Uutiset 2011

Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt

1.9.2011

Taiteiden tiedekunnan gallerioissa Katve, Kilo ja Lyhty on esillä Kampäkki – Alumnit 2011 -näyttely, joka huokuu vahvaa osaamista ja ammattilaisuutta. Näyttelyssä on esillä neljän tiedekunnasta valmistuneen henkilön töitä.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta järjestää alumninäyttelyn joka syksy lukukauden alussa. Ensimmäinen näyttely järjestettiin viime syksynä taiteiden tiedekunnan 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Näyttelyyn osallistuvien alumnien uratarinat julkaistaan yliopiston verkkosivuilla.

Tämän syksyn näyttelyyn on kutsuttu yksi alumni kultakin tiedekunnan koulutusalalta: Antti Ylisassi teollisesta muotoilusta, Hanna Kanto kuvataidekasvatuksesta, Henna Mantere sisustus- ja tekstiilimuotoilusta, Juho Horttanainen audiovisuaalisesta mediakulttuurista, Jukka Puljujärvi vaatetussuunnittelusta ja Pauli Kervinen graafisesta suunnittelusta.

Näyttelyn avaa maanantaina 5. syyskuuta 2011 klo 18 dekaani Timo Jokela. Hänen jälkeensä puheenvuoro annetaan alumneille. Kansallisen yrittäjäpäivän kunniaksi avajaisissa nähdään myös Juho Horttanaisen ohjaama, kehitysvammaisesta yrittäjästä kertova dokumenttiohjelma "Mikan palvelu" (28 minuuttia).

Näyttelyyn osallistuvat alumnit

Teollinen muotoilija Antti Ylisassi on toiminut muotoilijana ja muotoilupäällikkönä mm. Düsseldorfissa, Tukholmassa ja Helsingissä. Tällä hetkellä hän työskentelee muotoilijana omassa yrityksessään tehden tuotemuotoilua, pakkaussuunnittelua sekä kaluste- sisustus- ja näyttelysuunnittelua. Ylisassi on tehnyt töitä mm. Nokialle, Coca Colalle, Sanitecille, L'Orealille, Kansallisoopperalle ja Finlandia Vodkalle.  Ylisassin töissä näkyy suomalaisen muotoilun traditioiden selkeys ja puhtaat linjat sekä pohjoismainen demokraattisuus: hyvän muotoilun ei tarvitse olla kallista luksusta.

-
On aina hienoa jos pystyy kiteyttämään oleellisen ja tekemään monimutkaisesta yksinkertaista, sillä silloin juttu yleensä toimii parhaiten niin käytettävyyden, visuaalisuuden kuin valmistettavuudenkin kannalta, Ylisassi sanoo.

Hanna Kanto valmistui taiteen maisteriksi kuvataidekasvatuksen koulutusalalta vuonna 2007. Tämän jälkeen hän asui kevään ja kesän Kilpisjärvellä. Pohjoinen elämä ja maisema tekivät häneen lähtemättömän vaikutuksen. Kanto muutti vuonna 2008 Muonion Kätkäsuvantoon ja sieltä edelleen Kilpisjärvelle talveksi 2009–2010.

- Pohjoisen vuosien aikana ja jälkeen olen pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja ollut mukana monissa yhteisnäyttelyissä. Lapin taiteilijaseuraan sekä taidemaalariliittoon liittyminen on osaltaan ollut vahvistamassa taiteilijaidentiteettiäni sekä sitouttanut taidemaailmaan. Olen palannut pohjoisesta toistaiseksi Haaparantaan, jossa opetan kuvataidetta Svefillä (Sverigefinskafolkhögskolan) kuusi kuukautta vuodesta, Kanto sanoo.

Tekstiilisuunnittelija Henna Mantere on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2004. Hän aloitti opintoprojekteinaan yhteistyön Hullun Poron kanssa, mikä avasi hänelle mahdollisuuksia tilaustöihin ja yrittäjyyteen. Tällä hetkellä Mantere toimii yksityisyrittäjänä ja tekee yhteistyötä muiden tekstiili- ja sisustustoimijoiden kanssa. Ammatinvalintaa ja koulutustaan Mantere ei ole katunut.

-
Jos olisin pienenä tyttönä tiennyt, että tällainen ammatti ja elämäntapa on olemassa, olisin luultavasti haaveillut tästä, Mantere pohtii.

Adiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusalalta maisteriksi valmistunut Juho Horttanainen työskentelee Mediatuotanto Amigos Oy:ssä. Hän on valmistunut maisteriksi. Horttanainen on tuottanut, käsikirjoittanut, toimittanut ja leikannut televisiodokumentteja Yle TV1:lle. (Nuoret hihhulit, Mikan Palvelu, Päijännesinfonia, Äiti ei jätä ja Työtä päin). Parhaillaan hän toimii käsikirjoittajana ja ohjaajana Ykkösdokumentissa Kasvokkain, sekä animaatiodokumentissa Tahra. Lisäksi hän on toiminut käsikirjoittajana, tuottajana ja ohjaajana lukuisissa yritystuotannoissa ja mainoksissa, asiakkainaan mm. Cargotec, Hiab, Kalmar, Tamro, Koja, Metso, Valtra ja Kone sekä monia muita suuria suomalaisia teollisuusyrityksiä.

