Uutiset 2011

Taiteiden tiedekunnan gallerioiden uudet näyttelyt

25.11.2011

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan gallerioissa on esillä 28.11.–16.12.2011 elämäntarinoita, hiili- ja liitupiirroksia ihmisen ja luonnon kumppanuudesta, Ninja-installaatio sekä maalauksia Italiasta.

Galleria Valo
Laila Arvola: Tarinani

Graafisen suunnittelun opiskelija Laila Arvolan töiden aiheet kumpuavat Arvolan omasta elämästä: ne kuvittavat hänen elämäntarinaansa. Töissä kuvastuu niin nykyhetki kuin muistoissa elävät menneet tapahtumat. Teokset ovat Arvolan lopputyö Praktikum II -kurssille.


Galleria Kilo
Marjo Pernu: Hanki. 2,5-ulotteisia hiili- ja liitupiirroksia

Marjo Pernun Hanki-sarjan teokset ovat kuvia lumesta, ihmisistä ja linnuista. Ne kertovat tarinoita ihmisen ja luonnon kumppanuudesta, jonka näyttämönä toimii eloton luonto, hanki. Teokset on työstetty lumettomana aikana lunta odottaen.

Näyttely on kuvataiteen sivuaineen lopputyö. Pernu yhdistää perinteistä kollaasi-tekniikkaa ja piirustusta tuoden ne 2,5-ulotteiseen tilaan. Tekniikassa ovat tärkeää valot ja varjot, jota erilaiset materiaalit ja niiden tekstuurit muodostavat. Valot ja varjot, pehmeä hiili ja liitu sekä paperin keveys luovat mielikuvan hangesta, talven pehmeästä peitteestä, joka tuo valon pohjoisen pimeyteen.

Lisätietoja:
Marjo Pernu, mapern(at)ulapland.fi


Galleria Katve
Joonas Mikola: Ninja. Installaatio


Lapin yliopiston E- ja F-siipien yhdyskäytävä
Leena Hentilä: Palazzo

Leena Hentilän maalausten innoittajana ovat Italian arkkitehtoniset luomukset. Maalaussarja kertoo Hentilän matkasta, kokemuksista ja katseesta kuumassa, makeassa ja värikkäässä Italiassa, jossa taidehistoria herää henkiin.

Italian kielen sana palazzo tarkoittaa isoa, arkkitehtonisesti vaikuttavaa rakennusta, joka kuuluu tunnetulle, varakkaalle perheelle tai instituutiolle. Palatsiksi voidaan kutsua myös monta asuntoa sisältävää kerrostaloa. Hentilä havaitsi Italiassa käydessään, että lähes jokaisesta kadunkulmasta kohoaa toinen toistaan upeampia arkkitehtonisia luomuksia, joiden värit, muodot ja yksityiskohtien runsaus tekivät häneen vaikutuksen.

Sarjan maalaukset on maalattu akryyliväreillä peileille. Maalauksissaan Hentilä tutkii tätä viime keväänä kehittämäänsä tekniikkaa. Peilipinnassa maali saa uusia muotoja ja erityistä heijastavaa läpinäkyvyyttä. Näyttelytilassa, jossa luonnonvalon määrän muutokset ovat havaittavissa, myös peilipinnan ja värien valoisuus muuttuvat päivän mittaan. Käytävää pitkin useita kertoja kulkeva voi kohdata joka kerta hieman erinäköisen teoksen. Peileistä katsoja voi myös nähdä itsensä osana maalausta.

Näyttelyn teokset ovat Hentilän kuvataiteen aineopintojen lopputyö.


Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan gallerioiden aukioloajat:
Osoite: Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

Katveen, Kilon ja Valon näyttelyt ovat esillä 28.11.–16.12.2011. Leena Hentilän näyttely E- ja F-siipien yhdyskäytävässä on esillä 28.11.–14.12.2011.

Näyttelyiden avajaiset ovat maanantaina 28.11. klo 18. Tervetuloa!

Avoinna:
28.11.–4.12.2011
Ma–pe klo 8.00–19.15
La klo 8.30–14.30
Su suljettu

5.–16.12.2011
Ma–pe klo 7.30–17.00
Itsenäisyyspäivänä 6.12. suljettu