Taide ja muotoilu
 
kielakuva2.jpg

Taiteiden tiedekunnan opiskelijat luovat ilmettä Kiela-korttelin autohalliin

17.6.2019

Taiteiden tiedekunnan opiskelijat ovat ahertaneet kolmisen viikkoa seinämaalausten parissa YIT.n rakentaman Kiela-korttelin autohallissa Rovaniemellä. Valmistuvassa korttelissa on maalareille ollut tarjolla mittava, yhteensä 900 m2 laajuinen ja lähes 300 metriä pitkä seinäpinta.

Seinämaalausprojekti sai alkunsa kun YIT.n taidekoordinaattori Mari Kemppinen otti yhteyttä taiteiden tiedekuntaan professori Timo Jokelaan. YIT.n haaveena oli lähteä toteuttamaan seinämaalausta Kiela-korttelin parkkihallin sisäseiniin tavoitteena tehdä ympäristöstä pirteämpi ja viihtyisämpi korttelin asukkaille. Yhteistyötarjous sopi hyvin kuvataidekasvatuksen- sekä Arctic Art and Design-maisteriohjelmien projektiopintoihin. Hankkeen parissa voitiin käsitellä ajankohtaista julkista taidetta, taidetta osana kaupunkiympäristön viihtyisyyttä sekä tarkastella taiteen mahdollisia toteutustapoja osana rakennushankkeita. Erityisen mielenkiintoinen, ajankohtainen ja opintoprojekteihin sopiva oli kysymys sellaisten osallistavien ja pedagogisten menetelmien kehittämisestä, joilla asukkaita voidaan paremmin osallistaa suunnitteluun ja oman ympäristönsä viihtyisyyteen vaikuttamiseen.

Kokonaisuutta lähtivät suunnittelemaan opiskelijat Anni Nuotio, Katariina Haavisto ja Alina Korotovskaia tammikuussa 2019. Toiveena oli alusta saakka se, että seinämaalaukset muodostavat yhtenäisen tilallisen kokonaisuuden. Kielan asukkaat, autohallin käyttäjät, kutsuttiin mukaan teosten aiheen ja tyylin suunnitteluun.

– Meidän opiskelijoiden ideoinnin pohjalta seinämaalauskokonaisuuden teemaksi valittiin suomalaiset kansansadut. Niissä kuvataan usein eläimiä sekä luontoa, ja niissä on aina jokin opetus. Parkkihalli on ympäristönä varsin kylmä, mutta me teimme siitä kotikolon niin ketulle kuin jäniksellekin ja toivottavasti myös Kielan asukkaille, Haavisto kertoo.

– Kun teema oli yhdessä valittu oli seuraavan työpajan tavoite tuoda asukkaat yhteen keskustelemaan tyylillisistä taiteellisista mieltymyksistään. Minulle se oli hieno mahdollisuus kehittää konseptia, jossa leikillistä kokemusta hyödynnetään taide- tai muotoiluprojektissa. Toimme asukkaat yhteen esitelläksemme suunnitelmiamme ja kutsuimme heidät pelaamaan lautapeliä, joka helpotti keskustelua ensimmäisistä luonnoksistamme epävirallisessa ilmapiirissä. Saimme tärkeää palautetta ideoistamme parkkihallin seinämaalauksia varten, Korotovskaia kuvailee.

– Olemme oppineet prosessin aikana valtavasti sekä näin ison projektin suunnittelusta että toteutuksesta. Suunnitteluvaiheessa oli valaisevinta huomata, kuinka paljon eri asioita pitää ottaa huomioon toimittaessa yhteistyössä näin monen eri tahon kanssa. Palaset loksahtelivat kuitenkin paikoilleen pitkin kevättä ja olimme iloisia, kun pääsimme maalaamaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti toukokuun alussa. Itse maalaamisessa lähes kaikki oli meille uutta, mutta monet oivallukset liittyivät maalattavan tilan etäisyyksiin ja mittasuhteisiin. Jatkossa vastaavissa projekteissa myös havainnekuvien tekeminen ja maalimenekin arvioiminen on varmasti helpompaa, Nuotio kertoo.

Tervetuloa tiedotustilaisuuteen seinämaalausten äärellä Kiela-korttelin autohalliin maanantaina 17.6. 2019 kello 13.00

Lisätietoja

Timo Jokela
timo .jokela(at)ulapland.fi
040 7396034

kielakuva3.jpg

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK