Uutiset 2011
4.11.2011

Taiteiden tiedekunnan gallerioiden uudet näyttelyt

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa on esillä 7.–21. marraskuuta 2011 satujen ja unien kuvitustöitä, visuaalinen kertomus luonnonmullistuksista sekä valokuvan tutkimusta henkilökohtaisella tasolla.

Galleriat: Valo, Kajo ja Lyhty
Unia, satuja ja toista todellisuutta

Näyttelyssä Unia, satuja ja toista todellisuutta on esillä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa lukuvuonna 2010–2011 fantasiakuvituskurssilla tehtyjä töitä. Teemoina ovat olleet erityisesti saamelaisten satujen ja unien maailman kuvittaminen sekä mm. runojen kuvittaminen. Kirjallisuudentutkija Peter Huntin mukaan kaikkea fiktiota voidaan periaatteessa kutsua fantasiaksi. Tämä laaja fantasiakäsitys leimaa myös näyttelyä.

Teoksissa on tutkittu fantasiaelementtien luomista visuaalisin keinoin. Keskeinen keino on ollut ns. informoiva deformaatio. Sille ovat ominaisia kuvalliset keinot, joilla katsoja vieraannutetaan reaalimaailmasta ja siirretään toiseen todellisuuteen, pieneen mutta omalla tavallaan loogiseen maailmaan. Niitä ovat ei-luonnolliset värit, ilmaiseva viiva, henkilöiden ja muiden hahmojen muokkaaminen (plasmaattisuus), groteskit piirteet, dekoraatio, metaforat, personifikaatio, sommittelu ja erikoiset näkökulmat, lintu- ja sammakkoperspektiivit. Myös tyylin valinta vahvistaa ja luo maagista tunnelmaa: voidaan sommitella kuvakooste realistisista, mutta surrealistiseen tapaan yhdistellyistä yksityiskohdista tai pelkistetystä, vihjeellisestä niukkuudesta.

Kurssin ohjaajana on toiminut lehtori Sisko Ylimartimo, joka on vetänyt taiteiden tiedekunnassa fantasiatyöpajaa lähes vuosittain vuodesta 1999 lähtien. Teemat ovat olleet satupainotteisia (mm. Andersen, Topelius, Swan, Golowanjuk, Waltari, Roine). On kuvitettu myös nonsense-loruja, lyriikkaa sekä omia ja omavalintaisia tarinoita.

Unia, satuja ja toista todellisuutta on Ylimartimon viimeinen kurssiohjaus, sillä hän jää eläkkeelle tulevassa vuodenvaihteessa.

Lisätietoja: :
Sisko Ylimartimo
sisko.ylimartimo(at)ulapland.fi
puhelin 0505947360

Galleria Katve
Terrane
2-kanavainen videoinstallaatio

Emilia Haukan videoteos on kahdelle valkokankaalle heijastettu visuaalinen kertomus, joka sijoittuu arktisten jäätiköiden ja omituisten merien fantasiamaailmaan. Teos tutkii luonnonmuodostumia ja niissä tapahtuvia muutoksia mielikuvituksen tasolla. Teoksen taustalla on jäätiköihin liittyviä tieteellisiä merkityksiä, sekä ajatus tuntemattomien kaukaisten paikkojen kiehtovuudesta.

Video on kuvattu akvaarioon rakennetussa pienoismallissa, jossa todellisuudessa massiiviset luonnontapahtumat saavat uuden erikoisen muodon.

Emilia Haukka työskentelee valokuvauksen, liikkuvan kuvan ja digitaalisten prosessien parissa. Hän on kiinnostunut epätodellisten tapahtumien luomisesta kerrostamalla ja vääristämällä kuvamateriaalia digitaalisesti. Tällä hetkellä hän käsittelee teoksissaan muodonmuutoksen ja luonnonmuotojen muovautumisen teemoja. Terrane on hänen taiteellinen lopputyönsä Lapin yliopistossa.

Lisätietoja:
Emilia Haukka
Ehaukka (at) lapland.fi

Galleria Kilo
Dead End
Mikola Joonas

Joonas Mikolan valokuvan sivuaineen lopputyönäyttely pohjautuu valokuvan tutkimiseen henkilökohtaisella tasolla. Mikola kysyy: millainen valokuvaaja minä olen, minkälaisen historian olen käynyt läpi ja mitä haluan tulevaisuudelta ja onko valokuvalla tulevaisuutta.

Näyttelyään Mikola luonnehtii narsistiseksi kertomukseksi, joka avaa kysymyksiä valokuvan harrastamisesta. Vuosina 2006–2010 Mikola käytti suurimman osan vapaa-ajastaan valokuvan harrastamiseen. Mikolan näyttelyn valokuvat kertovat menettämisestä.

Lisätietoja: http://www.facebook.com/event.php?eid=139224636178927  

Avajaisissa mukana maanantaina 7.11. klo 18.00 Pekka Kumpulainen ja ystävät.

Tervetuloa!

Lapin yliopiston gallerioiden aukioloajat:

Osoite: Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

Valon, Katveen, Kilon, Kajon ja Lyhdyn näyttelyt ovat esillä 7.–21. marraskuuta 2011.

Avoinna:
Ma–pe klo 8.00–19.15
La klo 8.30–14.30
Su suljettu


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK