Taiteiden tiedekunnan Katve- ja Kajo-gallerioiden näyttelyissä on esillä joulukuussa maalauksia ja installaatioita.
Kajo-gallerioiden näyttelyt avautuvat maanantaina 26. marraskuuta ja ne ovat esillä 13. joulukuuta saakka taiteiden tiedekunnan Rotkon toimipisteessä (Siljotie 2, Rovaniemi). Galleria Katveen näyttely on esillä Arktikumissa (Pohjoisranta 4, Rovaniemi) 6.–11. joulukuuta ja 14.–16. joulukuuta.
Galleria Katve
Mari Mulari: Civil twilight dialogue
6.–11.12. ja 14.–16.12. klo 10–18, Arktikum (Pohjoisranta 4, Rovaniemi)
Avajaiset keskiviikkona 5.12. klo 16 alkaen. Tervetuloa!
Mari Mularin näyttely koostuu maalauksista, äänimaisemasta ja valosuunnittelusta. Teoksen sisällön tuottamisen keskiössä ovat olleet hämärä ja hämärtymisen tunne. Teos liittyy kuvataiteen esittämisen tapaan akryylimaalausten ja sekatekniikkatöiden kautta.
Teoksen äänimaisema perustuu ihmisääneen ja laulullisiin elementteihin. Ääni muistuttaa musiikkia ollen kuitenkin ennen kaikkea osa tilaa, sen henkistä ja fyysistä hämäryyden kokemista.
Valo teoksessa toimii visuaalisen materiaalin havainnoimisen mahdollistajana sekä ajallisena kuljettajana äänen ohella. Teosta voidaankin tarkastella myös esityksellisyyden näkökulmasta, joskaan varsinaista draamallista kehityskaarta muutokset tilassa eivät pyri ilmentämään.
Mulari suomentaa termin Civil twilight porvarilliseksi hämäräksi.
– Termi tarkoittaa hetkeä hieman auringon laskun jälkeen. Terminä porvarillinen hämärä juontaa juurensa keskiajalle. Porvarillisen hämärän vallitessa porvarit ja käsityöläiset näkivät yhä selkeällä säällä työskennellä ulkona, Mulari sanoo.
Mari Mulari on Rovaniemellä asuva ja työskentelevä taiteen monitoimija. Kuvataide, musiikki ja esitystaide eri muotoineen kuuluvat hänen arkeensa taiteen tekemisessä ja opettamisessa. Hän on valmistunut Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi. Civil twilight dialogue on osa Mularin kuvataiteen syventäviä opintoja. Teos on jatkumo Mularin musiikin ja kuvataiteen erilaisten yhdistelmäprosessien sarjassa. Aikaisemmin hän on operoinut aihealueella performanssin keinoin.
Lisätietoja:
Mari Mulari, p. 050 365 0256, mari.johanna.mulari (at) gmail.com
Galleria Kajo 1
Eero Yrjölä: Katseita
Eero Yrjölän näyttely koostuu akryylimaalauksista, joiden lähtökohtana ovat muotimaailman ihmiskuvat. Yrjölä on rinnastanut valmiita kuvia toisiinsa ja lomittanut niitä päällekkäin. Hän nimittää kuviaan alkuperäisten kuvien vastakuviksi, jotka muistuttavat kuvallisesti ja teemallisesti poptaidetta.
Näyttely käsittelee katsomisen ideaa ja kyseenalaistaa tapaamme katsoa ihmistä esittäviä kuvia.
– Katse voi olla esimerkiksi stereotyyppisesti värittynyt, siihen voi liittyä manipulaatiota ja sukupuolittunutta valtaa. Juuri muotimaailmassa katsominen konkretisoituu, sillä kameranlinssi on kaikkinäkevä silmä, jolle tulee poseerata ja flirttailla. Pohdin töissäni, minkälainen katse kameralla on ja miten katsomme kuvia ihmisistä. Tässä mielessä näyttelyni on vastapuheenvuoro: entä jos kuvien ihmiset voisivatkin katsoa takaisin, Yrjölä kysyy.
