Uutiset 2019
 
kuvata_tuumaustauko_linna_web.jpg
Marita Linna: yksityiskohta teoksesta Tuumaustauko. 2013. Öljy, 46 x 38 cm. Teos esillä Lapin kuvataideopettajat Kuvata ry:n 20-vuotisjuhlanäyttelyssä Seinä- ja Kajo-gallerioissa.

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa juhlavuosinäyttelyitä, valokuvia, videotaidetta ja värikynätöitä

9.10.2019

F-talon gallerioissa nähdään lokakuun lopulla viisi uutta näyttelyä. Syksyn kolmas näyttelykattaus tarjoaa koettavaksi sekä Lapin kuvataideopettajat Kuvata ry:n että Lapin yliopiston teollisen muotoilun koulutusohjelman juhlavuosinäyttelyt. Kuvata ry juhlii 20-vuotista kuvataideopetuksen edunvalvontataivaltaan Seinä- ja Kajo -gallerioissa. Lapin yliopiston teollisen muotoilun koulutusohjelman 25-vuotista matkaa läpi muotoilumaailman murrosten juhlistetaan puolestaan Kilo- ja Kopio-gallerioissa. Lisäksi Hämärä-, Lyhty- ja Kellari-gallerioissa avautuvat valokuvia, videotaidetta ja värikynätöitä esittelevät opiskelijoiden näyttelyt. Tervetuloa avajaisiin maanantaina 14. lokakuuta klo 18!


Galleriat Seinä ja Kajo

Täytyy kuvata
– Kuvataideopettajien 20-vuotisjuhlanäyttely
15.–31.10.2019
Avajaiset maanantaina 14.10.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


kuvata_nimetontie2_mulari_web.jpg
Mari Mulari: Nimetön tie II. 2017. Akryyli kankaalle, 121 x 155 cm.


Lapin kuvataideopettajat Kuvata ry perustettiin 20 vuotta sitten tukemaan Pohjois-Suomen kuvataideopettajia työssään, ajatusten vaihdossa sekä kuvataidekasvatuksen edunvalvonnassa. Pitkien etäisyyksien maakunnassa kollegoiden tapaaminen on harvinaista iloa. Lapin kuvataideopettajat kokoavat voimansa muutaman vuoden välein yhteisnäyttelyiden merkeissä.

Tänä syksynä heillä on hyvä syy iloiseen jälleennäkemiseen, sillä yhdistys juhlii 20-vuotista taivaltaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Seinä- ja Kajo-gallerioissa 15.–31. lokakuuta. Juhlanäyttelyn teemana on monimerkityksellisesti Täytyy kuvata. Tällä tarkoitetaan itseilmaisun ja mielipiteen riemua sekä vapautta ja voimauttavaa omaa tilaa vastapainona koulutyölle.


kuvata_seija_muumi_web.jpg
Seija Ulkuniemi: Muumi the Moneymaker. 2019. Digitaalinen akryylilasipäällysteinen valokuva alumiinille, 40 x 60 cm.


Toisena näkökulmana korostuu kuvataideopettajien toimintaan kuuluva edunvalvontatyö, jota mikään muu ryhmä ei toteuta heidän puolestaan. Milloin ovat olleet vaarassa kuvataidepainotteiset luokat tai kuvataidekoulun rooli, milloin taas valtakunnallisen tuntijaon myötä vähentyneet taideopetuksen resurssit ja kuntakohtainen toteutuminen. Vuosien varrella yhdistys on monella tapaa ottanut kantaa kuvataidekasvatuksen asemaan.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta on kaikkia Lapin alueella toimivia kuvataideopettajia kokoava ja tukeva taho. He kokoontuvat yliopiston puitteissa erilaisten koulutusten ja hankkeiden parissa. Myös opetusharjoittelun ohjaus yhdistää heitä. Yliopistossa opiskelevat tulevat taidekasvattajat saavat jo opiskeluaikanaan tutustua monenlaisiin toimintakulttuureihin harjoitellessaan eri kouluilla. Erilaiset koulumuodot ja useat kuvataideopettajat tulevat tutuiksi. Omaa taidekasvatuskäsitystään voi muodostaa kokemusten ja kokeilujen perusteella.

