Uutiset 2012

Taiteiden tiedekunnan uudet galleriat avautuvat Rotkossa

30.3.2012

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan uudet galleriat Rotkon kiinteistössä Siljotiellä Rovaniemellä avautuvat maanantaina 2. huhtikuuta. Näyttelyt esittelevät valokuvia dyykkauksesta elämäntapana ja Yhdysvaltain etelästä, tutkielmia katuvalokuvauksesta sekä ensikokemuksia suomalaisesta elämänpiiristä ja luonnosta. Näyttelyt ovat esillä 19. huhtikuuta saakka.

Galleriat Kajo 1, Kajo 2 ja Kajo 3 ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 7.30–19.00 ja lauantaisin klo 8.00–15.00 osoitteessa Siljotie 2, Rovaniemi. Sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu. Ilmainen sisäänpääsy.


Galleria Kajo 1
Aila Price: Best Before – And Other Urban Stories
Avajaiset: Maanantaina 2.4. klo 18

Kuvataidekasvatuksen opiskelija Aila Pricen näyttely koostuu kolmesta valokuvaprojektista, jotka hän teki ollessaan vaihdossa East Carolinan yliopistossa Pohjois-Carolinassa Yhdysvalloissa lukuvuonna 2010–2011. Näyttely on samalla Pricen lopputyö valokuvauksen sivuaineeseen. Kuvakokonaisuuksia yhdistää yhteiskunnallinen uteliaisuus sekä mielenkiinto Yhdysvaltojen etelään.

Näyttelyn nimikkosarja Best Before käsittelee dyykkausta henkilökohtaisena elämäntapana. Dyykkaus eli ruoan kerääminen roskiksesta on viime vuosina lisääntynyt ja noussut puheenaiheeksi. Valokuvillaan Price haluaa antaa ilmiölle kasvot mutta myös käsitellä aihetta yhteiskunnallisesti.

– Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa noin puolet tuotetusta ruoasta päätyy roskikseen, mutta paradoksaalisesti kaikesta yltäkylläisyydestä huolimatta molemmissa yhteiskunnissa tuloerot kasvavat koko ajan. Yhdysvalloissa tilanne on toki monin tavoin paljon kärjistetympi, ja esimerkiksi Greenvillen kaupungissa, missä valokuvat on otettu, neljännes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Halusin näyttää kuvissani todisteita haaskauksesta, mutta myös esitellä todellisen ja toteuttavissa olevan vaihtoehdon opiskelijoille ja muille kaltaisilleni vähävaraisille ihmisille, Price kertoo.

Kuvasarjassa Studies in Space: Southern landscapes Price käsittelee suhdettaan Yhdysvaltojen etelään.

– Etelävaltiot ovat sekä historiallisesti että sosiaalisesti mielenkiintoinen ja ristiriitainen alue. Sisällissodan perintö tuntuu edelleen, yhteiskunta on sekä taloudellisesti että rodullisesti jakautunut, ja etelää ovat koetelleet viime vuosina myös taloudelliset ongelmat. Pyrin kuvillani tutustumaan siihen puoleen paikallista elämää, mitä vaihto-opiskelijana ei helposti näe. Yhdysvalloissa yliopistot ja niiden lähiympäristö ovat vaurasta aluetta, mistä opiskelijoilla ei ole välttämätöntä poistua. Kuitenkin jo hyvin lähellä kampusta voi olla aivan toisentyyppinen todellisuus. Minua alkoi kiinnostaa köyhä etelä, se suuri ei-etuoikeutettujen joukko, joiden elämäntyyliä katselin Greyhoundin bussin ikkunasta matkustellessani. Tajusin myös, että etelän köyhissä takapihoissa, välitiloissa ja joutomaissa on valtavasti samaa kuin näivettyvässä pohjoispohjanmaalaisessa maisemassa, mistä itse ponnistan, Price toteaa.

Muotokuvasarjan Year Zero Price puolestaan kuvasi Greenvillessä Pohjois-Carolinassa paikallisten opiskelijoiden kanssa. Se on teemaltaan kevyempi fiktiivinen roolileikki, jonka aiheena on postapokalyptinen yhteiskunta.

– Ideoimme projektin yhdessä opiskelijoiden kanssa. He loivat itsestään fiktiivisen hahmon ja suunnittelivat tämän selviytymistarinan romahtaneessa yhteiskunnassa. Visuaalisessa lopputuloksessa voi nähdä niin populaarikulttuurin, sarjakuvien, pelien kuin elokuvienkin vaikutuksen tämän päivän nuorten aikuisten käsitykseen itsestään ja ympäristöstään, Price sanoo.


Galleria Kajo 2
Enicö Márton: Relations

Enicö Mártonin näyttely kumpuaa hänen ensikokemuksistaan suomalaisesta elämänpiiristä ja luonnosta.

– Olen löytänyt täällä uudestaan vahvan yhteyden luontoon ja sen ilmiöihin, mikä on vaikuttanut näkemyksiini ja olotilaani. Työni kuvastavat niitä voimia, joita minussa on herättänyt pyrkiessäni löytämään harmoniaa uusien ja vanhojen kokemusteni välillä uudessa ympäristössä, Márton kuvaa.

Töissään Márton etsii yksilöllisiä värejä ja viivojen harmoniaa yhdistämällä geometrisiä elementtejä ja intuitiivisia eleitä ja liikkeitä. Näin hän pyrkii tuomaan esille, kuinka hän on kokenut ihmisten väliset suhteet sekä toisaalta estetiikan niissä tiloissa, joissa ihmisten väliset kohtaamiset todellisuudessa tapahtuvat.


Galleria Kajo 3
Ari-Pekka Leinonen: Kadun unta – ”Dreaming streets”
Avajaiset: Maanantaina 2.4.2012 klo 18

Ari-Pekka Leinosen valokuvanäyttely Kadun unta on hänen lopputyönsä valokuvauksen sivuaineopintoihin. Näyttelyn kuvasarja on henkilökohtainen tutkielma katuvalokuvauksen perinteeseen näkökulmalla, jossa syvemmät merkitykset, moralisointi, kannanotto ja käsitetaiteelliset leikit jäävät taka-alalle, nostaen sen sijaan esiin mustavalkoisen valokuvan estetiikan.

Leinonen rohkaisee katsojaa tulkitsemaan kuvia itse.

– Jos valokuvat ovat itsessään kiinnostavia ja hyviä, ne kertovat enemmän katsojalleen kuin valokuvaajan ylhäältä sanelemat latteudet, Leinonen toteaa.


Galleria Valo
Kaamos ja Valon tuleminen

Taiteiden tiedekunnan Galleria Valossa Arktikum-talossa (Pohjoisranta 4, Rovaniemi) ovat esillä helmikuussa avatut kaksi näyttelyä: Kaamos ja Valon tuleminen. Molemmat näyttelyt ovat esillä 29. huhtikuuta saakka.

Kaamos on tulosta Kuvataideakatemian ja Lapin yliopiston syksyllä 2011 järjestämästä yhteistyöprojektista, jossa opiskelijat työskentelivät Inarin Näätämössä vuoden viimeisinä aurinkoisina päivinä ennen kaamoksen alkua. Projektia on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Valon tuleminen puolestaan esittelee teoksia taiteiden tiedekunnan henkilökunnalta. Laaja ja monipuolinen valikoima ulottuu tilateoksista ja veistoksista tekstiiliteoksiin ja vaatteisiin.

Galleria Valon näyttelyt ovat avoinna Arktikumin aukioloaikoina tiistaista sunnuntaihin klo 10–18. Galleria Valon näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy.

LaY/Viestintä/SV