Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan gallerioissa on esillä 1.–18. helmikuuta japanilaista arkkitehtuuria, suomalaista julistetaidetta, tekstiilivalokuvia sekä yliopiston ulkomaalaisten opiskelijoiden töitä.
Galleria Valo
Rudolf Klein: Tadao Ando – japanilaista arkkitehtuuria
Lapin Safa
Professori Rudolf Klein esittelee näyttelyssään japanilaisen arkkitehti Tadao Andon keskeiset työt aina Kobessa sijaitsevasta Rokko-vuoren kappelista Trevisossa Italiassa sijaitsevaan Fabrica Benetton -tutkimuskeskukseen saakka. Klein tarkastelee näyttelyssään Andon arkkitehtuurisynteesejä länsi- ja itämaisten aatteiden törmäyskenttänä. Näyttelystä ilmenee, että Ando on matkoillaan vieraillut myös Suomessa.
Arkkitehtina Tadao Ando on itseoppinut, ja hän on kehittänyt oman arkkitehtuurinäkemyksensä pitkillä ympäri maailmaa suuntautuneilla matkoillaan. Hän yhdistelee töissään vapaasti eurooppalaisia aineksia kokonaisuuteen, jota leimaa vahvasti itämainen ajattelu ja filosofia: zenbuddhismi ja shintolaisuus. Andon omaperäinen betoni-brutalismi on paikan arkkitehtuuria, ja Andon työt sulautuvat amebamaisesti paikan ja kulttuurin kontekstiin.
Rudolf Kleinin (s. 1955) erityisenä tutkimusintressinään on arkkitehtuurin ja aatteiden yhteys sekä kulttuurien vuorovaikutus arkkitehtuurin kentällä, kuten japanilainen vaikutus läntiseen modernismiin 1900-luvulla, orientalismi Keski-Euroopan synagogissa ja modernismi arkkitehtuurin sulatusuunina.
Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Suomen arkkitehtiliiton Lapin paikallisosasto ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta.
Lisätietoja: yliopistonlehtori Petri Vuojala, petri.vuojala(at)oulu.fi ja englanniksi professori Rudolf Klein, kleinrud(at)gmail.com
Galleria Kajo
6G-graafikkoryhmän 10-vuotisnäyttely
Suomen eturivin graafikoista muodostettu 6G-graafikkoryhmä on perustettu edistämään suomalaisen julistetaiteen ja graafisen suunnittelun tasoa ja tunnettuutta. Ryhmä järjestää vuosittain julistenäyttelyn jostain tärkeästä yhteiskunnallisesta aiheesta. 6G-ryhmän kymmenen vuoden aikana suunnittelemat julisteet on koottu näyttelyksi Lapin yliopiston Galleria Kajoon.
Vuosien varrella näyttelyjen aiheita ovat olleet uusi vuosituhat, ylikansoitus, doping, puolueet, eläinten suojelu, ilmastonmuutos, itsemurhien ehkäisy, Suomi 90 vuotta sekä Itämeren suojelu. Tuoreimmat julisteet ovat viime vuodelta, ja niiden aiheena on rahan valta.
– Maailma on tänään hyvin toisenlainen paikka. Enää ei yksikään valtio eikä yksikään ihminen voi katsella tapahtumia joutumatta tavalla tai toisella mukaan, osallistumatta tapahtumiin ja niiden seurauksiin. Tapahtumat toisella puolella maapalloa, luonnonilmiöt, poliittiset muutokset, uskonnolliset liikkeet, katastrofit, innovaatiot, taloudelliset suhdanteet, kaikki vaikuttavat meihin kaikkiin, pohtii alusta asti mukana ollut graafikko Esa Ojala.
6G-ryhmän 10-vuotisnäyttelyn järjestämistä ovat tukeneet mainostoimisto Incognito Oy, kirjapaino Libris Oy sekä graafisen suunnittelun ammattilaisten järjestö Grafia ry.
Lisätietoja: Esa Ojala, 050 566 8189, esa.ojala(at)incognito.fi
Galleria Kilo
Aino-Maria Ilkko: Valosta läpi
Näyttelyn neulanreikäkameralla kuvatut negatiivit ovat Ilkon lopputyö valokuvauksen perusopintoihin. Negatiiveista ja valokuvasta TC-1-laitteella kudotut jacquard-taidetekstiilit ovat puolestaan kuvataiteen aineopintojen lopputyö.
Ilkko toteaa:
"On pohjoinen maisema, josta etsin uutta. Käänteisesti ja läpi menemällä. Pimiössä asetan neulanreikäkameran sisään valoherkän paperin. Ulkona avaan kameran luukun. Sitten valo piirtää. On eksperimentaalinen ajatus, katson mitä tulee. Toimintani on intentionaalista. Pimiössä kehitän negatiivin. Siirrän sen digitaaliseksi, etsin kuvaan sidokset, järjestelen pikseleitä. Kudon negatiivista taidetekstiilin. Syntyy tekstiilivalokuvia.
On suodattimia, jonka läpi valo kulkee. Valo kulkee kuvan ja tekstiilin läpi. Sanojen, maiseman läpi. Kyse on valon kuvasta, ei valokuvasta. Teoksissani on informaation ja kohinan musiikillisuutta. Valo on signaalina, tavallaan väline tuottaa erilaista säröä eteenpäin kulkevaan melodiaan. Tuntematon äärettömyys, eikä matkaan lähetetty signaali pysähdy koskaan."
Lisätietoja: Aino-Maria Ilkko, 050 352 7008, ailkko(at)ulapland.fi
Lisäksi Galleria Katveessa on esillä Ryota Yamaguchin ja Katsumi Yliharjun Japanese tide -näyttely sekä Galleria Lyhdyssä Andree Demers-Robergen näyttely Karjalanpiirakka.
Kaikki näyttelyt ovat esillä taiteiden tiedekunnan gallerioissa 1.–18.2.2010.
Näyttelyiden avajaiset ovat maanantaina 1.2.2010 klo 18.00. Tervetuloa!
www.ulapland.fi/taidegalleriat
LaY/Viestintä/SV