Taiteiden tiedekunnan gallerioissa avataan maanantaina 29. syyskuuta 2008 Kalle Lampelan, Piia Juntusen ja Maria Huhmarniemen, Maria-Elina Koivulan sekä Laura Hannin näyttelyt. Näyttelyt ovat esillä 16.10.2008 saakka.
Galleria Katve: Kalle Lampela, Sohva
Galleria Katveessa on esillä Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi valmistuneen kuvataiteilija Kalle Lampela n näyttely Sohva. Nimi tulee siitä, että Lampela kutsuu katsojansa näyttelytilansa sohvalle pohtimaan kanssaan nykykuvataiteen olemusta. Taiteilija on läsnä näyttelyssä yhteensä 108 tuntia, jokaisena arkipäivänä aamukymmenestä lähtien. Näyttely liittyy Lampelan Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan valmistelemaan taiteen tohtorin tutkintoon. Sohva on tutkinnon taiteellisen osion ensimmäinen näyttely.
– Pohdin näyttelyssäni mm. kuvan ja tekstin suhdetta: milloin teksti muuttuu kuvaksi, milloin kuva tekstiksi. Kun taide muuttuu tapetiksi, (kulutusesineeksi) taide neutralisoidaan. Asiaa voidaan havainnollistaa tilanteella, jossa lukutaidottomalle tai keskittymiskyvyttömälle annetaan kirja. Voiko lukutaidottomuuden korvata kuvan lukemisella? Voivatko rytmit, muodot, nyanssit, värit, sävyt ja harmoniat korvata kielen, viestin, kommunikaation, teeman tai sisällön? Onko mahdollista löytää muotoa sellaiselle taiteelle, jota olisi taloudellisesti mahdoton hyödyntää, tuotteistaa tai banalisoida, Lampela kysyy.
Lampelan väitöstutkimuksen otsikkona on Uuden aloittaminen – Sosiaalinen, poliittinen ja yhteiskunnallinen nykykuvataiteen olemuksen ja suunnan määrittäjinä.
Avajaisia ei ole. Sen sijaan taiteilija on läsnä näyttelytilassa, Galleria Katveessa, jossa hän työskentelee päivittäin.
Galleria Valo: Piia Juntunen ja Maria Huhmarniemi, Säteet myöhäiseen iltaan
Piia Juntusen ja Maria Huhmarniemen puita ja metsiä käsittelevät teoskokonaisuudet taiteiden tiedekunnan aulagalleriassa tarjoavat kokijalleen pysähtymisen, selkiytymisen ja rauhoittumisen mahdollisuuden.
Juntusen maalaukset kuvaavat eheyttäviä luontotunteita sekä toisaalta ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta. Suurikokoisten maisemamaalausten keskellä näkyy ihmisen jälki. Rastas ja metso soivat kainuulaismännikössä ja ilta-auringon säteet siivilöityvät kukkapenkkiin. Katsoja jää pohtimaan laulaako maaliskuisella hangella haltioitunut hiihtäjä vai pilkkimiesten moottorikelkka. Maalaukset välittävät luontokuvaa, jossa ihminen on osa luontoa.
Huhmarniemen installaatio käsittelee ilmastonmuutosta ja ruokakulttuurin vaikutusta kasvihuoneilmiöön. Teoksen pyöreät ruokapöydät ovat maapallon symboleita. Virkatut liinat esittävät puiden runkoja tai punaisia verisuonia – maapallon keuhkoja. Pöydillä olevista kulhoista kuuluu keskustelua: ympäristövastuullisuuteen pyrkivät vaihtoehtosyöjät ja kotipuutarhurit pohtivat oman ruokavalionsa eettisiä perusteita. Kolmannes yksityisen kuluttajan ympäristövaikutuksista syntyy syömisestä.
Juntusen ja Huhmarniemen teoksissa luonnonympäristö purkaa ihmisen psyykkistä kuormitusta ja virkatut työt rentouttavat tekijänsä ja kokijansa. Luonto ja käsillä tekeminen luovat turvallisuuden tunnetta, johon liittyy kokemus perinteen jatkumisesta ja pysyvyydestä.
Avajaiset maanataina 29.9.2008 klo 18.00. Tervetuloa!
Galleria Kilo: Maria-Elina Koivula, Myötäjäiset
Maria-Elina Koivula työstää näyttelyssään naiseksi kasvamisen kauneutta ja kipua. Matkallaan hän on tehnyt tuttavuutta menneen kanssa, herkistynyt huomaamaan aiempien sukupolvien vaikutusta omaan kasvuunsa. Naiseus on Koivulan mukaan uuden synnyttämistä, mahdollisuuden ja tilan antamista tulevalle.
– Pohdin teoksissani suhdetta kehoon ja naisena olemisen iloa aikana, jolloin naisellisuus usein ulkoistetaan, kutistetaan olemaan yhtä kuin ulkoinen kauneus. Naiseus on kuitenkin piilossa ja sisällä. Ruumiimme on kaunis ja se antaa meille nautintoa. Toisaalta se on kasa soluja: luita, hiuksia ja kynsiä. Keho on katoavainen ja kovin hauras. Miltä näyttää naisen kruunu, kiiltävät ja suitut hiukset, kun ne ovat pudonneet päästä ja niistä on tullut orgaanista jätettä?
Koivulan mukaan naiseutta rajoittavat yhä monet roolit ja odotukset. Toisaalta länsimaisilla naisilla on ehkä lupa olla itsekkäämpiä kuin koskaan aiemmin.
Avajaiset maanantaina 29.9.2008 klo 18.00. Tervetuloa!
Galleria Kajo: Laura Hanni, Fantasia mielikuvista kuviin – teoksia fantasian kuvaamisesta kirjallisuudessa
Laura Hannin sekatekniikoilla toteutetut maalaukset liittyvät suomennettujen brittiläisten fantasiakirjojen kansiin. Fantasiakirjallisuus on yhä suositumpaa ja tunnetumpaa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Harry Potter, Narnian tarinat, ja Taru sormusten herrasta ovat tuttuja nimiä maailmalla.
Hannin näyttelyssä on esillä neljän eri fantasiakirjailijan teoksiin pohjautuvia maalauksia. Kirjailijat ovat J.K. Rowling, C.S.Lewis, Philip Pullman ja J.R.R Tolkien.
– Näyttelyllä haluan muistuttaa myös siitä, että kustantajien tulisi rohkeasti antaa kuvittajien “kääntää” myös kirjojen kansikuvat. Kansikuva on mielestäni hyvin tärkeä osa kirjaa. Sen tulisi kiinnittää huomio, vihjata sisällöstä ja houkutella kannen katselija siirtymään kirjan lukijaksi, Hanni pohtii.
Gallerioiden aukioloajat:
Ma–Pe klo 8.00–19.15
La klo 8.30–14.30
Su suljettu
LaY/Viestintä/OT