Taiteiden tiedekunnan Kajo-gallerioiden näyttelyt
23.5.2012
Taiteiden tiedekunnan näyttelyissä pohditaan turvallisuutta ja turvattomuutta, visualisoidaan runoja, kuljetaan mukana päivien liikkeessä ja avataan matkalaukullinen muistoja Japanista. Näyttelyt ovat esillä 31.5.2012 saakka.
Galleria Kajo 1
Kirsi Myllykoski
Kotiloita, lokeroita, ikkunoita – Maalauksia turvallisuudesta ja turvattomuudesta
Kuvataidekasvatuksen opiskelija Kirsi Myllykoski käsittelee töissään turvallisuuden tunnetta ja ihmiselle ominaista tapaa hakeutua turvaan ja käpertyä suojaan, piiloutua pelottavalta.
Keskeisimpiä teosten ajatuksia ovat etäisyys ja läheisyys. Teokset pohtivat toisaalta turvallisuutta ja pelkoa, toisaalta ihmisen yksinäisyyttä ja itsenäisyyttä. Ne kysyvät, voiko yksin olla turvassa ja ovatko ihmiset onnellisempia omissa lokeroissaan?
Näyttely koostuu kankaille maalatuista, osittain kollaasinomaisista sekatekniikkamaalauksista. Päätekniikkana ovat akryylimaalit, joita on yhdistetty erilaisiin materiaaleihin. Kodinomaista turvallisuutta voidaan löytää käytetyistä materiaaleista, kuten erilaisista kankaista, virkatuista käsitöistä, kuluneista papereista ja punaisesta villalangasta. Näyttelyn työt ovat Myllykosken kuvataiteen sivuaineen lopputöitä.
Heidi Hämäläinen ja Pirita Mäntysalo
Runokasvot – Poem Faces
Heidi Hämäläisen ja Pirita Mäntysalon teokset visualisoivat runoja. Molemmat ovat kirjoittaneet runoja yli kymmenen vuotta ja näyttelyssään he antavat kasvot joillekin runoilleen akryylimaalauksina ja kollaaseina.
Heidi Hämäläinen on valinnut muutamia parhaita runojaan ja luonut niille kasvot sekatekniikalla ja kierrätysmateriaaleja käyttäen. Vaikka aiheet ovatkin henkilökohtaisia ja omasta elämästä kumpuavia, voi katsoja löytää sisällöstä jotain omaa. Runot, ja siten myös teokset, käsittelevät ihmisen ajatuksia ja tuntemuksia.
Pirita Mäntysalo on maalannut kasvot ja ilmeen sille maailmalle, joka hänen kirjoittamistaan runoista huokuu. Maalausprosessin aikana on palattu vanhojen runojen kautta teini-iän tunnemyrskyihin ja etsitty omaa itseä. Samaan aikaan rinnalla on ollut jo kerran kuljettu polku kohti aikuisuutta. Unohdettujen runojen teemoina ovat inhimilliset tunteet ja erehdykset.
Galleria Kajo 2
Anni Oja
Liikkeessä
Kuvataidekasvatuksen opiskelija Anni Ojan näyttely on taitelijan henkilökohtainen pohdinta päivien kulusta, ajatuksien virrasta ja värittyvistä muistoista. Päivät koostuvat yksityiskohdista toistuvassa liikkeessä, muutoksesta ja silti jatkuvuudesta. Yksinkertaisuudessaan liike on väistämätön: sitä ei voi suunnitella eikä hallita, sen voi ainoastaan hyväksyä. Päivät tulevat ja menevät, tahtoi tai ei, aivan kuten nappi, joka katoaa jonkun toisen löydettäväksi.
Näyttely koostuu yli kuudestasadasta värikkäästä keraamisesta napista, jotka muodostavat yhden kokonaisuuden gallerian seinälle. Teos on abstraktia värileikkiä, pieniä yksityiskohtia ja käsillä työskentelyn ylistämistä: kadotettuja ja löydettyjä aarteita – ihania nappeja.
Näyttely on Anni Ojan kuvataiteen sivuaineopintojen päättötyö.
Lisätietoja:
Anni Oja, p. 050 516 9897, annioja(at)ulapland.fi
Galleria Kajo 3
Anni Keränen
Matkalaukullinen Japania
Japanilaisten turistien tiedetään ottavan matkoillaan paljon valokuvia, jotta he voivat jälkikäteen muistella ja elää matkansa uudelleen kuvien kautta. Myös Anni Keräselle karttui suuri määrä valokuvia hänen ollessaan opiskelijavaihdossa Japanissa, Asahikawan kaupungissa, talvella 2009–2010. Teknologia kuitenkin petti ja hän menetti suurimman osan valokuvista. Näyttelyssään Keränen palaa vaihtoaikansa muistoihin Japanista tuomiensa tavaroiden kautta ja esittelee osan hienoimmista muistoistaan.
Näyttelyt ovat esillä 31.5.2012 asti.
Lapin yliopisto, Taiteiden tiedekunta, Rotko
Siljotie 2, 96100 Rovaniemi
Aukioloajat:
Ma–pe 7.30–19.00, la 8.00–15.00, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu
LaY/Viestintä/SV