Uutiset 2011
 

Taiteiden tiedekunnan gallerioiden uudet näyttelyt

26.1.2011

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat hehkuvat huovan lämpöä, uhmaa ja syyllisyyttä 31.1.–10.2.2011.

Galleriat Valo ja Katve
Suomen Huopayhdistys Filtti: Huovan lämpöön

Viime vuosina huovutuksesta, melkein unholaan painuneesta taidosta, on tullut jälleen erittäin suosittu koko kansan käsityöharrastus. Galleria Valossa ja Katveessa pääsee nyt tutustumaan suomalaiseen huovutusosaamiseen, kun Suomen Huopayhdistys Filtin huopatöiden näyttely saapuu Rovaniemelle ensimmäistä kertaa.

Huovan lämpöön -näyttelyssä on esillä sisustukseen tarkoitettuja töitä – mattoja, seinätekstiilejä, kolmiulotteisia huopatöitä, huopatauluja, tyynyjä – sekä asusteita ja vaatteita. Materiaaleina töissä on käytetty mm. suomenlampaan villaa, merinovillaa sekä silkki- ja pellavakuitua.

Töiden tekotavat ovat hyvin monipuolisia, sillä kukin tekijä löytää ajan myötä itselleen oikean tavan työstää villaa. Töiden viimeistelyissä on mukana myös kirjontaa.

Huovan lämpöön -näyttelyn juryttävät professori Kristiina Hänninen sekä Päivi Remes, joka myös vastaa näyttelyn rakentamisesta.

Lisätietoja:
Sirpa Mäntylä, p. 045 130 4777, sirpa.mantyla(at)filtti.fi, www.filtti.fi
Lehdistöllä on mahdollisuus tutustua näyttelyyn maanantaina 31.1 2011 klo 15 tai sopia haastattelusta Päivi Remeksen kanssa, p. 040 501 6912


Galleria Kajo
Tuuli Rehumäki: Halusin vain ärsyttää

Tuuli Rehumäen näyttelyn maalauksien yhdistävänä teemana on uhma. Rehumäki tutkii, millaisin eri tavoin ihmiset uhmaavat ja osoittavat uhmakkuutta. Esille nousevat muun muassa maskuliinisen ja feminiinisen uhmakkuuden erilaiset ilmentymät.

– Kiinnostuin aiheesta oman elämäni kautta. Uhman ja aggressiivisuuden löytäminen on ollut välttämätöntä oman identiteettini kehitykselle. Uhmaaminen voikin olla positiivinen ja voimauttava tunne ja teko, mutta liiallisuuksiin vietynä se voi myös kääntyä negatiiviseksi voimaksi, Rehumäki valottaa maalaustensa teemoja.

Lisätietoja:
Tuuli Rehumäki, p. 044 537 5035, trehumak(at)ulapland.fi


Galleria Kilo
Jenna Ihalainen: Syyllisyys

Jenna Ihalaisen akryylimaalaukset ovat pohdintoja syyllisyydestä.

– Syyllisyys on tunnetta ja tietoisuutta siitä, että on tehnyt jotakin väärää. Tunne on yhteydessä sellaisen normin rikkomiseen, jonka mukaan yksilö tavallisesti toimii. Osa ihmisistä kantaa jatkuvasti syyllisyyttä, usein turhaan. Joiltakin taas syyllisyydentunto, empatiakyky ja sen kautta kyky antaa anteeksi tuntuvat hävinneen kokonaan, Ihalainen kiteyttää töidensä taustoja.

Työt pohtivat syyllisyyttä muun muassa häpeän, tunnustamisen, vastuun, anteeksiannon ja syyllisyydestä vapautumisen kautta.

– Syyllisyydentunne tekee kipeää: tunne ei häviä, ellei asiaa selvitetä. Lopullinen selvitys tapahtuu sisällämme.

Lisätietoja:
Jenna Ihalainen, p. 044 343 4791, jihalain(at)ulapland.fi


Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat Valo, Katve, Kajo, Kilo ja Lyhty
Osoite: Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Näyttelyt ovat esillä 31.1.–10.2.2011
Avoinna yliopiston aukioloaikoina:
Maanantaista perjantaihin klo 8–19.15
Lauantaisin klo 8.30–14.30
Sunnuntaisin suljettu

LaY/Viestintä/SV