Uutiset 2010

Taiteiden tiedekunnan gallerioiden näyttelyt joulukuussa

9.12.2010

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat esittelevät junamaisemia ja -romansseja sekä lumikuningattaren valtakuntaa 13.–22.12.2010. Lisäksi Galleria Valossa jatkaa osa Lapin taiteilijaseuran Hallaa V -näyttelystä, jossa on esillä Helena Junttilan ja Olli Moision teoksia.

Galleria Kajo
Niina Kiiveri ja Raisa Kinnunen:
Kaksi romanssia samaan aikaan – Petos!

Kaksi romanssia samaan aikaan – Petos! -näyttely vie tutulle ratavälille. Raisa Kinnusen Rovaniemi–Helsinki-aiheiset akvarellit ovat kuin ohikiitäviä näkymiä junan ikkunasta; Niina Kiiverin Matkapäiväkirja-teossarjan sarjakuvamaisella otteella maalatuissa sekatekniikkatöissä matkustamisen tunnelma puolestaan näkyy pieninä otteina matkustajan mielenmaisemasta. Vähintään kaksi romanssia löytyy näyttelyn teoksista joko suoraan nähtyinä tai petoksellisesti piilotettuina.

Näyttely on jatkoa yhteisnäyttelylle Jaettu ensimmäinen sija, johon Kiiveri ja Kinnunen osallistuivat heinäkuussa 2010 Haapamäellä.


Galleriat Kilo ja Lyhty
Sisko Ylimartimo:
Lumikuningattaren valtakunta. Kuvituksia H. C. Andersenin satuihin


Sisko Ylimartimon näyttelyn taustalla ovat kaksi tutkimusta, jotka hän on julkaissut H. C. Andersenin saduista. Ensimmäinen – Lumikuningattaren valtakunta. H. C. Andersenin satu sisäisen kasvun kuvauksena – valmistui vuonna 2002 väitöskirjaksi Oulun yliopistoon. Toinen julkaisu – Satujen elämää, elämän satuja. Näkökulmia H. C. Andersenin elämään, tuotantoon ja perintöön – ilmestyi BTJ Oy:n kustantamana vuonna 2005, jolloin tuli kuluneeksi 200 vuotta Andersenin syntymästä. Tässä kirjassa näkökulma on satujen lisäksi muun muassa niiden kuvituksissa.

– Kirjoitettuani Andersenista halusin pohtia satujen sisältöä ja merkitystä myös kuvittamalla niitä. Tekniikkanani ovat esinekollaasit ja tietokone: olen käsitellyt esinekollaaseista skannaamiani kuvia kuvankäsittelyohjelmalla luodakseni niihin sadun henkeä ja sisältöä korostavaa tunnelmaa ja värimaailmaa. Esinekoosteissa olen hyödyntänyt muun muassa keräämiäni nukkeja sekä kirpputoreilta ja matkoilta hankkimiani esineitä, joita on myös esillä näyttelyssä, Ylimartimo kertoo.

Nyt esillä olevat teokset ovat vuosilta 2005–2010. Osa on kookkaina kanvaasiprintteinä, pienemmät on tulostettu valokuvapaperille. Uusimmista töistä Ylimartimo on tehnyt värivaihtoehtoja, joista näkyy, miten satukuvan tunnelma muuttuu erilaisen värimaailman myötä. Näyttelyssä on kuvituksia seuraaviin Andersenin satuihin: Lumikuningatar, Enkeli, Maailman ihanin ruusu, Dryadi, Kuusi, Satakieli, Ruma ankanpoikanen ja Pieni merenneito.

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:
Sisko Ylimartimo, p. 050 594 7360, sisko.ylimartimo(at)ulapland.fi


Galleria Valo
Helena Junttila ja Olli Moision teoksia
Osa Lapin taiteilijaseuran Hallaa V -näyttelyä

Helena Junttila on taidemaalari Sodankylästä Askan kylästä. Näyttelyssä häneltä on esillä tussipiirroksia ja akryylimaalauksia. Mukana on myös kaksi suurta, lähes viisimetristä tussipiirrosta kankaalle.

– Työskentelyssäni on tärkeää keskittyminen kuhunkin teokseen. Vaikka teoksen valmistuminen voi olla näennäisesti nopeaa, taustalla on ajatuksen vapaus ja vuosien kuluessa tullut taito. Akryylimaalauksissa käytän pohjamateriaalina paitsi kangasta, myös puuta. Tarkoituksena on saada kuva esille niin, että puun syyt jäävät esille. Kuva näkyy pohjan pinnalla, kuten kuvajainen veden pinnalla. Tällainen maalaaminen on paljolti sukua akvarellimaalaukselle ja tuo esille uusia puolia akryylimaalaustekniikasta, taiteilija kertoo.

Olli Moisio on kuvataiteilija Perä-Posiolta. Hänen teoksensa ovat monimuotoisia ja tekotavoiltaan monipuolisia.

– Kaikenlaista vähäsen, eli pari rahvikkaa – ne viimekesäset – yksi hiilipiirros, kollaasi, pari tarkkaa asetelmaa, liitupastellitöitä, työt aihemaailmaltaan figuratiivisia. Pari uutta auto-aihetta, Paanajärveltä, leivoksia, jäkäläkivi..., Moisio luonnehtii näyttelyssä esillä olevia töitään.

Junttilan ja Moision näyttely on osa Lapin taiteilijaseuran Hallaa V -näyttelyä, jossa on yhtäaikaisesti esillä seuran taiteilijoiden näyttelyitä Lapin 19 kunnassa. Lapin Taiteilijaseuran Hallaa-näyttely järjestetään jo viidettä kertaa, ja sen tavoitteena on tuoda esille eri puolilta Lappia olevan jäsenistön osaamista. Galleria Valossa näyttely on esillä 24.11.–22.12.2010. Hallaa V -näyttelyä ovat tukeneet Valtion kuvataidetoimikunta, Lapin taidetoimikunta ja Rovaniemen kaupunki.


Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat Valo, Katve, Kajo, Kilo ja Lyhty
Osoite: Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Näyttelyt ovat esillä 22.12.2010 saakka.
Avoinna yliopiston aukioloaikoina:
Maanantaista perjantaihin klo 8–19.15
Lauantaisin klo 8.30–14.30
Sunnuntaisin suljettu

LaY/Viestintä/SV