Nyt on pienen juhlan aihe: täytyy ja saa kuvata!


kangastus_ronkko_web.jpg
Taina Rönkkö: Kangastus. 2019. Akryylimuste paperille, 38 x 56 cm.


Lisätietoja:
Tiina Särkelä, tiina.sarkela(at)roiedu.fi
Anniina Koivurova, anniina.koivurova(at)ulapland.fiGalleria Hämärä

Reetta Breilin:
Liikuttava voima
15.–31.10.2019
Avajaiset maanantaina 14.10.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


reetta-breilin_web.jpg
Reetta Breilin: Luja kurkotus. 2019. Mustesuihkutulostettu värifilmikuva, 80 x 80 cm.


Kuinka luonnon liike, sen voima ja nopeus näyttäytyvät meille ja suhteessa meihin? Liikuttava voima on tutkielma luonnon liikkeestä ja voimasta, jonka toivoisi jatkuvan vielä ikuisuuden.

Valokuvanäyttelyn aiheina ovat liikkuvat ja liikuttavat asiat luonnon ympäristöissä. Reetta Breilin on kuvannut lähteen pinnan väreilyä, pystyyn kuolleiden puiden pysähtyneisyyttä ja hänen siskonsa Hannan liikettä suhteessa ympäristöön.

Breilin on viidennen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija. Liikuttava voima on hänen valokuvauksen sivuaineopintojen loppuproduktio. Prosessi lähti liikkeelle syksyllä 2018, ja kuvat on toteutettu pääosin kesällä 2019. Näyttelyssä on esillä mustesuihkutulostettuja värifilmikuvia ja digitaalisia valokuvia siirrettynä koivuvanerille.

– Valokuvauksen sivuaineen loppuproduktiossani olen kuvannut Lapin luontoa, sen elinvoimaa ja asioita, jotka on vaikea sitoa mihinkään tiettyyn aikaan. Liikutun nähdessäni vanhan puun, joka on kasvanut jo ikuisuuden ja jatkaa nyt liikettään lahotessaan. Tutkin kuvissani luonnon liikkeen voimaa, herkkyyttä ja ajattomuutta sekä siskoni liikkeitä osana niitä, Breilin kertoo.

Lisätietoja:
Reetta Breilin
rbreilin(at)ulapland.fi
+358 40 734 9131Galleriat Kilo ja Kopio

TM25
– Lapin yliopiston teollinen muotoilu 25 vuotta -juhlanäyttely
15. – 31.10.2019
Avajaiset maanantaina 14.10.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


tm25-web.jpg
Teollisen muotoilun koulutusohjelma juhlistaa tuotteliaita vuosia elämyksellisellä näyttelyllä, juhlaseminaarilla ja iltakemuilla. Kuva: Milla Johansson


Teollisen muotoilun koulutusohjelman taival Lapin yliopistolla on tullut kunnioitettavaan 25 vuoden ikään. 25-vuotista matkaa juhlistetaan maanantaina 14.10. klo 18 Kilo ja Kopio -gallerioissa avautuvalla näyttelyllä sekä seminaarilla ja iltajuhlalla keskiviikkona 23.10. yliopiston F-talolla. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lapin yliopiston teollinen muotoilu on aina seurannut tiiviisti sekä yhteiskunnan että teknologian kehitystä, ja uusia muotoilun osaajia on valmistunut muun muassa metsäteollisuuden, viestintäteknologian, terveysalan ja liikuntapalvelujen tarpeisiin.

