Taiteiden tiedekunnan uudet näyttelyt
14.5.2010
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan näyttelytiloissa on esillä 17.5.–3.6.2010 luiden inspiroimia maalauksia ja veistoksia, matkakertomuksia muistojen maassa sekä utsjokelaisten nuorten valokuvia.
Galleria Katve
Kari Vaara
Vanhat luut
Kari Vaara on maalauksissaan ja veistoksissaan tavoitellut luun muotoja puusta.
– Luissa on tarkoituksenmukaista, evoluution hiomaa kauneutta. Luonnossa kohtaamamme luut paljastavat pelkistetysti elollisen rakenteen lujuuden ja haurauden. Hitaasti ja arvokkaasti ne luopuvat muodostaan palatessaan aineen loputtomaan kiertokulkuun, Vaara sanoo.
– Valkoisissa luissa on lisäksi veistoksellisuutta, ne tuovat mieleen värinsä menettäneet antiikin marmoriveistokset. Pienessäkin nikaman okahaarakkeessa on monumentaalisuutta: se on vuosituhantisen viisauden tihentymä. Luut puhuttelevat, Vaara toteaa.
Lisätietoja:
Kari Vaara, p. 040 567 2587, karivaara(at)suomi24.fi
Galleria Kilo
Heidi Hänninen
Avovaunujen turkoosit pylväät – Matkalla halki itseni ja Venäjän sekä paluu alkupisteeseen
Heidi Hännisen näyttely on matkakertomus muistojen maassa ja samalla hänen kuvataiteen syventävien sivuaineopintojensa lopputyönäyttely. Hännisen teokset ovat ajatuksia ja kokemuksia liikkeestä ja pysähtyneisyydestä, jähmettyneestä ajasta keskellä muutosta. Ne kertovat tarinoita menneisyydestä ja nykyhetkestä maassa, joka muistaa.
– Muutettuani seitsemisen vuotta sitten Helsingistä pohjoiseen sain tottua pitkiin junamatkoihin. Lukuisten Rovaniemi–Helsinki–Rovaniemi-matkojen aikana iskin silmäni raakapuuvaunuihin ja niiden turkoosin sinisiin sivupylväisiin. Niissä oli jotain tuttua aistillisuutta, jota en ollut kokenut sitten lapsuudenkodin ja kesämökkimme pihalla seisoneen rähjäisen asuntovaunun, Hänninen sanoo.
– Sittemmin junamatkani ovat vain pidentyneet. Kesällä 2009 matkustin Pietarista Siperian halki aina Vladivostokiin saakka Japaninmeren rannalle. Avovaunujen turkoosit pylväät vaihtuivat naapurimaassamme sinisiin roskakoreihin, aitoihin, hautakiviin, taloihin, muovikasseihin ja juniin. Venäjältä löysin jotain minulle visuaalisesti tuttua ja turvallista, joka omassa maassamme on jo kauan sitten kadonnut kapitalismin jalkoihin. Löysin itänaapurista lapsuuteni, jo menneet ja unohtuneet leikkini olohuoneen paksulla ja koukerokuvioisella matolla. Junan kolina ja minä, me kaikki yhdessä. Olen kotona.
Näyttelyn avajaiset ovat maanantaina 17.5. klo 18.00 ja lehdistötilaisuus maanantaina 17.5. klo 13.00–14.00.
Galleria Valo
Tarja A. Länsman
Ohcejoga nuoraid identitehta ja árvomáilbmi čuovgagovaiguin dulkojuvvon
Utsjokelaisten nuorten identiteetti ja arvomaailma valokuvin tulkittuna
Tarja A. Länsmanin näyttely koostuu hänen kuvataidekasvatuksen maisteriopintojensa pro gradu -aineistosta. Näyttely sisältää yhdentoista utsjokelaisen nuoren ottamia valokuvia siitä, mitkä asiat nuorille ovat tärkeitä elämässä ja minkälaiseksi he kokevat identiteettinsä.
– Nuoret ovat valinneet itselleen tärkeimmän kuvan, jonka olen suurennuttanut kultareunaisiin raameihin symboloimaan nuorille arvokkaita asioita. Loput nuorten ottamat valokuvat olen sijoittanut albumeihin, Länsman kertoo.
Pro gradu -tutkielmassaan Länsman tulkitsee valokuvien kautta, minkälaiseksi utsjokelaiset nuoret tuntevat identiteettinsä ja arvomaailmansa. Lisäksi hän tutkii, mitkä asiat utsjokelaisille nuorille ovat tärkeitä, mitä he haluavat viestittää kuvillaan nettigallerioiden (Facebook ja Irc-galleria) kautta ja voiko saamelaisuutta vahvistaa koulun kuvataideopetuksessa. Saamelaislasten ja -nuorten opettajana Länsman kokee identiteetin vahvistamisen erittäin tärkeäksi osaksi koulun kasvatuksellisessa opetuksessa.
– Tutkimukseeni osallistuneiden saamelaisnuorten valokuvat viestivät identiteettinsä ja arvomaailmansa hyvin tuntevista nuorista, joille oma kulttuuri on ylpeyden aihe. Nuorten kuvista huokuu nuoruuden ilo ja tulevan elämän odotus, mutta myös ympärillä olevan luonnon kunnioittaminen ja esi-isien perinneoppien jatkuminen. Nuoret ovat sopeutuneet hyvin muuttuvaan kulttuuriin ja elämäntapaan perinteisiä arvoja kuitenkaan unohtamatta. He tiedostavat sen, että kulttuuri, myös saamelaiskulttuuri, ei ole vain mennyttä museokulttuuria, vaan saamelaisuus on ja näkyy myös tämän päivän elämässä kielen, pukeutumisen, elinkeinojen ja luontosuhteen kautta. Omasta kulttuurista voi ammentaa tietotaitoa, ja sen kautta voi etsiä omia juuriaan ja arvojaan. Media on vain yksi kanava, jolla myös saamelaisuutta voi tuoda esiin, Länsman arvioi.
Näyttelyn avajaiset ovat maanantaina 17.5.2010 klo 18.00. Tervetuloa!
Lisätietoja:
Tarja A. Länsman, p. 040 847 6090, tarja.lansman(at)gmail.com
Galleria Kajo
Marika Dostie
Näyttelyn avajaiset ovat maanantaina 17.5.2010 klo 18.00. Tervetuloa!
LaY/Viestintä/SV