?

Lisätietoja:
Hanna Postma, hpostma@ulapland.fi



Galleria Kopio

Hanna Savolainen:
Tuftattu -tekstiilitaidenäyttely
22.3.–7.4.2022
Avajaiset ma 21.3. klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


HannaSavolainen_web.jpg
Työskentelyä tuftaustekniikalla työhuoneella, 2022. Kuva: Hanna Savolainen


Näyttely on osa Hanna Savolaisen pro gradu -tutkielmaa, joka on materiaalitutkimusta tuftaustekniikan keinoin. Taiteellinen työskentely covid-19-epidemian aikana on pysäyttänyt ja mahdollistanut lumoutumisen pohjoisen luonnon kauneuteen, joka on inspiroinut värien, materiaalien ja muotojen erilaisiin tuftauskokeiluihin.

Taiteellisen työskentelyn avulla halutaan selvittää, millaisia mahdollisuuksia tuftaustekniikka mahdollistaa opetukseen, materiaalitutkimukseen, tuotantoon sekä taiteelliseen työskentelyyn.

Hanna Savolainen on Lapin yliopiston muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelman maisteriopiskelija, sisustus- ja tekstiilisuunnittelija sekä ammatillinen opettaja.

Lisätietoja:
Hanna Savolainen, hasavola(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Teija Estabrook:
Paljastuksia
22.3.–7.4.2022

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Estabrook_web2.jpg
Teija Estabrook: Trauma Klovni. 2022. akryyli paperille, 59 x 78 cm.


Naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, hyväksikäyttöä ja väkivaltaa on ollut esillä mediassa maailmanlaajuisesti #metoo-kampanjassa. Tapauksia nousee esille kuin sieniä sateella ja niin kulttuurin, urheilun kuin uskonnon parissa, jossa valta-asemaa käytetään väärin suhteessa sukupuoleen.

Valitettavasti todellisten kokemusten ääni jää usein kuulumatta ja seksuaalisen häirinnän, väkivallan seurauksena voi jäädä pysyvä jälki ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Näyttelyssä esillä olevat maalaukset kertovat seksuaalisen hyväksikäytön traumasta. Teokset käsittelevät henkilökohtaisia kipeitä muistoja ja mielikuvia koetuista tapahtumista.

Paljastuksia-näyttely koostuu seitsemästä akryylimaalauksesta, jotka on maalattu voimapaperille. Traumaattisten kokemusten maalaaminen ja kertominen syntyi pitkän kypsyttelyn jälkeen terapeuttini kannustamana. Seksuaalisen hyväksikäytön tapahtumista on kulunut aikaa ja olen elänyt traumaattisten oireiden kanssa pitkään. Traumaattiset kokemukset ovat vaikuttaneet merkittävästi psykofyysiseen hyvinvointiin toimintakykyä heikentävästi ja sosiaalisiin suhteisiin, Teija Estabrook kertoo.

– Vaikka kuvia maalaamalla ja kirjoittamalla joudun kohtaamaan vaikeita asioita itsessäni, uskon maalausten toimivan eheyttävänä osana luovaa prosessia. Koen olevani yksi ääni monien joukossa ja toivon kokemukseni rohkaisevan niitä, joiden ääni ei ole vielä päässyt esille. Hyväksikäytön aihetta on käsitelty todellisissa tilanteissa ja paikoissa pelkistetysti, mutta symbolisesti. Kokemukset nousevat iholle ja aiheuttavat häpeän sekä syyllisyyden itsetutkiskelua.

Teija Estabrook opiskelee Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa taiteen maisterin tutkintoa. Hän asuu Oulun seudulla ja työskentelee opintojen ohessa Kempele Akatemian kuvataiteen harrastajien opettajana. Maalatut kuvat ja niiden sanalliset kertomukset ovat tutkimisen ja arvioinnin kohteena Estabrookin pro gradu -tutkielmassa.

Lisätietoja:
Teija Estabrook, testabro(at)ulapland.fi, teija.estabrook(at)gmail.com


LY / TTK / LP