Yrjölän teokset ovat syntyneet kierrättämällä muotilehdistä löytyneitä kuvia. Kuvien kopioiminen ja toistaminen rinnastuvat kuvien katsomiseen yhä uudelleen ja uudelleen. Katsomalla kuvia kerta toisensa jälkeen Yrjölä kurkistaa kuvien kiiltävän pinnan taakse, kaksiulotteisten hahmojen sisälle. Hän tuo muotimaailman kuvat kuvataiteen katsomisen ja näkemisen piiriin. Tässä uudessa yhteydessä näyttelyvieraan katse jatkaa katsomisen kierrettä ja luo yhä uusia tulkintoja.
Lisätietoja:
Eero Yrjölä, eyrjola (at) ulapland.fi
Galleria Kajo 1
Gábor Szerdi: Studies from the children's paralympic games
Gábor Szerdi aloitti figuratiivisen maalaamisen vuonna 2010. Ennen sitä hän maalasi abstrakteja ja käsitteellisiä töitä. Aluksi hän oli kiinnostunut siitä, miten kuvata kasvot muotokuvassa. Vuonna 2011 hän ryhtyi käyttämään samassa maalauksessa sekä geometriaa että figuratiivista tyyliä.
– Tutkin, miten nämä kaksi tyyliä toimivat rinnakkain. Geometrisilla alueilla käytän vahvoja värejä, jotka tuovat jännitettä teoksiin. Teoksen figuratiivisissa osissa käytän perinteistä klassista realismia tai akateemista tyyliä.
Näyttelyssään Szerdi tuo esille sekatekniikalla toteutettuja töitä. Teosten tyyli ei poikkea aiemmista, teknisenä toteutustapana on lyijykynä ja öljy.
Lisätietoja:
Gábor Szerdi, szeraga (at) gmail.com
Galleria Kajo 2
Amélie Brindamour: Polku
Amélie Brindamourin installaatio perustuu luonnon tutkimiseen Rovaniemen ympäristössä. Metsässä kävellessään hän on työstänyt uusia tapoja olla yhteydessä luontoon. Valokuvauksen avulla Brindamour on pyrkinyt luomaan henkilökohtaisen ja kuvitteellisen maiseman retkistään, joiden kokemusten skaala ulottuu valaistuksen hetkistä hämmennykseen ja turhautumiseen. Näyttelyssä esillä olevien veistosten materiaalit on koottu luonnosta kävelyiden aikana.
Amélie Brindamour on kanadalainen taiteilija ja taidekasvattaja, joka parhaillaan opiskelee kuvataidekasvatuksen maisterin tutkintoa Montrealissa. Taiteellisessa toiminnassaan hän on tutkinut muun muassa yhteiskunnan vieroittavaa suhdetta luonnosta ja kuinka tämä ilmiö esiintyy jokapäiväisessä elämässä. Hänen menetelmänsä perustuu kokemukselliseen oppimiseen. Brindamour on opettanut viimeiset neljä vuotta aikuisia ja lapsia eri taidelaitoksissa.
Lisätietoja:
Amélie Brindamour, abrindamour (at) gmail.com
Galleria Kajo 3
Saara Sarparanta: May you always...
Saara Sarparannan näyttely on tekijänsä mukaan näyttely kiitollisuudesta, elämästä ja ystävistä. Näyttelyllään hän haluaa muistuttaa katsojaa siitä, mikä elämässä on tärkeintä. Töissään hän käsittelee niitä ajatuksia ja kokemuksia, joita elämä on tuonut hänelle itselleen vastaan. Henkilökohtaisuudesta huolimatta hän kokee työnsä hyvin universaaleiksi.
– Rakkaus, terveys, läheiset, kasvaminen, haaveet ja unelmat. Itselläni päällimmäinen ajatus on kiitollisuus. Olen kiitollinen siitä, että minulle on tarjottu tämä elämä. Toivoisin, ettemme kiirehtisi elämämme ohitse, vaan pysähtyisimme aina välillä – ihan niiden pienimpienkin hetkien äärellä, Sarparanta pohtii.
Näyttelyn teokset ovat syntyneet kuvataidekasvatuksen opintojen ohessa Lapin yliopistossa vuosina 2010–2012, ja ne ovat osa isommasta sarjasta.
Lisätietoja:
Saara Sarparanta, p. 050 550 7660, saara.sarparanta (at) gmail.com
Kajo-gallerioiden aukioloajat
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Rotko, Siljotie 2, 96100 Rovaniemi
Avoinna ma–pe 7.30–19.00, la 8.00–15.00, su ja arkipyhinä suljettu
LaY/Viestintä/OT