Juuret_juliste_web.jpg
Yksityiskohta Jutta Luukkosen suunnittelemasta näyttelyjulisteesta.

Taiteiden tiedekunnan henkilökunnan juureva yhteisnäyttely avautuu Arktikumissa

15.8.2022

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa avautuu jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttely. Näyttelyn teemana on tänä vuonna juuret, joilla viitataan niin kotipaikkaisuuteen ja kotiseutuun kuin omaa työskentelyä innoittaviin taiteellisiin tai akateemisiin lähtökohtiin. Juuret viittaavat myös etymologisesti radikaalisuuteen. Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 17. elokuuta klo 18–20. Näyttelyyn on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina 9. lokakuuta asti. Tervetuloa!

Filosofi Matti Juntunen pohti radikaaliutta vuonna 1979. Hänen mukaansa radikaalisuus oli juuriin menemistä. Juntunen viittasi latinankieliseen sanaan radix, joka merkitsee juurta ja joka ilmentää radikaaliuden yhteiskuntafilosofista merkitystä.

Juntunen tarkoitti juuriin menemisellä sitä, että tekniseen rationaalisuuteen rajoittuva tietoisuus ei voinut määritelmänsä mukaan olla radikaalia: ajattelun ja toiminnan juuria eivät olleet välineet vaan ne arvot ja päämäärät, jotka yksistään saattoivat perustella yhteiskunnassa käytettävien välineiden olemassaolon. Juntunen ymmärsi kriittisen puuttumisen näihin arvoihin ja päämääriin tehtävänä, joka kuului sivistyneistölle.

Kova tehtävä edelleen, reilut neljäkymmentä vuotta myöhemminkin. Mistä olemme kotoisin ja mistä arvomme ovat lähtöisin, ovat juurevia kysymyksiä.

Teeman reflektointi oli kuitenkin vapaa. Jokainen tekijä sai lähestyä sitä omasta näkökulmastaan ja tarjota enintään kuutta teosta tai teossarjaa näyttelyyn.

Juuret-näyttelyn teokset edustavat kuvataiteen lajeja laajasti. Esillä on kuvanveistoa, taidegrafiikkaa, valokuvaa, piirustusta, maalausta, installaatioita ja mediataidetta. Taideteollisuus ja muotoilu ovat myös edustettuina.

Jokasyksyiseksi perinteeksi muodostuneet henkilökunnan yhteisnäyttelyt avaavat yleisölle monipuolisesti taiteiden tiedekunnan taiteen, tutkimuksen ja muotoilun laajuutta sekä antavat mahdollisuuden myös opiskelijoille ja henkilökunnalle nähdä minkälaisten taiteellisten kysymysten kanssa opettajat, hanketyöntekijät, lehtorit ja professorit painivat.

Näyttelyssä osallistuu kaikkiaan 26 taiteiden tiedekunnan henkilökuntaan kuuluvaa taiteilijaa. Teoksiaan näyttelyssä esittelevät taiteilijat Mirja Hiltunen, Maria Huhmarniemi, Michael Marnin Jacobs, Milla Johansson, Timo Jokela, Ritva Jääskeläinen, Katri Konttinen, Kalle Lampela, Karoliina Laxström, Leila Lipiäinen, Annamari Manninen, Esa Meltaus, Satu Miettinen, Silja Nikula, Ana Nuutinen, Johanna Oksanen, Siiri Paananen, Mari Parpala, Heidi Pietarinen, Pirjo Puurunen, Maija Rautiainen, Mari Riikonen, Antti Stöckell, Matti Tainio, Jenni-Liisa Yliniva ja Marja Ylioinas.

Näyttelyn kuraattorina toimii pohjoisen maaperän ja mentaliteetit hyvin tunteva kuvataiteilija Elisa Alaluusua. Hän on työskennellyt taiteiden tiedekunnassa myös kuvataiteen yliopistonlehtorina. Alaluusua tunnetaan taidokkaista piirustuksistaan ja pohjoista elämänmenoa valottavista videoteoksistaan.

Näyttelyn avajaispuheesta vastaa taiteiden tiedekunnan dekaani Satu Miettinen ja kuraattorin puheen pitää Elisa Alaluusua.

Näyttelystä julkaistaan myös painettu ja digitaalinen näyttelykatalogi, jonka suunnittelusta vastaa graafisen suunnittelun koulutusohjelman opiskelija Jutta Luukkonen.


Juuret
– Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan
henkilökunnan yhteisnäyttely
18.8.–9.10.2022
Avajaiset keskiviikkona 17.8. klo 18–20

Galleriat Valo ja Katve 1 ja 2, Arktikum
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP