Uutiset 2010

Taiteiden tiedekunnan gallerioiden marraskuun näyttelyt

29.10.2010

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa on esillä marraskuussa maisema-aiheisia maalauksia, kuvakonstruktioita, perinteistä japanilaista katazome-värjäystekniikkaa hyödyntäviä töitä sekä eri materiaaleja yhdisteleviä asusteita.

Galleria Valo
Maalauksia: vieraileva taiteilija Anne Tompuri

Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin säätiön vierailevalla taiteilijalla Anne Tompurilla on esillä Galleria Valossa kaksi maisema-aiheista maalausta, jotka ovat kooltaan 395x145 cm ja 275x145 cm. Teokset on maalattu guassilla ja pigmentillä kankaalle tänä vuonna.

Anne Tompuri on syntynyt Lappeenrannassa 1958. Hän debytoi taiteilijana Kymen läänin nuorten näyttelyssä Imatralla 1985. Anne Tompuri valmistui taidemaalariksi Kuvataideakatemiasta 1987. Hän asuu ja työskentelee Lappeenrannassa.

Näyttelyn avajaiset ovat maanantaina 1.11.2010 klo 18.00, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, F-siipi, Rovaniemi.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
anne_tompuri (at) hotmail.com
www.annetompuri.fi

Galleria Kajo
Huone 3181: Lotta Linnamaa

Lotta Linnamaan viisi teosta kurkistavat vanhainkotilaitoksen asukkaiden arjen onnen hetkiin. Huoneensa oven Linnamaalle aukaisi viisi vanhainkodin asukasta kertomalla oman näkemyksensä laitosasumisen hyvistä puolista.

– Akryylillä ja öljypastelleilla pleksille maalaamani teokset ovat kuvakonstruktioita, joissa yhdistyy muotokuvamaalaus ja vanhainkodin valokuva-albumeja hyödyntävä kuvamateriaali, Linnamaa sanoo.

Opintojen ohella Linnamaa on työskennellyt kesäisin eteläsuomalaisessa vanhainkotilaitoksessa. Näyttely toimii Linnamaalle linkkinä opintojen ja kesätyön välillä. Töissään Linnamaa tarkastelee vanhainkodin arjen positiivisia, iloisia, hauskoja ja onnellisia hetkiä. Teoksissa saavat puheenvuoron vanhukset itse.

– Vanhuksille onnea tuottavat mm. järjestetty viriketoiminta, vierailevat omaiset, asukkaiden välinen yhteisöllisyys, turvallisuus ja rutiinit sekä mahdollisuus yksityisyyteen ja rauhoittumiseen. Töissäni pohdin, kuinka suurta osaa nämä onnen hetket näyttelevät loppujen lopuksi laitoksen arjessa ja paljastavatko onnen kuvaukset samalla jotakin ilmiön kääntöpuolesta, Linnamaa sanoo.

Näyttely on osa Linnamaan kuvataiteen sivuainetta, ja se on toteutettu Praktikum II -kurssin yhteydessä.

Lisätietoja:
lottalinnamaa (at) gmail.com

Galleria Katve
Meri on japaniksi umi: Heidi Lehto

Heidi Lehdon teosten teemana on rakkaus veteen, erityisesti mereen, sen aaltoihin ja sateeseen.

– Perheelläni on kesämökki Turun saaristossa. Mökki on minulle erityinen paikka, jonka kanssa olen saanut kasvaa aikuiseksi. Saaren ympärillä oleva meri on kaunis, leikkivä, mahtava, kimmeltelevä… ihan mitä vaan. Meri kiehtoo ja kietoo, Lehto kuvaa.

Lehto nostaa töissään esille myös veden tarpeellisuuden ja ihmisen vähäisen kunnioituksen vesistöjämme kohtaan.

– Muistot ovat minulle tärkeitä, ne ovat elämäni tulkintoja, joissa mennyt, nykyisyys ja tulevaisuus yhdistyvät. Lisäksi ammennan aiheeni arkipäiväisistä kokemuksista sekä eri kulttuurien rikkauksista.

Lehto käyttää katazome-tekniikkaa, joka on perinteinen japanilainen värjäystekniikka. Tekniikka on säilynyt lähes muuttumattomana 1100-luvulta saakka. Lehto työsti näyttelyään viime kesänä Japanissa.

Näyttely on osa Heidi Lehdon pro gradu -tutkielmaa.

Lisätietoja:
Heidi Lehto, puhelin 041 502 3755
heidi (at) heidituulikki.com
www.heidituulikki.com

Galleria Kilo
Jäljet: Heidi Lehto

Jäljet -näyttelyssään Heidi Lehto pohtii, mitä arjen jälkiä jätämme. Hän on koonnut kultakin perheenjäseneltä arkisen jäljen näyttelyyn.

– Näyttelyn tarkoituksena on ilmentää ja nostaa esille perheen arvoa ja onnellisuutta. Perhe on kokonaisuus, jossa perheenjäsenet vaikuttavat toisiinsa sekä oppimiskenttä, jossa kohdataan ristiriitoja ja välitetään toisista.

Jäljet-näyttely on Heidi Lehdon kuvataiteen aineopintojen taiteellinen lopputyö.

Lisätietoja:
Heidi Lehti, puhelin 041 502 3755
heidi (at) heidituulikki.com
www.heidituulikki.com

Galleria Lyhty
IreneMikaela design IreneHäggkvist: Irene Häggkvist

Irene Häggkvistin näyttelyn suurin osa koostuu Milanon vaihto-opintovuosina 2009–2010 tehdyistä töistä. Näyttelyssä on esillä mm. poronnahasta ja palisanterivanerista tehty lopputyömallisto, jonka inspiraationa ovat toimineet Alvar Aalto ja pohjoiset juuret. Lisäksi esillä on pikkumustia, joiden leikkausten sisälle kiinnitetyt kirkkaat kristallit on valaistu laskosten sisälle asetetuilla led-valoilla.

– Näillä asuilla sain ensimmäisen palkinnon Swarovski Crystallized kilpailussa vuonna 2009. Asut on esitelty Istituto Marangonin Lontoon, Pariisi ja Milanon näytöksissä samana vuonna. Kilpailun seurauksena tein Wattensissa, Swarovskin tehtailla Itävallassa workshopin, josta tuloksena syntyi auton turvavyöstä tehty naisten kravatti, joka on aplikoitu täyteen kristalleja.

Lisäksi näyttelyssä on esillä muutamia töitä, joita Irene Häggkvist on tehnyt Suomeen paluun jälkeen osana uutta IreneMikaela-mallistoaan. Mallistossa hän jatkaa eri materiaalien, kuten poronnahan, puun ja kristallien keskinäistä keskustelua, tavoitteenaan saavuttaa harmoninen lopputulos.

Lisätietoja:
Irene.haggkvist (at) irenemikaela.com

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat Valo, Katve, Kajo, Kilo ja Lyhty
Näyttelyt ovat esillä 1.–18.11.2010
Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna yliopiston aukioloaikoina:
Ma–pe klo 8–19.15
La klo 8.30–14.30
Su suljettu

LaY/Viestintä/OT