Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan gallerioiden näyttelyissä on esillä 4.–28. huhtikuuta ihmisen kehitysskenaarioita, satuaiheisia akvarelleja, dokumentaatiota veistoksista, hiljaisuuden pohdintaa sekä eläinpiirroksia.
Galleria Kajo
Johanna Järvinen: Poppe ja kadonnut syksy – akvarelleja sadun pohjalta
Johanna Järvisen akvarellit pohjautuvat hänen kirjoittamaansa satuun Poppe ja kadonnut syksy. Sadun elementit ja tarinankulku ovat varsin perinteiset: tavallinen maalaiskissa kohtaa ihmeellisen syksyn haltijan, jolla on ongelma. Koko metsän kohtalo riippuu siitä, saavatko ystävykset tämän haasteellisen pulman ratkaistua. Ongelman selvittääkseen heidän on lähdettävä seikkailuun kohti suurta kaupunkia.
– Akvarellit heijastelevat näkemyksiäni niistä tilanteista ja maisemista, joissa Poppe ja syksyn haltija seikkailevat. Tarkoitukseni on ollut ensisijaisesti tehdä taidetta tarinan pohjalta, eikä niinkään kuvittaa tarinaa sananmukaisesti. Akvarellin herkkyys ja tarinan rinnalla muuttuvat maisemat pukevat omiksi sanoikseen sen, mitä sadun tekstissä ei kerrota, Järvinen sanoo.
Sadun teksti on myös luettavissa näyttelyssä.
Lisätietoja:
Johanna Järvinen, p. 040 727 6214, johkujarvinen(at)gmail.com
Galleria Katve
Minna Lappalainen & Juli Westerlund: Homo Chrysallis
Homo Chrysallis -installaatio on Minna Lappalaisen ja Juli Westerlundin yhteisteos. Se on eräänlainen skenaario ihmisen kehityksestä. Installaatio leikittelee ajatuksella evoluution mahdollisesta kehityssuunnasta – siitä minkälaiseksi ihminen muokkautuu sopeutuessaan muuttuviin olosuhteisiin.
Installaatio on osa Lappalaisen ja Westerlundin kuvataiteen opintoja. Näyttely päättyy poikkeuksellisesti jo 21.4.
Lisätietoja:
Minna Lappalainen, p. 050 357 8977, milappal(at)ulapland.fi
Juli Westerlund, p. 040 825 2187, jwesterl(at)ulapland.fi
Galleria Kilo
Kimmo Schroderus: Tilanottajat
Kuvanveistäjä Kimmo Schroderus on työskennellyt tänä keväänä taiteiden tiedekunnassa Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston vierailevana taiteilijana. Galleria Kilossa häneltä on esillä dokumentaatio neljästä veistoksesta.
Hannu Castrén on kuvannut vuonna 2005 Kimmo Schroderuksen työtä seuraavasti:
”Vaikka Kimmo Schroderuksen taiteen ydin perustuukin pitkäjänteisesti ajateltuun ja ajan kanssa varmistettuun ideaan, hän ei torju missään tapauksessa ruumiillisen työskentelyn merkitystä taiteessa. Osapuolten välillä ei ole hierarkiaa, paitsi että idean on ehdottomasti sisällettävä resepti fyysiselle työvaiheelle. Muuten se liian immateriaalisena haipuu taiteilijan mielestä. Visuaalinen uhkeus on nimittäin Schroderukselle tärkeämpää kuin aineettomuutta kosiskeleva niukkuus. Hän onkin todennut, että hän nauttii suuresti myös pitkästä, monotonisesta työvaiheesta. Silloin idea ohjaa juonta mutta myös mukautuu fyysiseen käsityöhön. Osapuolten väliin sijoittuu aina organisointi, jolloin taiteilija hankkii tarvittavat materiaalit ja suunnittelee itsensä ja assistenttiensa työaikataulun. Tekovaihe etenee luovan urakan periaatteella.” (Hannu Castrén: ”Laajentuja – tilanmäärittelijän näyttely”, Kiasma 2005)
Lisätietoja kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen tuotannosta:
www.kimmoschroderus.com
Galleria Lyhty
Saija Latvakoski: Hiljaista
Seija Latvakoski pohtii kuvataiteen aineopintojen lopputyönäyttelyssään hiljaisuutta.
Hiljaisuus asuu meissä ja me asumme hiljaisuudessa. Toisinaan.
Hengitämme siitä.
Joskus se kohtaa meidät yllättäen.
Hiljaisuus on tila. Mielen ja ympäristön tila.
Siinä tilassa ei ole aivan hiljaista, kuulemme hiljaisuuden äänen.
Ääni on lupaus. Uuden alku.
Lisätietoja:
Saija Latvakoski, p. 044 374 1663, saijalatvakoski(at)gmail.com
Galleria Valo
Elina Sivonen: Apoleonkala ja kumppanit – eläinpiirroksia
Elina Sivosen näyttely koostuu eläinpiirroksista.
– Ihminen tutkii, tarkkailee, luokittelee ja nimeää eläimiä. Ihmisillä on myös taipumus nähdä eläimissä inhimillisiä piirteitä. Näitäkin piirroksia tehdessäni en voinut välttyä mielikuvilta eläinten muistuttamista ihmistyypeistä ja niiden kuvastamista inhimillisistä tunnetiloista. Eläimet eivät itse kuitenkaan tiedä tällaisista luokitteluista, ne keskittyvät vain omaan elämäänsä. Kun inhimillinen arkielämä huolineen käy raskaaksi, eläinten seuraaminen voi olla virkistävää: miten ihmeellisen mielikuvituksellinen luomus maailma onkaan, millaisia kummallisia otuksia on olemassa ja miten uskomaton on luonnon harmonia, Sivonen pohtii.
– Oma kiinnostukseni eläimiin ja niiden kuvaamiseen on osaltaan pakoa ihmiselämän vatvomisesta ja psykologisoinnista. Maailma näyttää toisenlaiselta, kun nostaa katseen hetkeksi vaikkapa arokissojen tai lunnien elämään.
Lisätietoja:
Elina Sivonen, p. 040 593 0567, esivonen(at)ulapland.fi
Näyttelyiden avajaiset ovat maanantaina 4.4.2011 klo 18. Tervetuloa!
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat Kajo, Katve, Kilo, Lyhty ja Valo
Osoite: Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Näyttelyt ovat esillä 4.–28.4.2011, lukuun ottamatta Galleria Katveen näyttelyä, joka päättyy poikkeuksellisesti jo 21.4.
Avoinna yliopiston aukioloaikoina:
Maanantaista perjantaihin klo 8–19.15
Lauantaisin klo 8.30–14.30
Sunnuntaisin ja pääsiäisen ajan suljettu
LaY/Viestintä/SV