Uutiset 2012

Tales from the North - Tarinoita Pohjoisesta -konferenssi Inarissa ylitti odotukset

13.4.2012

Pohjoisen kulttuuri-instituutin (PKI) järjestämä kansainvälinen konferenssi Tales from the North - Tarinoita Pohjoisesta 10–12 huhtikuuta Inarissa kulttuurikeskus Sajoksessa osoitti, että keskustelu kulttuurin, matkailun ja yrityselämän rajapinnoista kiinnostaa kansainvälisesti niin tieteentekijöitä, yrittäjiä kuin taiteilijoitakin.

Konferenssi tarjosi laajan kattauksen merkittäviä esityksiä maailmanluokan asiantuntijoilta yhdistettynä maanläheisiin esimerkkeihin konkreettisista yrityksistä ja projekteista erityisesti soveltavan taiteen ja arktisen elokuvan aloilla.

Konferenssi haastoi käsityksiä kulttuurin tuottavuudesta, taiteen opetuksen tulevista suunnista ja kulttuurin ja elinkeinoelämän yhteistyömahdollisuuksista. Konferenssissa käsiteltiin lukuisin tavoin myös alkuperäiskansojen tapoja tehdä taidetta ja osallistua taiteen avulla yhteiskunnalliseen keskusteluun ja talouselämään. Yli sata osallistujaa paikalle houkutellut tilaisuus täytti sille asetetut odotukset erinomaisesti.

Myös Suomen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen puheenvuoro tilaisuudessa käsitteli nimenomaan Suomen velvollisuutta säilyttää saamelaiskulttuuri ja -kieli maassamme. Arhinmäki korosti, että ILO 169-sopimuksen ratifioinnille ei ole esteitä.

- Sopimuksen ratifiointi tekee Suomesta kansainvälisen pioneerin alkuperäiskansojen oikeusasiassa, Arhinmäki totesi.

Tilaisuudessa puhunut tuottaja ja draaman professori Don Marinelli Carnegie Mellon yliopistosta USA:sta oli tapahtumasta positiivisesti yllättynyt.

- Konferenssin otsikossa mainittu sana "tarinoita" kertoo tilaisuuden luonteesta paljon. Olen saanut täällä kuulla runsaasti hyvin henkilökohtaisia kertomuksia ja kokemuksia, hän totesi.

- Erityisesti alkuperäiskansoihin liittyvässä keskustelussa täällä Suomessa ja Amerikassa on monia yhtäläisyyksiä.

PKI:n soveltavien kuvataiteiden professori Glen Coutts toimi tilaisuuden toisen päivän puheenjohtajana ja ilmaisi huolensa kulttuurikoulutuksen asemasta. Hän painotti soveltavien kuvataiteiden ja elokuvan taloudellista merkitystä.

- Poliittisten päättäjien olisi syytä huomata näiden alojen mahdollisuudet luoda uutta myös elinkeinoelämään.

Tätä näkökulmaa painotti paneelikeskustelussa myös Lappset Groupin markkinointipäällikkö Johan Granholm.

- Luovat alat ovat olennaisessa asemassa, kun yritykset rakentavat kilpailuetua, hän totesi.

- Nykyinen koulutuspoliittinen tilanne toisaalta haastaa meidät todella pohtimaan, miltä kulttuurialojen koulutuksen tulisi
tulevaisuudessa näyttää jotta se parhaiten tukee yhteiskunnan tarpeita, Coutts totesi.

PKI:n professori Hannu Kahakorpi korosti, että tilaisuus oli osoitus PKI:n kyvystä tuottaa taiteelliset ja tieteelliset mitat täyttävä maailmanluokan konferenssi. Hän iloitsi, että PKI:n perustamisessa ollaan tässä vaiheessa.

- Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana tehty työ PKI:n perustamiseksi on todella kantanut hedelmää. Korkealaatuisten alustusten ja keskustelujen lisäksi olennaista tässä tilaisuudessa on ollut täällä syntynyt hyvä kollegiaalinen henki, Kahakorpi totesi.

Lapin korkeakoulukonsernin kaksi instituuttia Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) ja PKI toimivat tilaisuudessa rinta rinnan.

- Yhteistä molemmille instituuteille ovat hyvät yhteydet paikallisiin yrittäjiin, Kahakorpi painotti.
Yleisönä tilaisuudessa ollut MTI:n kehittämispäällikkö Eila Linna totesi, että tilaisuudesta sai aidosti uusia, tuoreita ajatuksia.

- Puhujat täydensivät toisiaan ja ohjelma toimi erinomaisesti kokonaisuutena. Tilaisuudessa oli myös hyvällä tavalla yhdistetty alkuperäiskansojen ja instituuttien yhteiset liittymäkohdat, Linna korosti.

Lisätietoja:
http://kulttuuri.luc.fi/conference2012/ACAA.iw3 tai Veli-Pekka Räty, puh. 010 383 3200, GSM 050 461 1441