Taiteiden tiedekunnan gallerioissa on esillä 26.9.–13.10. mm. vesiteemaan liittyviä videoita, grafiikkaa, valokuva- ja paperiteoksia sekä installaatioita.
Galleriat Valo ja Katve
WATERS – VESIÄ – AMANZI
Suomalais-eteläafrikkalainen näyttelyprojekti 2010–2011
Kristiina Korpela – Jill Trappler – Leena Mäki-Patola – Witty Nyide – Jaana Partanen – Eunice Geustyn
WATERS-näyttely kokoaa yhteen kolme taiteilijaa järvien keskeltä Suomesta ja kolme taiteilijaa valtameren rannalta Etelä-Afrikasta. Eteläafrikkalaiset taiteilijat ovat Jill Trappler ja Eunice Geustyn Kapkaupungista ja Witty Nyide Durbanista. Suomalaiset taiteilijat ovat Kristiina Korpela ja Jaana Partanen Kuopiosta ja Leena Mäki-Patola Varkaudesta.
Kaikki ryhmän taiteilijat ovat käsitelleet vesiteemaa jo aiemmissa tuotannoissaan. Vuonna 2010 ryhmällä oli näyttely kolmessa Etelä-Afrikan suurimmassa kaupungissa: Kapkaupungissa, Durbanissa ja Johannesburgissa. Suomessa ryhmä on toteuttanut tänä vuonna kaksi näyttelyä, Kuopion taidemuseossa ja Helsingin Galleria Rantakasarmissa.
WATERS-näyttely on syntynyt vesien äärellä asuvien taiteilijoiden vuorovaikutuksesta. Ideana on ollut tehdä ja esittää helposti kuljetettavaa taidetta, kuten videoita, grafiikkaa, valokuva- ja paperiteoksia sekä installaatioita. Lisäksi näyttelyssä on käytetty paikallisia materiaaleja, kuten vettä ja hiekkaa. Jokainen näyttely on toteutettu näyttelypaikkakunnan ehdoilla, ympäristön ominaispiirteet huomioiden.
– Vedestä me olemme syntyneet, vettä me tarvitsemme elääksemme ja itsekin olemme suureksi osaksi vettä. Vesi yhdistää ja erottaa ihmisiä. Kaikilla ei ole puhdasta juomavettä, joten tasa-arvoisia emme ole. Toisaalta kaikkia maailman ihmisiä koskettavat ilmastonmuutokseen liittyvät katastrofit: myrskyt, tulvat tai kuivuus, todetaan näyttelyn esitteessä.
Lapin yliopistolla toteutuu yksi projektin perusajatuksista: etelän ja pohjoisen kohtaaminen. Kapkaupunki lähtökohtanaan näyttely on tehnyt pitkän matkan äärimmäisestä etelästä mahdollisimman kauas pohjoiseen, suunnilleen samalla pituuspiirillä.
Suomalaistaiteilijat esittelevät näyttelyä maanantaina 26.9. klo 14 ja 18, tarjolla on myös Lapin vettä.
Lisätietoja:
www.jilltrappler.co.za
www.leena.maki-patola.fi
www.egeustyn.ruthprowse.co.za
www.pa-la.fi
kuraattori:
www.iki.fi/kristiina.korpela
kristiina.korpela(at)iki.fi
Puhelin 040 865 0478 (lehdistökuvat ja teosmyynti)
Galleria Kajo
Esineiden sankarit
Sami Konttinen
Kuvataidekasvatuksen neljännellä vuosikurssilla opiskelevan Sami Konttisen näyttelyssä on esillä kolme maalausta. Maalaukset on tehty akryylimaalilla lattialaminaateille.
Vaikutteita Konttinen on saanut Audrey Kawasakilta, jonka maalaukset hyödyntävät puun pintaa siten, että maalaus ottaa puun osaksi maalauksen rakentumista.
Konttisen maalaukset ovat kuvia eri kulttuureiden merkkihenkilöistä, joilla on jokin tunnistettava artefakti. Henkilöt ja heidän esineensä ovat: Väinämöinen ja kantele, Thor ja Mjölnir (Thorin vasara) sekä kuningas Arthur ja Excalibur (miekka).
– Halusin sekoittaa maalauksissani oppimiani tekniikoita rakenteellisiksi ja sisällöllisiksi tasoiksi jakamalla ne itsenäisiksi kuvapinnoiksi. Lisäksi halusin rikkoa esineiden kaksiulotteisen pinnan tuomalla esille vain jonkin ominaisuuden esineestä tai rajaamalla esinettä, jolloin sen olemus on entistäkin mystisempi ja korostuneempi, Konttinen sanoo.
Galleria Kilo
Kerrostumia – tarinoita lapsuuteni vintiltä
Tekstiiliteoksia
Anna-Leena Pyylampi
Anna-Leena Pyylammen näyttely on osa hänen tekstiilialan pro gradu -tutkielmaansa, jossa tarkastellaan eteläpohjalaisen lapsuudenkodin vintiltä löytyneitä tavaroita erityisesti tarinallisuuden näkökulmasta. Näyttelyn teosten materiaalina on käytetty pääasiassa vintiltä löydettyjä tekstiilimateriaaleja. Tarinoiden ja muistojen kautta on syntynyt tunnelmallisia ja meheviä töitä, eräänlaisia tekstiilirunoja.
– Lapsuudenkodin vintiltä löytyy tarinoita ja aarteita: Isän raidalliset villasukat ja äidin kapiot, mummun pellavat sekä isoisän nimikoidut nenäliinat. Olennaista teoksissani onkin niiden materiaaleihin liittyvät tarinat ja muistot. Näyttelyssä isoäidin aikoinaan leikkaamat kuteet ja äidin keskeneräisiksi jääneet virkkaukset ovat saaneet uuden muodon.
Pyylammen näyttelyn voi nähdä eräänlaiseksi kunnianosoitukseksi sukupolvia jatkuneelle käsitöiden tekemisen perinteelle ja omille juurille.
Lisätietoja:
Anna-Leena Pyylampi
Puhelin 040 507 8655
annaleena.pyylampi(at)gmail.com
Avajaiset 26.9. klo 18.00
Galleria Lyhty
Sadanvuodeuni
Anne Ihalmo
”Emme näe asioita sellaisina kuin ne ovat, vaan sellaisina kuin itse olemme.”
– Anaїs Nin
Lisätietoja:
Anne Ihalmo
Puhelin 040 7250199
anne.ihalmo(at)ulapland.fi
Kaikki näyttelyt ovat esillä 26.9.–13.10.2011.
Gallerioiden aukioloajat:
Ma–pe klo 8.00–19.15
La klo 8.30–14.30
Su suljettu
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.
LaY/Viestintä/OT