Viimeisimmät näyttelyt
Leila-Lipiainen_Piilossa_web.jpg
Leila Lipiäinen: Piilossa I, II ja III. 2020. Linokaiverrus. Kuva: Leila Lipiäinen

Taiteiden tiedekunnan kolmas näyttely Ylitornion vankilassa

18.11.2022

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö (TaKu) on tuottanut järjestyksessään kolmannen pienimuotoisen näyttelyn Ylitornion vankilaan. Näyttely on toinen Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston rahoittamasta näyttelysarjasta, joka on suunnattu rahaston Taidetta hoitolaitoksiin -teemaan. Työryhmä sai hankkeelle kolmivuotisen rahoituksen toukokuusta 2020, mutta koronapandemia viivästytti näyttelysarjan aloitusta. Flora ja Fauna -näyttely on esillä 30.9.2023 asti.

Näyttelyyn osallistuvat taide- ja kulttuuriopintojen yksikön taiteilijat plastisen sommittelun lehtori Tom Engblom, emeritaprofessori Tuija Hautala-Hirvioja ja näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen. Heidän teoksensa edustavat useita eri taiteen tekemisen tekniikoita kuten kuvanveistoa, linokaiverrusgrafiikkaa, temperaa sekä kivilitografiaa yhdistettynä kollaasitekniikkana temperamaalaukseen. Teokset on ripustettu vankilan ruokasaliin, haastatteluhuoneisiin, toimistoihin, aulatiloihin sekä lukusaliin, joka toimii myös omaisten ja vankien tapaamispaikkana. Näyttelyssä on esillä yhteensä 11 teosta.

Viime vuodet on keskusteltu laajasti taiteen saavutettavuudesta ja jokaisen kansalaisen oikeudesta kulttuuripalveluihin. Valtio ja kunnat ylläpitävät taidekokoelmia ja sijoittavat teoksia julkisiin rakennuksiin kuten yliopistoihin, virastoihin, kouluihin, palvelutaloihin ja sairaaloihin. Vankilat ovat myös valtion laitoksia, mutta jostakin syystä kuvataidetta ei ole sijoitettu sen paremmin vankien kuin vankiloiden henkilökunnankaan saataville.


Tuija-Hautala-Hirvioja_Kukka-asetelma_web.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Kukka-asetelma. 2019. Tempera. Kuva: Leila Lipiäinen


Tuija-Hautala-Hirvioja_Karvaiset-ystävät_web.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Karvaiset ystävät. 2020. Kollaasi, litografia & tempera. Kuva: Leila Lipiäinen


Taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö haluaa tuoda taidetta koettavaksi myös tällaisiin harvemmin huomioituihin ympäristöihin. Yksikössä uskotaan taiteen voimaan niin yhteisöjen kuin yksilöidenkin maailmaa avartavana tekijänä.

– Toivotaan, että uusi näyttelymme tuo Flora ja Fauna teemallaan hämmästelyä ja ilon aiheita. Tom Engblomin teoksissa on muun muassa lukuisia mielenkiintoisia materiaaleja. Lukutilassa rikosseuraamusasiakas kohtaa perheensä jäseniä, joten sinne pyrittiin tuomaan myös nuoria katsojia ilahduttavia teoksia. Henkilökunnan tiloihin teoksemme soveltuvat myös hyvin. Oli mukava huomata, että meitä ja uusia teoksiamme jo odotettiin, kertoo Leila Lipiäinen uuden näyttelyn saamasta vastaanotosta Ylitornion vankilassa.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi


Tom-Engblom_Vieraslaji_web.jpg
Tom Engblom: Vieraslaji. 2018. Omenapuu, paperi, rottinki, koiranputki. Kuva: Leila Lipiäinen


Tom-Engblom_Siemen_web.jpg
Tom Engblom: Siemen. 2021. Keramiikka, puu. Kuva: Leila Lipiäinen


LY / TTK / LP