- Aloitin vakituisen työsuhteeni tuottajana Amigos Mediassa Jyväskylässä elokuussa 2005. Amigos Media on audiovisuaaliseen tuotantoon erikoistunut mediayhtiö, joka tekee paitsi tilaustuotantoja yrityksille, yhteisöille ja mainostoimistoille, myös omaehtoisia tv-ohjelmia ja dokumentteja. Kuuden vuoden jälkeen toimin edelleen tuottajan tittelillä, vaikka työtehtävien painotus on jatkuvasti enemmän luovalla ja toteuttavalla puolella. Ohjaan yhä useammin ja käsikirjoitan melkein kaikki tuotantomme. Pienessä firmassa jossa tehdään paljon pieniä tuotantoja, työtehtävät eivät voi olla kovin eriytyneet, joten arkeen kuuluvat myös mm. valaisu-, äänitys-, kuvaus- ja leikkaustehtävät, Horttanainen sanoo.

Vaatetussuunnittelija Jukka Puljujärvi valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2007. Vuodesta 2009 lähtien hän on työskennellyt IVANAhelsingillä suunnittelijana.

-
Työskentely IVANAhelsingillä on kokonaisvaltaista, sillä  vaatteiden lisäksi suunnittelen myös kuoseja sekä toimin mallimestarina. Parasta työssäni on työn monipuolisuus ja ennen kaikkea se, että saan käyttää luovuuttani. Uudet haasteet ja niiden kautta tulevat kokemukset motivoivat entisestään suunnittelemaan ja kehittämään itseään, Puljujärvi sanoo.

Graafinen suunnittelija Pauli Kervinen työskentelee mainostoimisto N2 Helsinkissä osallistuen muun muassa mobiilikäyttöliittymien, televisiografiikan, yritysilmeiden ja perinteisen printtimainonnan suunnitteluun. Päivätyön ohella hän tekee toiminimellä erilaisia freelance-töitä kuten esimerkiksi lehtikuvituksia ja yritysilmeitä.

-
Free-töissäni tärkeimpinä motivaattoreina ovat projektien mielekkyys, hauskuus ja  haastavuus, Kervinen sanoo.

Galleria Kajo

Paula Sääskilahti/Praktikum II -opintojaksoon liittyvä näyttely

Kuvataiteen gradussaan Paula Sääskilahti kartoitti kuvituksen keinoja, joita kuvittajat ovat aikojen saatossa käyttäneet visualisoidessaan Pieni tulitikkutyttö -satua. Hän pohti, millaisia mahdollisuuksia nykytekniikka ja postmodernismi avaavat sadun päivitetylle tulkinnalle ja kuvittamiselle. Näyttelyn teoksen ovat syntyneet tämän pohdinnan tuloksena.

Sääskilahden mukaan kuvitus edustaa aina kuvittajan subjektiivisia näkemyksiä, mutta sitoutuu lisäksi myös johonkin kuvitustraditioon.

- Ulkoinen, toteava kuvaus on vuosikymmenten aikana muuttunut vähitellen tarinan sisäisen tunnemaailman ja syvempien merkitysten kuvaamiseen. Sisällön ideologian lisäksi muutos ja kehitys ovat vaikuttaneet myös muotoon ja visuaaliseen esittävyyteen, Sääskilahti sanoo.  

Sääskilahden työt koostuvat akryylimaalauksista ja pleksiin kaiverretuista piirroksista, joissa sadun sisäinen ja ulkoinen kuvaus vaihtelevat.

- Töissäni voi nähdä sekä konkreettisia että vaikeammin havaittavissa olevia detaljeja ja vaikutteita. Tytön ”henkisen kodin” olen sijoittanut Rovaniemen vanhaan kauppalaan. Fantastisen, modernin kuvituksen sain jättämällä tarinan lopun avoimeksi, ilman viimeistä selittävää kappaletta. Taiteellisen elämyksen ohella toivon töitteni avaavan katsojalle uusia tulkintakehyksiä ja lähestymistapoja satuun, Sääskilahti pohtii.

Lisätietoja:
Paula Sääskilahti
psaaskil (at)lapland.fi

Avajaiset maanantaina 5.9. klo 18.00 alkaen.
Tervetuloa!

Näyttelyt ovat esillä 5.-22. syyskuuta 2011 välisen ajan. 

Gallerioiden aukioloajat:

Ma–pe klo 8.00–19.15
La klo 8.30–14.30
Su suljettu

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

LaY/Viestintä/OT