Koulutusohjelma on ollut mukana ICT-alan nousussa Suomessa, mihin kuuluvat sekä 1990-luvun laatikkomaiset GSM-puhelimet – tuon ajan huipputeknologiaa – että tämän päivän virtuaalisovellusten vuorovaikutussuunnittelu.

Ajanjakson kuluessa on nähty niin muotoilumaailman murros kuin teknologian tuomat uudet sovellusalueet. Perinteisen tuotemuotoilun rinnalle ovat nousseet palvelumuotoilu ja vuorovaikutussuunnittelu.

Koulutusohjelma on näkynyt lähes vuosittain Helsingissä järjestettävillä Habitare-messuilla esitellessään nuorten muotoilijoidensa taidonnäytteitä. Viime vuosia ovat sävyttäneet muotoilumessut Milanossa ja New Yorkissa, aktiivinen kansainvälinen tutkimusyhteistyö sekä arktisen muotoilun vahva nousu.

TM 25 -juhlaseminaari järjestetään keskiviikkona 23.10. Lapin yliopiston Esko ja Asko-salissa klo 13–16. Seminaarin jälkeen kokoonnutaan iltajuhlaan ravintola Petronellaan. Iltajuhla alkaa juhlajuomien kippistelyillä klo 18, minkä jälkeen ohjelmassa on työpajoja sekä rentoa meininkiä juhlateeman ympärillä. Illanviettoa rytmittävät koulutusohjelman omat DJ:t.

Lisätietoja:
Prosessori Jonna Häkkilä
jonna.hakkila(at)ulapland.fi
+358 40 484 4203
Yliopisto-opettaja Milla Johansson
milla.johansson(at)ulapland.fi
+358 40 482 8278Galleria Lyhty

Emilia Laatikainen:
Järjestä nuoruus
15. – 31.10.2019
Avajaiset maanantaina 14.10.2019 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


emilialaatikainen_web.jpg
Emilia Laatikainen: Järjestä nuoruus. 2019. Videoteos.


Järjestä nuoruus -videoteoksen pyrkimyksenä on laittaa asioita järjestykseen. Ihminen oppii elämänsä alkuaikoina kirjaimet, joita yleensä luetellaan aakkosjärjestykseksi kutsutulla tavalla. Kirjaimet kerääntyvät pikkuhiljaa yhtenäisiksi joukkioiksi ja niistä muodostuu sanoja.

Teoksessa tarkoituksena oli ottaa etäisyyttä sanoihin, mutta tosiasiassa niiden sisällä olevia tunteita ei voi välttää. Sanat ovat sanoja, mutta niiden taustalla on kipeitä, iloisia, vauhdikkaita, tummia ja pelottaviakin asioita.

Emilia Laatikainen on viidennen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija. Järjestä nuoruus -teos tulee olemaan esillä myös Amos Rexissä Generation 2020 -näyttelyssä keväällä 2020.

Lisätietoja:
Emilia Laatikainen
emilia.laatikainen(at)gmail.comGalleria Kellari

Emilia Laukkarinen:
01…alku
15. – 31.10.2019
Avajaiset maanantaina 14.10.2019 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


kuva1_laukkarinen_web.jpg
Emilia Laukkarinen: Tyytyväinen. 2019. Värikynät.


01…alku
-näyttelyyn on kerätty yhden vuoden aikana toteutettuja värikynätöitä. Työt kertovat arkisista hetkistä ja kohtaamisista, jotka ovat kiehtoneet taiteilijaa. Projektin tavoitteena on ollut taiteilijan henkilökohtainen taiteellinen kasvu.

Emilia Laukkarinen opiskelee kuvataidekasvatusta toista vuotta Lapin yliopistossa. Taiteen tekemisessä häntä kiinnostaa omien kokemusten käsittely, sekä vasta löydetty taito katsoa ja tutkia maailmaa piirtäen. 01…alku on Laukkarisen ensimmäinen näyttely.

Lisätietoja:
Emilia Laukkarinen
elaukkar(at)ulapland.fiLY / TTK / LP